想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日發現同事有咗BB,已經4個月,我好羨慕...
其實係咪真係要睇緣份嘅呢? 呢位同事一直以來都話唔會生BB,而我就一直恨有,曾經有過,不過可惜失敗咗,到依家都未能達成心願,而佢就可以咁順利... 真係好羨慕,亦有點妒忌。
日後點面對佢好呢? 見到佢個肚,就會不期然想起曾經嚟過我身邊嘅BB,好唔開心,但又唔可以表露出來,要強顏歡笑,唉...

男爵府

唔好咁~~我都曾經有~~但流產了...我家姐就生..日日見到都係咁啦...好多嘢都係順其自然~~
PLANNING~~~~~

洋房

你唔使咁灰呀....等你身體復原,再開始努力,但1定要放鬆,以平常心,你就會bingo啦....祝你願望成真!!!!!!!!!

複式洋房

你唔好唔開心啦!我d朋友個個問親我,幾時要bb,我都話遲d先啦、想清楚先啦、照顧bb好難、玩人地個bb好d唔洗自己辛苦…這些通通是藉口,因為我唔想人地知道我想生bb,就常常問你有消息未…好大壓力 ga ma!可能你個同事都等左好耐呢?我們自己繼續努力啦!別人的成功,我們看為對自己的鼓勵咪仲好,就快到我地啦!

大宅

畀面勳章

我地大家一齊努力

伯爵府

你要明白, 唔係人人講真心話.
而且有人係覺得生仔係好私人的事, 唔想宣之於口.
亦有人都會怕生唔出, 係要做到滿不在乎...... 有左之後, 就係要俾人一種那麼幸運, 那麼好生養, 一擊即中...... 的感覺.

人生可以有很多目標, 當然, 我也明白恨生仔的感覺. 沒有孩子, 咪有更多餘錢去旅行, 去花費. 就把那些有所缺的感覺, 用物質去補償 ......

原文章由 大粉豬 於 08-10-15 21:21 發表
其實係咪真係要睇緣份嘅呢? 呢位同事一直以來都話唔會生BB,而我就一直恨有,曾經有過,不過可惜失敗咗,到依家都未能達成心願,而佢就可以咁順利... 真係好羨慕,亦有點妒忌。
日後點 ...

大宅

其實我都打算呢個月底同老公試吓,但又担心,因為我喺6月時流產,咁會唔會太快呢? 我今日同我個醫師講,佢話我身體OK,可以試吓,希望今次成功啦(期待中)。
至於同事方面,大家都講得啱,應該作為鼓勵看,但可惜我諗我暫時都未得住,順其自然啦,惟有做住"假面人"先啦...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

祝你願望成真!

子爵府

畀面勳章

原文章由 journey 於 08-10-15 21:38 發表
你唔好唔開心啦!我d朋友個個問親我,幾時要bb,我都話遲d先啦、想清楚先啦、照顧bb好難、玩人地個bb好d唔洗自己辛苦…這些通通是藉口,因為我唔想人地知道我想生bb,就常常問你有消息未…好大壓力 ga ma!可能你個同事都等左好 ...

journey,
100% 認同

大粉豬,
唔好唔開心, 我係你就快啲痴吓同事啲bb旺氣~ 可能好快到你!

別墅

我都有朋友係唔想要住而有左, 而我自己又係超級勁恨做媽媽既, 就偏偏未中過, 我下年就31歲啦, 我同我老公一齊左已經7年, 但呢7年黎, 我從未試過有BB, 雖然之前有避孕, 所以我其實都好擔心自己係不育既....
不過, 你都唔好諗咁多啦, BB好快就會返來你度. 努力啦.

日後點 ...

男爵府

日後點 ...

唔好唔開心, 我身邊表弟, 同事, 朋友, & 朋友d妹都生完一個又一個.....好多人都問我地. 不過2個人有2個人既自由自在, 想去邊, 幾時去都得. 有B冇B都係緣份.

唯一有d可惜係媽咪成日恨湊孫, 佢病左, 走左, 而家連99到走埋, 我地先岩岩 Bingo....

男爵府

原文章由 namnampigwong 於 08-10-16 15:10 發表
我都有朋友係唔想要住而有左, 而我自己又係超級勁恨做媽媽既, 就偏偏未中過, 我下年就31歲啦, 我同我老公一齊左已經7年, 但呢7年黎, 我從未試過有BB, 雖然之前有避孕, 所以我其實都好擔心自己係不育既.... ...

31歲仲好後生. 婚前有無前驗查.
無就最好去check 下.

複式洋房

大粉豬,
唔使唔開心,唔好記住唔開心嘅事,
希望在明天,加油! 祝你今次bingo!!!

我都試過相同情況,之後5年知道同事有咗
嘅消息都有15次以上,仲有的是第2胎,初初
都好唔開心,點解仲未輪到我嘅,但係唔開心
只會令身體變差,惟有放鬆心情&補身,相信
終有一天會如願以償. 剛學會不要給自己太
大壓力,放鬆啲應該會好啲.

大宅

係吖係吖,快d去摸下你同事個肚啦,摸下旺丁阿

原文章由 DodaBB 於 08-10-16 13:10 發表

journey,
100% 認同

大粉豬,
唔好唔開心, 我係你就快啲痴吓同事啲bb旺氣~ 可能好快到你!

男爵府

你都要睇開 D, 唔好諗咁多, 對自己好大壓力, relax d !

大宅

多謝大家嘅鼓勵,我會盡量放鬆心情的了。嘻,其實我都有聽過啲人話"痴"多啲大肚婆可以"痴"到BB旺氣的,所以我每次睇醫生時,見到大肚婆坐過嘅"登",我都會即刻"中"埋去坐,希望咁樣真係會有啲幫助啦。

子爵府

大粉豬, 千奇唔好唔開心呀! 希望在明天,上天會知道的. 我之前都系要用2年幾時間先有到, 希望您早日成功.

男爵府

大家要以平常心去等代, 吾好太緊張 。 最緊要身體健康 , 才可以迎接BB的來臨。

大宅

原文章由 大粉豬 於 08-10-16 22:24 發表
多謝大家嘅鼓勵,我會盡量放鬆心情的了。嘻,其實我都有聽過啲人話"痴"多啲大肚婆可以"痴"到BB旺氣的,所以我每次睇醫生時,見到大肚婆坐過嘅"登",我都會即刻"中"埋去坐,希望咁樣真係會有啲幫助啦。 ...

我間公司有2個大肚婆, 1個下個月生, 1個剛有咗 7weeks...
我都想痴d 旺氣ar!!

珍珠宮

好媽媽勳章

講真, 職場如戰場, 唔會有人講真心話, 我以前夠口口聲聲話唔想生, 其實內心急到死, 怕老細知道我想大肚, 影響加人工.

如果你個同事唔係哂命黑人憎個d, 佢大肚都不大影響到你, 你應該正面d去睇, 佢分享經驗可以俾你學多d野添.

你做哂身體檢查未? 做左無問題的話就放鬆d, 你relax d反而會有驚喜架.

首頁

尾頁

跳至