親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位達人, 大阪我都係第一次去, 2大2小,住難波, 唔知咁樣plan 其實順路嗎 ? 請指教 !

1) 晚機
2)全日附近shopping食嘢(心齋橋,黑門,道頓屈 )
3)環球影城

{ 京都2day pass }
4)京都 (錦市場, 清水寺, 稻荷大社 )
5) 京都 ( 貴船~ 流水麵 ) ,回難波shopping 玩

{ 大阪周遊卡 2 day)
6)科學館~海遊館~天保山摩天輪~ 觀光船
7) 天守閣~今昔館~浪速之湯~hep five摩天輪~梅田空中庭園

8)Check out

你快樂,所以我快樂 !!!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你day 7會非常趕

男爵府

回覆:暑假大阪, 入o黎傾吓,請指教 !!!

我都係暑假大阪!我玩6d5n!
大阪今昔館如果你想著浴衣要安排早d去!

男爵府

mytigger 發表於 16-5-3 19:08
我都係暑假大阪!我玩6d5n!
大阪今昔館如果你想著浴衣要安排早d去!

...

收到 ! 等我改改佢先 !!

男爵府

uhtcl2006 發表於 16-5-3 16:18
我覺得你day 7會非常趕
多謝指教 !唔知咁樣再排過係咪又會好o的呢 ?

1) 晚機
2)全日附近shopping食嘢(心齋橋,黑門,道頓屈 )
3)環球影城

{ 京都2day pass }
4)京都 (錦市場, 清水寺, 稻荷大社 )
5) 京都 ( 貴船~ 流水麵 ) ,回難波shopping 玩

{ 大阪周遊卡 2 day)
6) 天守閣~海遊館~天保山摩天輪~ 觀光船
7)  今昔館~浪速之湯(睇時間再決定)~科學館~hep five摩天輪~梅田空中庭園

8)Check out

請問科學館很大嗎? 大約行幾耐?

今昔館附近/科學館附近有多吃的選擇嗎 ? 

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

evitalcm 發表於 16-5-4 15:13

1) 晚機
提提你day 2去黑門, 唔知你果日係星期幾, 但黑門逢周日休息, 平日差唔多10點多少少先會開晒所有鋪, 大約5點多6點就會關鋪, 要留意....
day 6, 我唔清楚觀光船有無時間限制, 如果要去晒你排既景點, 你最好預早少少出門, 因為由車站去大阪城公園都要行幾耐下先入到天守閣的, 見到天守閣如果你打算上去參觀, 都要預1小時左右, 咁你去一去天守閣大概預要用4小時.....
day 7, 都係果句, 一日排咁多景點, 你要預早出晚歸, 否則只會走馬看花....

大宅

去貴船點解唔去埋鞍馬?只是隔離

你check左pass包去貴船?
因我之前係買一隻貴船鞍馬套票(大阪出發)

你比較下那款較平,
因去到京都,主要坐巴士
你又要買巴士pass

男爵府

我都係黎緊七月頭去大阪
[大阪五天行程(實得三天)分享..] http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17688687

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

evitalcm 發表於 16-5-4 15:13

1) 晚機
今昔館隔離係天神橋筋商店街, 好多食店同好多平嘢買.

男爵府

goo_littlebb 發表於 16-5-5 13:00
今昔館隔離係天神橋筋商店街, 好多食店同好多平嘢買.

係呀,要再咪吓書先,謝謝!

男爵府

uhtcl2006 發表於 16-5-4 16:15
提提你day 2去黑門, 唔知你果日係星期幾, 但黑門逢周日休息, 平日差唔多10點多少少先會開晒所有鋪, 大約5點 ...

哦,多謝提點,我會留意的

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

evitalcm 發表於 16-5-5 18:14
係呀,要再咪吓書先,謝謝!
我上年7月廿幾號去到, 撞正佢地天神祭, 條街好多人推住d花車逐間舖去拎利是(似香港新年舞獅咁), 又有小朋友打哂鼓, 好熱鬧架, 夜晚仲有花火睇, 所以如果夾到可以去趁下熱鬧!!

男爵府

提提你day 2去黑門, 唔知你果日係星期幾, 但黑門逢周日休息, 平日差唔多10點多少少先會開晒所有鋪, 大約5點 ...

多謝指教,我會留意嫁啦

男爵府

kittynleo 發表於 16-5-5 00:21
去貴船點解唔去埋鞍馬?只是隔離

你check左pass包去貴船?

好,等我睇吓

男爵府

goo_littlebb 發表於 16-5-5 18:19
我上年7月廿幾號去到, 撞正佢地天神祭, 條街好多人推住d花車逐間舖去拎利是(似香港新年舞獅咁), 又有小朋友 ...

天滿宮附近先有嗎?

翡翠宮

evitalcm 發表於 16-5-6 11:10
天滿宮附近先有嗎?

我喺天神橋筋就見到巡遊,花火要去河邊,都係天滿宮站附近。到時周圍都會有海報架。

大宅

引用:Quote:evitalcm+發表於+16-5-4+15:13+多謝

原帖由 uhtcl2006 於 16-05-04 發表
謝謝提點,黑門星期日休息。已經以前看管綱,但沒有提及星期日休息。
只知道下午6點開始關。

謝謝

男爵府

evitalcm 發表於 16-5-3 15:58
各位達人, 大阪我都係第一次去, 2大2小,住難波, 唔知咁樣plan 其實順路嗎 ? 請指教 !

1) 晚機

請問京都2日 pass 在哪裡買票? 係未要在機場買定, 我都想去貴船,諗緊租車去定搭 jr 好d,

子爵府

星星國媽媽 發表於 16-5-6 16:51
謝謝提點,黑門星期日休息。已經以前看管綱,但沒有提及星期日休息。
只知道下午6點開始關。
星期日唔係成個黑門唔開....係有D店舖會休息...因為我都係安排星期日去....但因為睇過官網.....我想去既店都會開...所以無所謂

大宅

E......, no offence, 我剛剛上星期日去過黑門, 無問題喎, 但真係香港人最多, 只係聽到廣東話

首頁

尾頁

跳至