跳至

首頁

尾頁

大宅

有關移民的決擇,可能已經有好多人問過,但還是希望拿多一點意見~

我先整理一下印象之中多數人移澳的主要原因,如有錯漏請指正:

- 子女教育學習較輕鬆﹑父母同子女都較愉快﹑強英語﹑學習模式同多元文化令眼界思考較闊,費用亦較留港讀國際學校為低,下一代較易建立多元的朋友圈
- 空間大,空氣食物質素較好,工時短,生活節奏較慢,親子有充份時間相處,有更多閒暇享受生活
- 基本食住開支比香港稍低,社會福利和保障較高(雖不保證將來不變),貧富生活差距相對窄

凡事都有 give and take,有些代價也是想象得到的:

- 子女中文水平弱,如以中港為日後發展地,可能較輸蝕?會不會因為習慣了安逸競爭少的環境,將來萬一發生重大轉變可能較難 survive?
- 生活很多事情都需要重新學習,家中很多瑣事也得親力親為,買野不如香港方便,須多駕駛,由於海外運費貴,多數基本物資也比香港貴
- 新移民難找工作,而且非本土背景亦較難爭取較高職位,稅率高但收入低,較難有重大的事業突破
- 放低了香港的人脈,尢其是無人無物的新移民需要重新建立社交圈,舊朋友尚可以網上維繫,但父母年老需要實在的照顧,畢業有一度難過的心理關口實。而且文化不同下半生也很難真正融入外國人的生活。下一代雖較易適應,但種族間或多或少的歧視和排他心態依然存在,結果多數還是華人或其他黃種朋友較多,有朋友甚至想到:女兒的話將來選擇還多,但兒子的話作為華人將來尋找伴侶就會相對較難~

好想問下已經移澳的朋友, 當初決定拋低一切去移民希望得到的, 移民後的生活都過得快樂嗎?一切跟你原先想像的相差有多遠呢?感覺不斷有人想移民,也有人打算回流,咁其實甚麼人才適合移民呢?我知道每個人的價值觀也不同,其實如何決擇也只能靠自己,但畢竟移民對一個家來說算是重大決定,而這一切好處壞處目前只流於自己的想象,實在不希望有一天會後悔,希望能聽多一點過來人的意見,萬分感謝~

大宅

回覆:移民的決擇

我情況同你唔同,我係澳洲讀完書直接留低,但就你以上所提出,個人覺得:
基本物資:並冇比香港貴,遇上哩邊減價的話,日常用品其實好平(床單、衣服、食物、家用電器等),但如你本身偏愛日本食品用品就另當別論(因為哩邊會貴/ 根本冇)。
子女日後婚姻:其實佢地仲細,佢地同學都係外國人居多,佢地嘅選擇好多,就算未必係同西人拍拖結婚,亦可能會係其他華裔男女。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我黎左5年,其實融唔融入到好睇自己,如果你黎到樣樣都要同香港比,咁一定會難適應。

搵工就真係睇運,如果唔係要做返老本行,唔介意辛苦d就一定有工返。

生活上嘅野其實同香港差不多,出街食飯係貴嘅,同埋買野係無香港咁多元化。但係習慣左就ok,我一星期會有1-2餐係出街食,其他響屋企食,會經濟好多。

中文的話,我大女(5歲半)講到嘅,我覺得佢講得唔差,遲d會比佢學中文字。中文英文同樣重要,所以我會比佢去學,但首先係佢唔好抗拒。

ptm    發表於 16-5-12 14:22
bosch    發表於 16-5-12 06:51
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

暫時我覺得同其他人相處ok嘅,我女間學校d同學都好好,打成一片。可能我住呢區比較少華人,阿女又好動,所以ok

結婚方面唔到我地諗,只要佢唔係嫁錯朗我就ok

ptm    發表於 16-5-12 14:22
bosch    發表於 16-5-12 06:51

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

親子王國15週年勳章

.

大宅

請問有無小朋友讀中學先黎移民去澳洲,他們能適應嗎?
請分享。
曉昕都可解作晨曦, 希望曉昕的人生像聖經說:「但義人的路好像黎明的光, 越照越明, 直到日午。」
巧楠的英名係 Hannah  ( 哈拿 ) -- Sammuel 的 mother (一個向主傾心吐意的女人.)

大宅

candyaust 發表於 16-5-9 05:52
我情況同你唔同,我係澳洲讀完書直接留低,但就你以上所提出,個人覺得:
基本物資:並冇比香港貴,遇上哩 ...
其實我冇具體比較每一樣野, 但係從地理位置考量, 因為香港背靠中國, 亦就近其他較落後國家, 再加上免稅, 可以低成本 access 到好多物資, 香港租貴, 你去門市買野可能差唔多, 不過今時今日好多衣物﹑五金﹑建材﹑工具﹑簡單電子... 等等但凡本來就係國內生產的, 基本上都會從國內直接淘返來; 相反澳洲入口運費貴, 生產成本又較高, 我唔知係咪真係可以比較~

大宅

goosema 發表於 16-5-9 09:52
我黎左5年,其實融唔融入到好睇自己,如果你黎到樣樣都要同香港比,咁一定會難適應。

搵工就真係睇運,如 ...
冇辨法, 如果已經移民當然既來之則安之, 但考慮移民時最好對所有「取捨」都有定心理準備, 因為帶著小朋友, 一旦過左去讀書就幾難回頭~~

大宅

codeblue 發表於 16-5-12 14:08
冇辨法, 如果已經移民當然既來之則安之, 但考慮移民時最好對所有「取捨」都有定心理準備, 因為帶著小朋友, ...
完全同意,小朋友超鐘意呢度,冇得返轉頭

大宅

回覆 airforce1 的帖子

坦白講,目前對我黎講移民的最大考慮係自己的老爸老媽,我的兄弟早已在外國工作,如果我一家走埋就只剩低兩老在香港,父親行動不方便,要他們一起過來澳洲探我們不是太可能的~
其實大家當初選擇移民,究竟如何能忍心留下他們呢?

大宅

雖然不知為何要把回覆刪掉, 但我反正已經回了...

- 子女教育學習較輕鬆﹑父母同子女都較愉快﹑強英語﹑學習模式同多元文化令眼界思考較闊,費用亦較留港讀國際學校為低,下一代較易建立多元的朋友圈===香港(華人、黑頭髮)畢竟追求成績,補習,繼而考精英學校比比皆是,看個人取向

>> 這也是, 但至少真的選擇完全不作競爭也不至於被迫入讀最差的學校, 而且要完成學位也相對容易吧?

- 子女中文水平弱,如以中港為日後發展地,可能較輸蝕?會不會因為習慣了安逸競爭少的環境,將來萬一發生重大轉變可能較難 survive?===咁移民為乜?

>> 我跟太太基本上已經退下來, 不再為事業打拼, 但子女將來選哪裡發展還是他們的自由, 因為不知他們的取向, 所以不肯定讓他們在澳成長是不是真的比較好~

- 放低了香港的人脈,尢其是無人無物的新移民需要重新建立社交圈,舊朋友尚可以網上維繫,但父母年老需要實在的照顧,畢業有一度難過的心理關口實。而且文化不同下半生也很難真正融入外國人的生活。下一代雖較易適應,但種族間或多或少的歧視和排他心態依然存在,結果多數還是華人或其他黃種朋友較多,有朋友甚至想到:女兒的話將來選擇還多我,但兒子的話作為華人將來尋找伴侶就會相對較難~===呢樣預咗,雖然佢地都係講英文,但好多話題比較接近。舉個例,華人家教比較嚴,韓國人、印度人都係,細時話題多數圍繞家庭,一定講阿媽唔準乜唔準物,呢啲變得大家有共鳴。你想將來啲兒媳係西人?

>> 也不是特別想他們跟西人通婚, 只是怕選擇太少, 難找合適對象~

- 好想問下已經移澳的朋友, 當初決定拋低一切去移民希望得到的, 移民後的生活都過得快樂嗎?一切跟你原先想像的相差有多遠呢?感覺不斷有人想移民,也有人打算回流,咁其實甚麼人才適合移民呢?我知道每個人的價值觀也不同,其實如何決擇也只能靠自己,但畢竟移民對一個家來說算是重大決定,而這一切好處壞處目前只流於自己的想象,實在不希望有一天會後悔,希望能聽多一點過來人的意見,萬分感謝~===我初時一兩年唔多開心㗎,但現在認識多咗朋友,已經接受了

>> 主要因為乜野而唔開心呢? 就係因為冇朋友? 介意講講移民幾多年嗎?

別墅

引用:+本帖最後由+codeblue+於+16-5-12+23:23+編

原帖由 codeblue 於 16-05-12 發表

雖然不知為何要把回覆刪掉, 但我反正已經回了...
不如樓主講下自己背景先,会容易俾到意見你,例如约咩年龄,仔女幾大,用咩visa去,有冇住過係澳洲或其他國家,最擔心係咩等等

其實移民好處同壞處都聽唔少,冇話一定好同吾好,要睇太太,老公,甚至仔女佢地有冇心理準備,有冇支持,好似錢,親人等,好多時最唔適應係大人。移民好多時為仔女,但唔係唯一出路,當中要付出其实唔少。

大宅

其實你所講嘅大部分都唔係大問題除左以下兩個

1)工作,搵唔搵到工或者份工同以前差幾多係非常影響到你移民後開唔開心,扮到份ok嘅工,有社交有經濟能力,其實其他嘢好快習慣 (我自己除左澳洲亦住過另一國家,做工後係好好多。我爸爸泥到做唔返本行,其實消沈咗好耐)

2)父母,呢個真係要睇你自己安排,或者遲啲試下申請long stay visa泥住下

大宅

serinawong 發表於 16-5-13 08:49
不如樓主講下自己背景先,会容易俾到意見你,例如约咩年龄,仔女幾大,用咩visa去,有冇住過係澳洲或其他國 ...
是咁的, 本來自己對移民的取態是一半一半, 亦不著急, 如果能等父母百年歸老先走會安心好多, 早幾年試過 target 189 但不成功, 因為考左一次 IELTS writing 只得 6.5 唔夠分, 之後年紀再大一格要考 8 分更加唔駛諗, 乾脆打算將來真係想移民先做 188A/B/C, 成件事本來就此閣置, 但最近卻得到一個拿 186 的機會, 可以直接拿 PR 並省下投資的金錢, 才重新又再考慮這個問題...
少少背景, 自己 70 後, 子女才剛讀幼稚園, 香港土生土長冇在外留學或工作經驗, 留港或移民都可以不用工作生活也不成問題, 所以移民的主要考慮還是父母的照顧與子女的教育安排問題~

男爵府

回覆 codeblue 的帖子

我同妳case都有小小相似,不過我4大長老身體狀況都總算可以,而且我先生亦決定2年內過澳洲,
我自己就反而有少少想縮沙
因我concern with我2隻馬騮讀書問題,
希望我2個小朋友可enjoy澳洲的學校生活啦!
係呢,妳有無帶過妳小朋友去澳洲住下?
因可以一家人感受多d。

大宅

回覆 ptm 的帖子

冇啦,我兩個小朋友呢個年紀去邊都係大動作~
其實就算決定申請,至到需要 first land 都有年幾兩年,唔急拿 citizenship 其實可以再等三四年先真係去住,小朋友亦易安排一點,不過如果真係拖到最後,到時就一係去一係放棄~

ptm    發表於 16-5-13 21:27

翡翠宮

引用:Quote:goosema+發表於+16-5-9+09:52+我黎左

原帖由 codeblue 於 16-05-12 發表
冇辨法, 如果已經移民當然既來之則安之, 但考慮移民時最好對所有「取捨」都有定心理準備, 因為帶著小朋友, ...
係架,所以移民有好多考慮因素!

我好好彩,四大長老都好健康,每年唔係佢地過黎就係我地返去。

不如同小朋友一齊黎住2星期睇下點先啦。始終你未響外國生活過,當睇下你將來有機會黎既地方係點都好呀!

不過如果真係要黎最好盡早決定,移民條例成日變...

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:回覆+codeblue+的帖子我同妳case都有小小相

原帖由 ptm 於 16-05-13 發表
回覆 codeblue 的帖子

我同妳case都有小小相似,不過我4大長老身體狀況都總算可以,而且我先生亦決定2年內 ...
點解想縮沙啊?小朋友好易適應,放心

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

回覆 goosema 的帖子

聽到妳咁講我放心d......其實我驚bully問題

大宅

codeblue 發表於 16-5-13 15:16
是咁的, 本來自己對移民的取態是一半一半, 亦不著急, 如果能等父母百年歸老先走會安心好多, 早幾年試過 tar ...
留港或移民都可以不用工作生活也不成問題.....what else you still need to concern ?

首頁

尾頁

跳至