跳至

首頁

尾頁

大宅

我見好多人係到揾同年同月同日出世的bb,我都想同我個小諭妹妹揾返d朋友仔,有無bb係17/6/08出世架,快d入黎交流下啦
我個小諭妹妹原本應該係7月bb,但因為佢想早d出黎見我,所以早左3個多星期係廣華醫院出世,出世時體重5.9磅

男爵府

你好, 我個仔都係6月17日出世, 今日剛剛4個月了.
預產期原本都係7月, 但由於佢太重, 所以提早2星期開刀, 在養和醫院出世.
baby出世時8磅, 係大碼b. 由於近2個月厭奶, 瘦左好多, 下巴仔都尖晒, 今日去健康院磅有17磅, 變了中碼b.

大宅

Hi,JENL,
你好,好開心,終於有人回應我,仲要係男仔b!:)
你仔仔真係好大隻喎,我個小諭妹妹係出左世先狂食變大隻,出世第一個月不停食,最勁試過一餐7安奶,所以到兩個月大已double左佢出世size,有12磅,不過之後厭奶厭左成個月,每餐只係食2安,體重回返少少,第三個月食返正常4安奶直至到現在,多加俾佢佢都唔要,真係担心,食咁少

男爵府

hi~我囡囡都係6月17日,係聯合醫院出世,重7.8磅.而家晴晴成日都唔肯飲奶,今日飲得2餐,好擔心 你地仔仔有冇咁呀?

男爵府

我仔仔由之前食6安變到2-3安, 所以我上星期煲左開奶茶比bb 沖奶, 之後真係飲多番d 到4-5安, 我打算隔個星期就煲一次.

大宅

開奶茶真係咁有用,等我諗諗佢先!其實你仔仔叫好重,因為我個小諭妹妹都係得13.5磅咋,得個大脾肥 你地有無參加半歲生日會?到時可以相應喎

男爵府

男仔係重過女仔架, 健康院本手冊都分開男同女啦.

你地既bb 識反身未呀? 我個仔仲差少少就ok, 希望佢今個星期內就反到.

大宅

你唔講我都唔知bb仔係會重過bb囡,我以為無分
我個bb仲未識反身,我已經朝朝早同佢做training練習下,我會幫佢打側身,之後佢先識自己反轉,不過我今日好開心,佢反轉左之後居然自己識反反轉瞓反係到 ,不過再試佢就唔彩我啦,明早再試下先
你係咪全職媽媽黎架?平時係咪主要由你照顧仔仔呢?

男爵府

我個仔今日終於自己反到身啦, 佢仲興奮到大叫, 好搞笑.

係呀, 我大肚之後就冇做野, 全職24小時安胎&服待個仔. 我好珍惜同享受厘段日子, 希望個仔大個錫我多d. 你呢?

大宅

咁開心,你可以見證到你囝囝反身一刻一定好開心 我要返工架,返左工之後由工人照顧,不過我份工都叫彈性,所以都好多時可以同個囡玩,見到佢就覺得好開心.
你有多d時間可以照顧囝囝,有無諗過買d教材或自己整d教材同佢玩下,等佢學多d野?我仲諗近有咩可以俾到佢

男爵府

我暫時都只係開d 英文兒歌比bb 聽, 佢一聽就好開心. 另外仲有d 簡單玩具訓練bb 手腳活動協調, 所以佢而家隻手攞野好準, 一攞就攞到. 對腳就最鍾意夾攬枕.

大宅

終於都有人開咗6/17個topic,我個係女嚟,前兩日去健康院打針奀豬妹得5.78 kgs 咋,問番姑娘佢話ok,佢話祇要阿B依照自己條生長線去增重,唔好突然間暴肥或跌出線外都已經好好。

想問吓你哋乜時間生架? 睇吓會唔會連時間都差唔多係一齊?
我個係下午你哋呢?

男爵府

我囡囡今日返健康院打針,有6.69kgs.姑娘話佢都ok.但係佢真係每餐都飲3-4安,有時仲唔肯飲,真係唔開心!
我囡囡都係下午2:00出世

大宅

咁我個囡應該係最細,因為佢係11:20pm出世,我痛左25個鐘先生得佢出
好似三個bb囡都係咁上下重,我個個都係13.5磅咋

大宅

阿B最初兩個半月係食明冶,但我哋覺得阿B食得好少同食完後個胃頂住咁,眼屎同痰又多,後來同老公商量轉奶粉,我哋就試飲明治森永同雪印,原來明治比起兩隻嚟講好甜,唔怪得阿B咁快飽。至從轉咗雪印食量明顯增多咗,之前30至45分鐘食得2.5 oz,而家用同樣時間可以餐餐食到5 oz,分上下半場中段要同佢玩一陣,玩完後就可以食晒,真係好花心機同時間,宜家希望奀豬妹將以前啲磅數追番上嚟。

大宅

原文章由 mommyisa 於 08-10-23 13:00 發表
阿B最初兩個半月係食明冶,但我哋覺得阿B食得好少同食完後個胃頂住咁,眼屎同痰又多,後來同老公商量轉奶粉,我哋就試飲明治森永同雪印,原來明治比起兩隻嚟講好甜,唔怪得阿B咁快飽。至從轉咗雪印食量明顯增多咗,之前30至45分鐘 ...

我個bb一日有五餐人奶,每餐110-120ml左右,多都唔要,最尾個餐係食日本雪印,都係食咁上下,有時好彩就食到140ml,都係少

男爵府

你地3個都係囡囡, 得我1個係囝囝.

我個仔在早上8時08分出世, 8磅重, 3個8幾好意頭架.

上星期我個仔去打針, 佢好叻仔, 喊左15秘就收晒聲, 連醫生都讚佢勇敢. 不過返屋企就發左2日燒, 搞到我同老公冇覺好瞓, 好彩之後冇事啦.

男爵府

我個仔d 衫又唔啱著啦, 所以昨日去買d 80碼既新衫比佢, 同埋買定d 厚衫冬天著.

我重0係吉之島買左件南瓜衫比佢, 好得意, 諗住萬勝節果日帶佢出街玩下. 你地有冇買呀? 下年大個左冇咁得意架啦, 記住買呀

大宅

原文章由 JFNL 於 08-10-27 16:38 發表
我個仔d 衫又唔啱著啦, 所以昨日去買d 80碼既新衫比佢, 同埋買定d 厚衫冬天著.

我重0係吉之島買左件南瓜衫比佢, 好得意, 諗住萬勝節果日帶佢出街玩下. 你地有冇買呀? 下年大個左冇咁得意架啦, 記住買呀 ...

我個囡都仲係著近60碼,不過都開始有窄,我都唔諗住買太多冬天衫,因為我發覺bb真係大得太快啦,好多衫都係著一兩次就唔啱著

大宅

你哋嘅B識反身未? 我阿B呢兩日有意識學反,有幾次我推佢pat pat叫佢用吓力,佢成個卜轉咗,開頭唔識攞番隻手出嚟,後來試試吓自己都學識抽番出嚟,正在努力練習反身中......

首頁

尾頁

跳至