婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

結婚上頭: 要男家上先, 女家才可以上頭, (人地話呢d叫做男家食住女家), 我個時已經算數啦.

註冊影相 : 唉...佢地男家點叫都唔行埋黎影, 咁個時要交番個場比人, 咁我女家d人已經企定定, 咪影先, 我99黑起塊面, 背後話我地.

我爸過身 : 呢次我最激起, 佢唔比個仔著考服, 話著白衫先得, 唔通我女家真係對唔住你咩, 佢一d都唔比面我, 我 老公 話佢媽唔識, 叫我過左去算數, 唔識就唔好亂講, 我真係放唔低.

你地有無見過呢d咁自私99.

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 emilysoso 於 08-10-16 13:05 發表
結婚上頭: 要男家上先, 女家才可以上頭, (人地話呢d叫做男家食住女家), 我個時已經算數啦.

註冊影相 : 唉...佢地男家點叫都唔行埋黎影, 咁個時要交番個場比人, 咁我女家d人已經企定定, 咪影先, 我99黑起塊面, 背後 ...

結婚上頭是分開上的. 你奶奶點知, 佢講得出, 我可能睬佢都有味. 分分鐘早過佢添.

註冊影相99黑起塊面, 背後話你地. 背後話你你又點知呢? 不過你99樣衰俾你睇晒你知佢唔like. 無所謂啦~ 你又唔係要佢俾100分你. 佢like唔like你其實唔係大問題.

前幾日我才問我老公, 我父母有一日會去的, 問老公會否披麻帶孝?? 我老公話會!!! 如果我99將來我父母去佢仲在世, 我理得佢咁多. 我老公自己肯及願意咁做.

其實最重要係你老公, 唔關你99事. 你99出聲都要個仔肯做至得架. 牛唔飲水唔咁得牛頭低. 我99夠成日叫老公唔好做咩唔好點, 我老公唔會鬧佢媽咪, 但係佢係一定唔會按99"無常識""無見地"的指示去做. 因為佢係老人家, 想法難免守舊不合理, 但我地唔會怪佢, 又唔會唔俾佢講, 我地都想佢可以發表下意見, 等佢出下聲唔想佢自己覺得自己講句理都唔得.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-10-16 13:24 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

no, what my 99 did was:

My parents gave me some $ (1M) when we are ready to get marry. They told me to buy a flat and don't live with my 99. It was because my husbands' families were living in the flat we bought before (plan to get marry and live there) and they don't want to move out even we plan to get marry......

After she know that, she wanted to have a 'big' show for our marry. So, she ask me to use the $ my parents gave me, and don't bought the flat! We will have a 'big big' show then. (She want to show she is rich to her relative, but using my parents' $)

And also, she wanted to use my parents' $ to buy her face

When my 99 meet my parent:

99: How much $, tables, cakes.... did you want ?
my parent: As you like. We are not selling our daughter.
99: Then, don't say I haven't give $, cakes, tables to you. It is you don't want to have. Remember that and don't regret.
my husband: Did you (99) really want to give $ to my parent in-law ?
99: yes, I will. And use the $ they (my parent) given to her (me). I will use my name and give those to them (my parents).

Therefore, I can 食住男家 now! Thanks to my parents.

原文章由 emilysoso 於 08-10-16 13:05 發表

註冊影相 : 唉...佢地男家點叫都唔行埋黎影, 咁個時要交番個場比人, 咁我女家d人已經企定定, 咪影先, 我99黑起塊面, 背後 ...

珍珠宮

我結婚時我99都係指名要我遲過佢個仔上頭(遲2小時), 我彩佢都傻, 佢個仔半夜1點上頭, 我咪要半夜3點? 當時係我婆婆由屯門入天水圍幫我上頭, 我冇理由要老人家係度等架麻~~ 所以10點就上左頭lu~

我99好鐘意係前一日先同我講架! 我咪答佢好好好, 得得得囉~~

超, 我有冇根佢做, 佢鬼知呀!! :;pppp:

註冊果陣影相, 99又係成日唔知去左邊, 想搵齊人影相難過乜!
到搵到佢黎, 又要企係我同老公中間! 好彩攝影師醒目, 話新人一定要企中間架~ 佢先不情不願咁行去個仔另一邊!!

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

好媽媽勳章

agree!! =>其實最重要係你老公
My husband treat my parent very nice now. We give our key to my parent, he prepare a room for my parent. Sometimes my mother (or my brother) will live with us. All my families are wellcome to live with us.
However, he haven't give our key to my 99!!!!:;pppp:
Therefore, my 99 always complain about that (we treat my parents better than her!)
P.S. We give $ to 99 monthly, but try to keep less contact with her!

原文章由 alphabetagamma 於 08-10-16 13:22 發表

結婚上頭是分開上的. 你奶奶點知, 佢講得出, 我可能睬佢都有味. 分分鐘早過佢添.

註冊影相99黑起塊面, 背後話你地. 背後話你你又點知呢? 不過你99樣衰俾你睇晒你知佢唔like. 無所謂啦~ 你又唔係要佢俾100分你. 佢like唔like你其實唔係大問題.

前幾日我才問我老公, 我父母有一日會去的, 問老公會否披麻帶孝?? 我老公話會!!! 如果我99將來我父母去佢仲在世, 我理得佢咁多. 我老公自己肯及願意咁做.

其實最重要係你老公, 唔關你99事. 你99出聲都要個仔肯做至得架. 牛唔飲水唔咁得牛頭低. 我99夠成日叫老公唔好做咩唔好點, 我老公唔會鬧佢媽咪, 但係佢係一定唔會按99"無常識""無見地"的指示去做. 因為佢係老人家, 想法難免守舊不合理, 但我地唔會怪佢, 又唔會唔俾佢講, 我地都想佢可以發表下意見, 等佢出下聲唔想佢自己覺得自己講句理都唔得.
..

侯爵府

好媽媽勳章

from my experience, it is not true.

=>結婚上頭: 要男家上先, 女家才可以上頭, (人地話呢d叫做男家食住女家),

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-16 13:40 發表
我結婚時我99都係指名要我遲過佢個仔上頭(遲2小時), 我彩佢都傻, 佢個仔半夜1點上頭, 我咪要半夜3點? 當時係我婆婆由屯門入天水圍幫我上頭, 我冇理由要老人家係度等架麻~~ 所以10點就上左頭lu~

我99好鐘意係前一日 ...

註冊果陣影相, 99又係成日唔知去左邊, 想搵齊人影相難過乜!
到搵到佢黎, 又要企係我同老公中間! 好彩攝影師醒目, 話新人一定要企中間架~ 佢先不情不願咁行去個仔另一邊!!

<<<咁戅居的99, 真係第一次見

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又係呢d男家女家分得好清既pk 99!

洋房

我老公就係怕佢呀媽見到佢著考服會黑面, 問我想唔想佢著, 我屋企人話算啦, 你99如果見到, 咪搞到你以後日子難過, 只要你老公有心, 就得, 我屋企人話同埋可能你99唔想佢個仔早著考服, 到時到佢咪唔係第一個.

大宅

更自私都有呀
仔仔06-12-2003出世

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 emilysoso 於 08-10-16 14:46 發表
我老公就係怕佢呀媽見到佢著考服會黑面, 問我想唔想佢著, 我屋企人話算啦, 你99如果見到, 咪搞到你以後日子難過, 只要你老公有心, 就得, 我屋企人話同埋可能你99唔想佢個仔早著考服, 到時到佢咪唔係第一個. :igiveup ...

咁都好爭?!
不過我嗰時都係男家先上頭架, 買上頭嘢嗰陣舖頭個老板講架。不過佢又冇話點解, 我淨係叫C6同99講佢11點上, 我遲3個字囉。依家又冇話畀佢地食住我喎, 可能我'命硬'

洋房

我會同佢講第時佢屋企有咩事,我都唔會帶孝呀.......

洋房

可能佢d女嫁得唔好...唔你離婚, 就係比男家蝦, 所以我99乜都要第一掛, 但估唔到呢d都要

大宅

我6299又係話男家上完先到女家, 但係揀日個師傅話架, 仲寫埋時辰落去張唔知咩紙度, 過大禮時, 俾我地女家睇架... 但食咩食呀?? 我老公聽晒我話, 不知幾乖

大宅

企系你地中間..
你奶奶都傻既..
不如叫她穿婚紗結婚啦...
好彩我奶奶好,但我媽媽既奶奶,我嬤
就系一個好衰既奶奶..
和一個比較自私的媽媽和嬤嬤..
嘿..父母要返工,她在家照顧我地.
煮飯做家務.
話自己連工人都不如,做我地工人.
其實有邊個做父母唔系為兒為女架...

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-16 13:40 發表

我99好鐘意係前一日 ...

男爵府

原文章由 carylce 於 08-10-16 15:48 發表
企系你地中間..
你奶奶都傻既..
不如叫她穿婚紗結婚啦...
好彩我奶奶好,但我媽媽既奶奶,我嬤
就系一個好衰既奶奶..
和一個比較自私的媽媽和嬤嬤..
嘿..父母要返工,她在家照顧我地.
煮飯做家務.
話自己連工人都不如, ...

我嬤同你嬤一樣咁衰, 全家都反工得佢一個人係屋企, 佢煮餐晚飯就話自己仲慘過個工人, 工人起碼都有糧出,可以放假. 佢咩都冇(果時都叫佢唔好煮, 等我地放工先煮佢又驚餓親佢個仔,即係我老豆)
. 又成日係背後講我地d壞話, 都唔明點解佢可以做咁多故仔出來騙人. 以後我大嫂咁入門, 又係我大嫂面前講我媽的是非,擺明同我大嫂講要整衰我媽個名. 之後我大嫂唔理佢, 佢又周圍去唱我大嫂打佢..但其實上佢自己又同我二嫂講.佢係特登要唱衰我大嫂. 我二嫂同佢一樣咁衰咁仲意計較..所以依家我都費事彩佢地二個. 我成日同我媽講, 唔好理咁多, 只要二嫂係真係對我二哥好, 我地就咩都可以忍. 但如果唔係, 我都要玩死佢..不過呢個大陸嫂. 都未知到時來香港會點變..唉..

子爵府

BK Milk勳章

點解仲有咁多呢D99架

大宅

我嬤同你嬤一樣咁衰, 全家都反工得佢一個人係屋企, 佢煮餐晚飯就話自己仲慘過個工人, 工人起碼都有糧出,可以放假. 佢咩都冇
我嬤真系有講過呢句野,一模一樣...
雖然我地做子弟見到媽咁慘,俾人蝦..要更加錫返媽媽...
我爸以前好怕我嬤,依家唔系羅..
不過我媽好,我嬤點,都忍她.話她幾十歲人,敬老喔..
系我就唔得啦..
我嬤好得意,錫果個就錫到天上有地下無,
唔錫果個就眼擺系頭殼頂上...
又鍾意認第一,認叻..
成日教我地做野,我地講出來既野,她可以重復地講出來教返我地轉頭...大佬,你咁老,仲要教我地做野,咁我地呢班候生都呵呢吉帝啦.

原文章由 iampaulineko 於 08-10-16 16:07 發表

我嬤同你嬤一樣咁衰, 全家都反工得佢一個人係屋企, 佢煮餐晚飯就話自己仲慘過個工人, 工人起碼都有糧出,可以放假. 佢咩都冇(果時都叫佢唔好煮, 等我地放工先煮佢又驚餓親佢個仔,即係我老豆)
. 又成日係背後講我地d ...

男爵府

好替你開心, 你爸爸媽媽可以有能力撐你, 不過我想知點解佢6299會知佢地比錢你o既? 錢銀既野, 真係免得過都唔好比呢的黑洞知道好.....

原文章由 ac321 於 08-10-16 13:38 發表
no, what my 99 did was:

My parents gave me some $ (1M) when we are ready to get marry. They told me to buy a flat and don't live with my 99. It was because my husbands' families were living in the f ...

子爵府

我99直俾話我老公唔上頭, 我都唔俾上頭TIM D99通常都係咁, 乜都自己個仔

但我上次去買上頭既野, 有張紙教上頭, 話男方係要早過女方15分鐘上頭

首頁

尾頁

跳至