論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次請姐姐,好多唔明,住公屋,請姐姐要申請暫准居住,寫原因~1)照顧小朋友,定2)因外出工作,無人照顧小朋友?其實房處會唔會問經濟問題先批?thx

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

男爵府

Kikiiz 發表於 16-5-31 18:00
寫照顧小朋友囉 無人湊
好人既話一日就出到張紙比你了

辨事處:話要等一個月/兩星期/幾日,話睇情況,又睇下主任快慢

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

男爵府

Kikiiz 發表於 16-5-31 18:06
睇心情囉
試下唔該佢

唉,係門口個小姐答我架,對答中,暗示我表明要趕快收到批文。

大宅

回覆:Lkyfanny 的帖子

我用網上 apply,第二朝 區長主動打比我, 即日批,

男爵府

boboclarice 發表於 16-5-31 19:48

唔好意思,問多小小,去房處個網站嗎?請問你寫咩原因?thx

男爵府

boboclarice 發表於 16-5-31 19:48

係咪去網上申請?thx

大宅

Lkyfanny 發表於 16-5-31 20:06
唔好意思,問多小小,去房處個網站嗎?請問你寫咩原因?thx

對,「家人需要照顧」,其實我覺得咩原因不需太擔心. 你照程序申請,佢無咩原因會留難你.

男爵府

boboclarice 發表於 16-6-1 16:15
對,「家人需要照顧」,其實我覺得咩原因不需太擔心. 你照程序申請,佢無咩原因會留難你.
...

尋晚上房處個網申請,點知開通完,入好資料,確定先話網站維修,今朝叫C6去辨事處問,入紙定上網快,個經理話,無網上申請呢回事,咁我尋晚上左邊個空間,叫C6直接入紙就得。

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我怕教錯你 唔好意思,我check email 確實有網上申請呢回事
可能是 2015 年,

男爵府

boboclarice 發表於 16-6-1 22:58
我怕教錯你 唔好意思,我check email 確實有網上申請呢回事
可能是 2015 年,

跟本係網上填左份,同紙印既申請表係一樣,係網站出現錯誤先至唔成功,跟本唔同人就有唔同辦事方法,個經理答我老公幾日就可以批,但係辦事處個小姐答一星期,兩星期或者一個月

男爵府

ayaya86 發表於 16-6-1 17:17
我想問係幾時要用呢張試, 係咪去完領事館後, 即呢個證係用來比入境處申請visa既? ...

其實我都唔清楚,係agent 安排。

大宅

我都好怕交文件去房署,之前試過三次話無收過我份文件,明明親身比佢(因為關於裝修,我急佢唔急), 口同鼻拗,

我上年仲讚嘆有網上申請,唔使再話收唔到

子爵府

Lkyfanny 發表於 16-5-31 17:12
第一次請姐姐,好多唔明,住公屋,請姐姐要申請暫准居住,寫原因~1)照顧小朋友,定2)因外出工作,無人照 ...

如果第一次請工人,可以入黎e 佢FB group交流下心得:
https://www.facebook.com/groups/hkempfdh/

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

Lkyfanny 發表於 16-5-31 17:12
第一次請姐姐,好多唔明,住公屋,請姐姐要申請暫准居住,寫原因~1)照顧小朋友,定2)因外出工作,無人照 ...
唔需要理其他嘢. 上網親身都差不多
直接去填完表格, 最多兩日有.其他就係不停咁講"唔該快D...." 等等

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

kimberlybaby 發表於 16-6-2 10:46
如果第一次請工人,可以入黎e 佢FB group交流下心得:
https://www.facebook.com/groups/hkempfdh/
...

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

ayaya86 發表於 16-6-2 12:31
回覆 yew.agency 的帖子

即係我去到辦事處話我想申請, 之後佢比個表我填, 要唔要帶d咩去? 之後就間唔中問 ...
申 請 暫 住 證 手 續
居 住 於 政 府 公 共 屋 苑 的 住 戶 在 聘 請 海 外 家 傭 時 , 需 要 提 供 租 約 的 副 本 , 並 向 所 屬 屋 苑 辦 事 處 申 請 傭 工 的 「 暫 住 證 」 , 即 暫 時 居 住 准 許 。 僱 主 只 須 帶 同 已 在 領 事 館 公 證 的 合 約 、 租 約 及 申 請 信 向 屋 苑 經 理 辦 理 。 惟 僱 主 需 留 意 在 加 入 外 傭 作 為 家 庭 成 員 後 , 家 庭 總 人 數 不 可 超 過 所 屬 單 位 原 先 的 配 額 入 住 人 數 。 一 般 屋 苑 均 能 於 一 星 期 左 右 發 出 暫 住 證 給 家 傭 。

首頁

尾頁

跳至