跳至

首頁

尾頁

別墅

請問這間學校升中派位於何?有幾多成去band 1 英中?是傳統教學?會否操練
T SA?有沒有net teacher? 功課量多不多?

子爵府

呢間好人提,不過有聯校

大宅

BBray 發表於 16-6-4 23:03
請問這間學校升中派位於何?有幾多成去band 1 英中?是傳統教學?會否操練
T SA?有沒有net teacher? 功課量 ...

我都想知元官小既資料,有無現任家長可以講吓學校情況?中文係普教定粵法?多功課及測考嗎?睇過早兩年有家長講過,官校老師較冷漠,是真的嗎?

男爵府

回覆:元朗官立小學

我上個月剛去參觀過學校,佢上中學個聯繫校網係好好。
但老師俾我的感覺真係較冷淡,好似無咩熱誠,因為官校做又36,唔做又係36!另普遍老師年紀都較其他學校大。
以上呢d原因,我都唔會考慮

大宅

回覆:sandrafan 的帖子

中文用廣東話教,每級通常有2班精英班,每年2測2考,功課唔太多,老師確係比較hea,不過升中有聯繫中學,派位唔錯

大宅

肥仔豬 發表於 16-6-5 22:48
中文用廣東話教,每級通常有2班精英班,每年2測2考,功課唔太多,老師確係比較hea,不過升中有聯繫中學,派 ...
學校是傳統教法嗎? 對sen小朋友有無支援? 麻煩回覆, 謝謝!

大宅

引用:Quote:肥仔豬 發表於 16-6-5 22:48 中文用

原帖由 kichinto 於 16-06-06 發表
學校是傳統教法嗎? 對sen小朋友有無支援? 麻煩回覆, 謝謝!
都係比較傳統教學的,但功課亦唔算多,至於對sen方面的資料我就唔清楚了

大宅

回覆:肥仔豬 的帖子

再講多少少學校優點,英文同數學好嘅同學,可免費參加劍橋英語同奧數,放學後留係學校學,由出面D老師教
我呢D平時享受唔到津貼嘅,覺得好好

大宅

肥仔豬 發表於 16-6-6 14:31
都係比較傳統教學的,但功課亦唔算多,至於對sen方面的資料我就唔清楚了

...
謝謝回覆

大宅

肥仔豬 發表於 16-6-6 15:24
再講多少少學校優點,英文同數學好嘅同學,可免費參加劍橋英語同奧數,放學後留係學校學,由出面D老師教
我 ...
我睇咗幾次學校本元動力, 覺得好多人攞獎, 自問阿仔可能只會係中游份子, 所以擔心學校會唔會只放資源係尖子身上, 一般學生無人理?

大宅

回覆:肥仔豬 的帖子

仲有每年入鄉中同趙中都各有約廿個
不過我始終覺得老師係hea,净係顧住教書
尤其係升中方面,完全冇支援,阿女已5年级考緊呈一,但老師夠胆死從來冇同家長提供過任何升中嘅資料
我5年级上學期尾見家長,諗住問下班主任升中D野,佢竟然話佢自己新黎呢區教唔清楚
好彩我識上BK同EK揾料

大宅

引用:Quote:肥仔豬 發表於 16-6-6 15:24 再講多

我睇咗幾次學校本元動力, 覺得好多人攞獎, 自問阿仔可能只會係中游份子, 所以擔心學校會唔會只放資源係尖子 ...
又唔會喎,阿女話老師好多時有比賽嗰D會係課室上問同學边個想參加,主動舉手嘅同學通常都可以參加㗎

大宅

肥仔豬 發表於 16-6-6 15:35
仲有每年入鄉中同趙中都各有約廿個
不過我始終覺得老師係hea,净係顧住教書
尤其係升中方面,完全 ...
升中無支援, 會唔會係因為有聯繫所以唔會派得差? 咁講元官小既新老師多唔多?

大宅

引用:Quote:肥仔豬 發表於 16-6-6 15:35 仲有每

升中無支援, 會唔會係因為有聯繫所以唔會派得差? 咁講元官小既新老師多唔多?
...
新老師多唔多我就唔知,但我就真係好奇怪學校點解會安排一個新老師去做最重要嘅小五小六精英班班主任
不過阿女話班主任教書係ok嘅,我只係唔滿意學校嘅升中支援唧

男爵府

2024年龍年勳章

以下兩張是元朗官立小學的中一派位結果
(2015年嘅 result)

男爵府

2024年龍年勳章

第二張

男爵府

2024年龍年勳章

我女兒是2015年畢業的,這6年小學生活,她十分愉快,到臨別嘅一日,她全班都十分唔捨得。幸運地,她5年級的班主任為學生及家長都能解決到選中學的問題/困擾,令我哋知道學生的選擇,放榜那天,班主任都好滿意喔!
另外,她中學派去趙中!

子爵府

請問有無校車資料,去元朗市幾錢?

別墅

Cecilia媽媽 發表於 16-6-6 17:51
我女兒是2015年畢業的,這6年小學生活,她十分愉快,到臨別嘅一日,她全班都十分唔捨得。幸運地,她5年級的 ...

請問一班有幾多人?多不多跨境學童?小朋友乖嗎?有沒有外藉老師?Cambridge 是本地老師教?課程是否一般官校或英數教深一年?因小兒將會入讀元朗官小,thx

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:BBray 的帖子

元小係小班教學的,一班大約25-26人。
有外籍老師,但只有一個。
Cambridge 係出面請外籍老師教的。
中、英、數嘅課程唔會教深一年的!

首頁

尾頁

跳至