自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

自從FB多左個當年今日嘅function之後,就時不時都會勾起啲回憶,好似呢幾日咁,睇返5、6年前留學時嘅post,又諗返起好多嘢喇...
去留學其實都好平常,但係我諗去韓國留學就相對地比較少數,當然係講緊5、6年前,而家就唔知啦,韓流咁勁,我諗去韓國讀書嘅人數激增!

講返起我係韓國個段時間,其實都有幾多古怪趣事,以下係我諗起嘅其中幾個...(純share吹水,冇針對意思)

第一篇- 韓國嘅月光不是特別圓的...

同班日本男同學係大家一齊吹水嘅時候提到一陣放學會直接跑去機場坐飛機返日本,當我天真地以為佢屋企係咪有咩急事要返日本處理,點知佢用好冷靜嘅口氣,再配溫暖嘅笑容同我講,因為韓國天氣開始凍,佢冇帶咁多衫黎,所以佢要返屋企拎厚衫...噢,well,可能日本製嘅衫真係暖啲掛...我唯有咁安慰自己...

又有另一次,日本男同學晨早流流一副未瞓醒咁嘅樣,問佢尋晚係咪做賊黎,點知佢又用一貫日本人好溫柔嘅口氣回答我,其實佢今朝一早早機係日本返黎再由機場跑返學校上堂,問佢做咩咁趕啊,原來佢尋日生日,約左家鄉朋友開p,所以飲酒飲到凌晨再坐飛機返黎...不得不嘆 : 人生有個真正朋友的確好極~~飲勝!

以下係由另一位朋友轉述佢同班青島女孩兒的故事,話說有一日突然間青島女孩兒冇返學,咁第二日老師自不然會循例問下佢係咪病左啊咁啦,點知佢用一貫好豪爽嘅口吻大聲回答老師同全體同學,韓國嘅指甲彩繪做得不夠好,用料不優,搞到佢要突登飛一轉返去青島整啊陰公豬...同場同學當然呆哂,只有老師停頓10秒再輕聲講一句 : 原來如此,各位同學我地打開課本第xx頁...

我係第一次係自由版開post架咋,寫得唔好大家多多包涵,如果大家有興趣知多啲我留學嘅趣事,又或者係有關韓國嘅文化、旅遊,甚至係我的韓國C6等等,我都可以share下架~

多謝收看~

第二篇已更新 : 82#
第三篇已更新:part 1 - 147# part 2 - 199# 番外篇 - 269#
第四篇已更新 : 364#
第五篇已更新 : part 1 - 405#

kin818kin    發表於 16-5-10 15:20
alicegoh78    發表於 16-5-10 04:01
lingan    發表於 16-5-8 14:54
chocolate_girl    發表於 16-5-8 13:00
bertcat123    發表於 16-5-8 08:45
supertvfans    發表於 16-5-7 14:52
funfun759    發表於 16-5-6 15:12
ekllam    發表於 16-5-6 15:04

禁止訪問

公爵府

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

回覆:我的韓國留學荒唐古怪二三事...

樓主係女仔定男仔?我之前聽人講過,韓國男人去廁所後會向馬桶吐痰,而且要好大聲,越大聲代表越勁!我覺得好好笑,但又唔敢問韓國男同事~ 樓主有無聽過?

小肥楊    發表於 16-5-6 11:56

大宅

伯爵府

continue please

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

樓主有C6 應該係女仔

但我發現2樣都係講D料唔好XDD

日本同學好有錢.....
願身邊人皆有所歸

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

追!

仲有冇

伯爵府

精彩!有趣!

大宅

Anson0524 發表於 16-5-6 11:36
樓主係女仔定男仔?我之前聽人講過,韓國男人去廁所後會向馬桶吐痰,而且要好大聲,越大聲代表越勁!我覺得 ...
我係女仔啊,我仲真係嫁左去韓國添! 呢個就真係冇聽過喎,不過韓國男人真心多痰! 因為佢地好鐘意食煙,差唔多個個都食咁滯! 其實去韓國唔難見到佢地啲男人不論係後生定係老都好,都好鐘意隨街隨地隨處吐痰,西裝友都係咁...
我有問過韓國女仔朋友,佢地話因為啲男人都知食煙對身體唔好,但係又戒唔到,而因為食煙而產生嘅痰係最毒,所以一有就要即刻吐出黎... 當然,我都係覺得係藉口啦...所以你講嘅雖然我唔知啦,但係我都覺得係有跟有據架!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

有興趣

男爵府

大宅

多謝大家支持,今日星期五,公司唔多嘢做,等我諗下仲有冇啲咩好笑嘢,再打出黎share下先~

公爵府

飛得青島點解唔飛去日本整
手工同料都靚過青島喎

子爵府

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

I like Korea

別墅

引用:樓主有C6+應該係女仔但我發現2樣都係講D料

原帖由 rainszesze 於 16-05-06 發表
樓主有C6 應該係女仔

但我發現2樣都係講D料唔好XDD
係喎,有C6~~~ XD 唔該你,睇漏眼~~
P.s 日本男同學應該好有錢 x2

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

好睇,留毛

男爵府

首頁
12345...22

尾頁

跳至