婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位.....未結婚,會否和伯友吃母親節飯/飲茶?
過往我做得太多,
但伯友對我非常無禮!心淡極了!不想再做任何動作!

男爵府

bf有無兄弟姊妹?佢地另一半又會唔會出席?
如果係會結婚的,其他人都帶另一半,我會出席,佢可以唔理我,但我會做好本份。

大宅

cottonballball 發表於 16-5-7 00:52
bf有無兄弟姊妹?佢地另一半又會唔會出席?
如果係會結婚的,其他人都帶另一半,我會出席,佢可以唔理我, ...
全部己結婚,得我哋未結,(我認同結了婚,最好出席)本分嘅意思係,未結婚已經要同唔係自己嘅母親慶祝母親節?

大宅

回覆:經驗之談:未結婚,會否和伯友吃母親節飯-飲茶?

唔好
自己都有父母
平時冇所謂
父親節母親節一定唔得
同未婚迫入去一齊住一樣
妯娌會笑妳 cheap

wcpcelia    發表於 16-5-11 15:22

大宅

唔好做咁多野,一日沒結婚,你只係外人

男爵府

如果無人係未婚但又出席,除非呀auntie 出聲叫到,都係唔好送上門了。
其他節日又唔同講法

大宅

ottonballball 發表於 16-5-7 02:23
如果無人係未婚但又出席,除非呀auntie 出聲叫到,都係唔好送上門了。
其他節日又唔同講法
...
那若伯友生日呢?就應該去嗎?朋友說連中秋/ 團團年飯/ 開年飯.......也最好不要去吃。
因為未結婚,需要有d矜持,否則人哋人看輕你。

侯爵府

引用:Quote:ottonballball+發表於+16-5-7+02:23+

原帖由 心存善念 於 16-05-07 發表
那若伯友生日呢?就應該去嗎?朋友說連中秋/ 團團年飯/ 開年飯.......也最好不要去吃。
因為未結婚,需要有 ...
但是你以前是否什麼飯局都出現? 現在一刀切會被人以為你同人反面喎。

會不會飯局揀一些出現,但一定不是正日,要保護自己的家庭先。而見面時的態度也可以冷淡少少,別出頭了。記得別自己一人獻身,bf要全程陪你。

大宅

yamaneko 發表於 16-5-7 07:47
但是你以前是否什麼飯局都出現? 現在一刀切會被人以為你同人反面喎。

會不會飯局揀一些出現,但一定不是 ...
你說的很有道理!!!

從前什麼飯局都出現的,現在少了出現兩位已有微言/對我有不滿!
現在見面時我對伯友態度已非常冷淡,私下還會對關心世伯,向他問噓寒問暖!(世伯是個懂得將心比己嘅人的人!)

別出頭了是何意思????
現在bf在,我才在,因為我發現.....bf/世伯一行開,伯友又會發作,對我單打亂講野

男爵府

心存善念 發表於 16-5-7 08:23
你說的很有道理!!!

從前什麼飯局都會出現的,現在少了出現兩位已有微言/對我有不滿!
如果你明知你男友同佢老豆一行開阿伯母會上身嘅話
咁你就好應該暗中錄音
之後比返你男友聽或者收埋佢
有必要時分享比大家吖嘛

美菲絲    發表於 16-5-7 18:04

大宅

回覆 xavierma215 的帖子

唔知佢哋幾時行開行埋,佢兩父子有時會去洗手間。即係要長開

男爵府

心存善念 發表於 16-5-7 09:30
回覆 xavierma215 的帖子

唔知佢哋幾時行開行埋,佢兩父子有時會去洗手間。即係要長開
段估食一餐飯飲一餐茶都係粒零鐘啫
而家電話入面嘅錄音功能唔會用你好多電
唔算係長開囉

大宅

xavierma215 發表於 16-5-7 09:41
段估食一餐飯飲一餐茶都係粒零鐘啫
而家電話入面嘅錄音功能唔會用你好多電
唔算係長開囉
算吧喇,聽到都無用.....bf都幾愚孝!

大宅

回覆樓主:

我未結婚前,我老公(即當時男友)要求我過時過節正日都要出席佢哋嘅飯局(除咗新年),但我唔肯,我老公當時講我:你遲早都係一家人,都嫁入嚟,點解唔出席;
我答佢:你都識講,我未嫁,梗係以我屋企為先,未嫁就已經要去你屋企過節,咁嫁咗仲加唔駛返屋企過節得啦,咁我屋企係咪唔駛過節呀?剩係得你屋企過節得啦。
我老公當堂無聲出
講真,過時過節,未嫁當然要以自己屋企為先,因為嫁咗就無咩機會正日返娘家過節,如果自己屋企唔做正日,正日得閑,男友又想你出席,一齊過節無咩問題,但如果正日自己屋企都要過節,梗係同屋企過啦,
就算你之前有一齊過節,你今次唔去,你男友問你點解,你可以話,之前屋企無做正日,今年做正日,撞期去唔到你男友度食,咪得囉,始終男友唔係你媽,要孝順就應該自己子女孝順,而唔係人哋子女孝順佢媽

男爵府

引用:Quote:xavierma215+發表於+16-5-7+09:41+段

原帖由 心存善念 於 16-05-07 發表
算吧喇,聽到都無用.....bf都幾愚孝!
起碼你proof 你唔係屈伯有都好吖
有好多record app 可以幫到你,好易用

美菲絲    發表於 16-5-7 18:07

男爵府

唔撞到屋企做節嘅基本上都會去,如果兩家唔撞的話,bf都要出席女家,因為要佢習慣下(唔係將來就只得你去男家,老公唔理你外家了)
如果呀伯有喺無人時對你單單打打,我都唔會好似綿羊咁唔出聲,我一樣會單打佢,前提係無第三者同佢出手先。 佢對其他新抱又係點?

子爵府

心存善念 發表於 16-5-7 08:23
你說的很有道理!!!

從前什麼飯局都會出現的,現在少了出現兩位已有微言/對我有不滿!

別出頭即係佢講乜你都只係哦哦哦~~~佢講錯都當聽唔到~~~咪出聲更正佢~~~廢事俾位人地入~~~~

咁咪你又一齊行開囉~~~~唔好單獨留係現場~~~~~

yamaneko    發表於 16-5-7 18:34

珍珠宮

樓主,我知你是一個好女仔,你知男友愚孝,將來結婚後有事佢吾會幫你,呢D節日飯局最好吾好去,訓練吓佢2老,反正,你遲早同伯友反面,可能,伯友自己比朋友教壞,不過,你有張良計,我有過牆梯,見招拆招

美菲絲    發表於 16-5-7 18:07

珍珠宮

我系你,寧願吾結婚

侯爵府

回覆:心存善念 的帖子

別出頭就是什麼都不要出聲,對錯唔關你事。
想約你吖,好吖,回家問問阿媽先。
想問你野,好吖,問問bf最清楚啲。
問你意見,好吖,等埋bf一齊傾吖。
總之一定要拖bf一起。

你可以讚賞他人的提議,但不一定報從麻。

Bf行外,你都可以去廁所麻。扮有電話又得,公司有message又得。最好係扮自己媽媽電話,淨係,嗯,知道了,唔該媽媽,都可以「傾」10分鐘啦。

美菲絲    發表於 16-5-7 18:49

首頁

尾頁

跳至