樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家陣咁既環境,仲話要加租

老公話叫佢食蕉

年尾又要搬 mouth:
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

佢加幾多呀?合唔合理先..., 我都好擔心個業主會加租,
但和老公分析後, 搬又要錢, 租個平d單位而遠d車費貴左, 返工時間耐左, ........一講搬真係好煩!

原文章由 kitwong 於 08-10-20 22:50 發表

老公話叫佢食蕉

男爵府

我個業主都話要加租,加 14.5%你哋覺得合理嗎?

大宅

其實好難去講合唔合理, 最重要係自己負擔問題, 而你都會知道同區大概租金. 因為5, 6仟同一萬既14.5%已經差好遠!
個人認為有好因素要睇及考慮......

原文章由 hoiyan 於 08-10-21 00:03 發表

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

之前係幾多, 家下佢要加到幾多, 咁先可以比較下..

侯爵府

好媽媽勳章

and the main point is: what is the market price now?

原文章由 yan's 於 08-10-21 10:20 發表
其實好難去講合唔合理, 最重要係自己負擔問題, 而你都會知道同區大概租金. 因為5, 6仟同一萬既14.5%已經差好遠!
個人認為有好因素要睇及考慮......

...

大宅

原文章由 hoiyan 於 08-10-21 00:03 發表

最大既問題係,遲多一兩個月,佢減價都無人租,依家咩時勢呀,開始日日都有公司裁員,我係你就一定唔會順佢意,始終未來一年經濟一定會好差,死都KEEP多啲錢係手。

大宅

到而家個業主都仲未同我講會唔會加..同埋加幾多!
我都懶理個market price,反觀個main point 係我有冇能力負擔...因為隨時冇工開.

原文章由 ac321 於 08-10-21 10:31 發表
and the main point is: what is the market price now?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 yan's 於 08-10-21 10:43 發表
..
我都懶理個market price,反觀個main point 係我有冇能力負擔...因為隨時冇工開.
...

打工既最擔心都係呢個問題...

大宅

呢個時勢仲學人加租,唔係嘛?!睇有線樓盤傳真都知而家個個屋苑都要減租,有d大屋苑仲減好多添,咁我勸你生約就另選租盤好過啦,當然搬屋又真係好煩...或者選同屋苑另一個單位囉

複式洋房

我個業主早幾個月前已同我倾新租约, 話要加35%, 點倾都吾肯減,我仲同佢炒炒地。(一年前己加租), 好啦十月尾租约期滿,我都已經揾到新地方搬,仲要同屋苑同size。價$仲好好,因簽约時個市己大跌,個新業主仲多谢我租佢間屋,因佢知道再等個租價會再跌。
昨日個exiting 業主竟死曬狗咁打比我話吾加租更希望我地可以繼續租。我一時忍吾到竞"吋"佢: 「呀セ生,你話吾加就想我地继續租,個市好時話加, 現個市吾好又吾見你話減。」
激到佢死死吓, 我简直大快人心。

所以吾洗驚, 年尾D租會仲平。

原文章由 kitwong 於 08-10-20 22:50 發表

老公話叫佢食蕉

大宅

但是奇怪的是, 新界東租金仍然有30%增幅.
我都唔明點解個價錢一d都冇減到.

上幾個月有多宗成交高於市價29%架...d人係咪痴線...托高晒d價錢.

水晶宮

其實減租系相對幾個月前租金
如果你的租金是兩年前或一年前的價
目前加租都系合理
我層樓12月租約到期
業主提出加15%以上的租金
但睇返市價仲系合理
SO大家立場唔同
租客就一定唔想加
但業主都冇理由低過市價租比人
一句講曬
睇市場價羅
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

奇怪的是,
美聯十月起已唔開始update成交紀錄..
中原update既租金竟然冇乜點跌..
但出面租盤大增,但中原出租既數目又冇乜點增加,
都唔知係咪仲要人信供平過租,只貼d貴價租盤出來,俾部份資信令你有錯誤決定...

侯爵府

好媽媽勳章

It is because the flat is only drop (may be 10 %) in those area.
For example, I remember the 2 rooms flat in East Point City is ask for 16x after the Chinese New Year in 2007. And now it is asking for 22x (the highest half years before is 25x). Therefore, it is impossible for the rent back to 2 years before!
May be some of the area have already back to the price 2 years before, but not for TKO

原文章由 yan's 於 08-10-21 12:24 發表
但是奇怪的是, 新界東租金仍然有30%增幅.
我都唔明點解個價錢一d都冇減到.

上幾個月有多宗成交高於市價29%架...d人係咪痴線...托高晒d價錢.

子爵府

好媽媽勳章

呢d就係make sense既case, 如果我係業主, 個租客ok又準時交租, 大家好黎好去, 唔好為加減租駁喇, 搵果個業主/租客, 大家都煩, 又要比俑, 租客又要搬, 業主又分分鐘搵幾個月先搵到租客(市唔好果陣).....

原文章由 reddy 於 08-10-21 11:41 發表
我個業主早幾個月前已同我倾新租约, 話要加35%, 點倾都吾肯減,我仲同佢炒炒地。(一年前己加租), 好啦十月尾租约期滿,我都已經揾到新地方搬,仲要同屋苑同size。價$仲好好,因簽约時個市己大跌,個新業主仲多谢我租佢間屋 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

禁止發言

大宅

原文章由 tweety_joey 於 08-10-21 13:04 發表
奇怪的是,
美聯十月起已唔開始update成交紀錄..
中原update既租金竟然冇乜點跌..
但出面租盤大增,但中原出租既數目又冇乜點增加,
都唔知係咪仲要人信供平過租,只貼d貴價租盤出來,俾部份資信令你有錯誤決定... ...

個d地產做高價就有佢份, 做低價好難囉,

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至