自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我的育兒心得勳章

前晚同C6去睇美國隊長,點知全程都有個似兩三歲既小朋友係咁又叫又行來行去,一係就叫爸爸,媽媽,點解,好嘈呀,唔鍾意呀,然後又叫又喊咁!佢爸爸媽媽就薯左兩聲唔理佢!成個院勁應聲!我都係剛做人媽媽,明白無人湊又想睇戲既難處,但都無可能咁自私唔理其他人,一係搵人幫手湊住先去睇,再唔係出碟先睇囉,仲要係一套唔啱小朋友睇既戲,大人無問題小朋友都辛苦啦!結果,我同C6都睇得勁辛苦!散場時先發現除左個三歲弟弟,原來個媽媽仲抱住個手抱!

funfun759    發表於 16-5-10 11:38

男爵府

回覆:其實帶太細既小朋友入戲院真係會影響到人架!

我都好怕遇到呢啲情況,真係勁慘

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔由出世到而家3歲,我都唔敢去戲院睇戲

zoekayan    發表於 16-5-10 00:45

子爵府

我只會帶佢睇卡通片
佢嘈多兩次都會自己帶佢走
人地唔出聲話你 自己都尷尬啦
好彩睇過一次都無問題

講真 美國隊長都唔岩小朋友睇
自從生仔後 無人幫我睇仔 我都無入戲院嚕

禁止訪問

大宅

之前睇卡通片,預左有小朋友講野
但有啲家長仲大聲過小朋友講野

wcpcelia    發表於 16-5-9 09:18

水晶宮

我仔3歲都未入過戲院,我想睇戲就搵人湊仔,一係等出碟

男爵府

我都係卡通片先帶阿女去 不過個次睇zootopia唔知係未其他小朋友較大 得我女佢係咁叫兔仔 狐狸 我都唔好意思 暗住佢個咀 叫佢唔好咁大聲講野

男爵府

我都好怕遇到呢啲騷擾,其實可唔可以出去請職員入嚟叫佢哋靜啲?

珍珠宮

畀面勳章

cream090909 發表於 16-5-9 00:49
前晚同C6去睇美國隊長,點知全程都有個似兩三歲既小朋友係咁又叫又行來行去,一係就叫爸爸,媽媽,點解,好 ...

我諗佢父母都唔想

不過我唔會咁做因為要小朋友坐咁耐又唔嘈好難

我女2歲我帶佢去睇功父熊貓同野獸大都會佢都會叫兩聲不過係全院好多小朋友一齊叫一齊笑,都ok,我諗大D都未敢帶佢去

珍珠宮

吾好話影吾影響到其他人,小朋友根本吾適合睇,做乜仲要帶佢地入去受罪咁自私

水晶宮

引用:我仔由出世到而家3歲,我都唔敢去戲院睇戲

原帖由 queenie814 於 16-05-09 發表
我仔由出世到而家3歲,我都唔敢去戲院睇戲
Same here!我女快4歲我都唔敢,佢去過迪士尼睇4D套戲,去三次叫三次,因為怕黑!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔5歲都未入過戲院,我考慮緊遲d帶佢睇Finding Dory。不過真係,小朋友太細根本專心唔到兩個鐘,你辛苦佢又辛苦,一係叫家人在屋企湊,一係等出碟先在屋企睇算啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

D人真係痴

美國隊長咁嘈

都帶bb入戲院

我女3.5歲我都未帶過入去

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我仔5歲都未入過戲院,我考慮緊遲d帶佢睇Fi

原帖由 rayrayus 於 16-05-09 發表
我仔5歲都未入過戲院,我考慮緊遲d帶佢睇Finding Dory。不過真係,小朋友太細根本專心唔到兩個鐘,你辛苦佢 ...
無錯

我女鍾意睇iPad

但都無可能坐定定睇2個鐘

大宅

好嘈

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

擺到明父母想睇多
个小朋友識吾識聽英文先
我仔三歲幾睇第一套卡通
都要4歲我先同佢睇套外國既災難片
我仔睇戲從來都吾會出聲(由3歲幾睇第一套卡通已經教左規距)
細个三歲而父母本身都控制吾到小朋友
就真係無謂睇
影响人

水晶宮

BK Milk勳章

rayrayus 發表於 16-5-9 03:09
我仔5歲都未入過戲院,我考慮緊遲d帶佢睇Finding Dory。不過真係,小朋友太細根本專心唔到兩個鐘,你辛苦佢 ...

其實無問題架
吾係个个都有人照顧小朋友
我就無既

每次睇完一齊分享下內容
幾好架
我都係同仔三歲幾開始睇卡通片
既然都5歲
睇災難片都睇過無問題
仲好鐘意睇
絕對可以坐定定兩个鐘
睇父母点教

水晶宮

BK Milk勳章

dordorcat 發表於 16-5-9 01:55
我都係卡通片先帶阿女去 不過個次睇zootopia唔知係未其他小朋友較大 得我女佢係咁叫兔仔 狐狸 我都唔好意 ...

吾係教細聲講野
係應該一開始教入戲院要識得安靜
一講野ee哦哦就即刻走
講你再講野我就即刻走
要學識安靜去欣賞
講真我覺得勁煩架
一路睇一路講
我仔三歲開始入戲院
一教就係咁既規矩
我吾俾嘈架
笑當然無問題
但吾俾講野問野law