婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無JM我以我既情況一樣. 由14年年尾開始, 月經漸漸少, 經血厚身, 隔好耐先黎, 12月去睇中醫, 食完一次中藥黎完勁勁的一次後, 到現在食中藥都唔黎. BLOOD TEST又話唔係更年期. 但朝早體温不定, 一般得36.2X, 無高温期, 無低温期.西醫只比0左通經丸.

象牙宮

bobocat80 發表於 16-4-26 11:58
請問有無JM我以我既情況一樣. 由14年年尾開始, 月經漸漸少, 經血厚身, 隔好耐先黎, 12月去睇中醫, 食完一次 ...

你最好 keep 住中醫調理下。

香港生活壓力大... 好多女性閉經。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-4-26 15:56
你最好 keep 住中醫調理下。

香港生活壓力大... 好多女性閉經。
係呀, 我上黎SEARCH下原來咁多CASE. 但又好似無JM提過好得返. 咁先灰.

象牙宮

bobocat80 發表於 16-4-26 16:37
係呀, 我上黎SEARCH下原來咁多CASE. 但又好似無JM提過好得返. 咁先灰.

你未夠年紀嘛。其它有沒不舒服的?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-4-26 17:06
你未夠年紀嘛。其它有沒不舒服的?
無其他唔舒服. 只係唔黎M.

男爵府

回覆 bobocat80 的帖子

我有朋友 4x 之前因為太大壓力,停左成半年,後來壓力減少又黎番

333s    發表於 16-4-26 19:18

大宅

JuneLai 發表於 16-4-26 17:46

我有朋友 4x 之前因為太大壓力,停左成半年,後來壓力減少又黎番 ...
我其實唔知自己是否壓力大, 工作上自覺已比以前舒服, 但可能只係自己習慣0左, 其他人就覺得我個位好難做. 另外壓力可能係來自家庭, 有個女, 每每都想做到好, 夜晚放工後必定返屋企同佢再玩. 又會覺得老公唔夠幫手照顧屋企.

男爵府

我朋友冇工作,壓力是來自家人患重病

象牙宮

bobocat80 發表於 16-4-26 17:12
無其他唔舒服. 只係唔黎M.

冇... 其实也沒什么, 我好多同事, 好多都早收, 也沒問題。

有的人想早收。 有的人希望遲D。

能調理身體就調理。順其自然。

體虛女性, 更年期前/ 后 可以長達10年, 身體不舒, 老是感冒, 慢性發炎, 長期病。
有的是更年期前....老是病。 停經后就沒病痛。
人人唔同。有的人想看中醫。 (並非人人都想看中醫的), 有的看西醫。

理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

我都有試過,兩至三個月冇黎m, 你瞓覺有冇潮熱,失眠

大宅

amypo 發表於 16-4-26 21:46

無潮熱,又無失眠

大宅

回覆樓主:

應該又唔係更年期,可能真係有壓力,同埋體質差

琥珀宮

回覆樓主:

以前高考勁大壓力,三個月先黎一次m,考完就冇事

大宅

唉....我都係4x歲, 上次經期是一月份, 直到依家都未嚟呀, 點算 ??

大宅

引用:我都有試過,兩至三個月冇黎m,+你瞓覺有冇

原帖由 amypo 於 16-04-26 發表
怎樣算潮熱,我本身係熱底,好怕熱,我經常瞓到半夜出哂汗冬天亦是,晚晚件衫出汗到濕哂熱醒要換衫,冬天夜晚瞓覺會鼻塞,白天又冇喎,真係好煩,M 亦好亂,有時兩星期又嚟,跟住四五星期才嚟,今次六個星期都未有跡象,這是否更年期?

大宅

2011PUSSYCAT 發表於 16-4-29 19:53
怎樣算潮熱,我本身係熱底,好怕熱,我經常瞓到半夜出哂汗冬天亦是,晚晚件衫出汗到濕哂熱醒要換衫,冬天夜 ...

你上網揾更年期睇下,你有冇個d病徵

大宅

M壓力影响好大。

大宅

回覆樓主:

我咩更年期現象都無,就係無m

男爵府

回覆 2011PUSSYCAT 的帖子

可以驗血知道係唔係更年期

伯爵府

我係兩個月才一次 CYCLE, 但係一月嚟完到而家都未嚟, 應該又係無端端 SKIP 咗一個CYCLE, 以前都試過咁, 但以前係自己知自己有壓力, 但今次我唔覺自己有壓力喎, 就係等極都冇, 仲一路諗住等佢嚟埋先做每年驗身.

首頁

尾頁

跳至