自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家有無試過呀?

上月去百貨公司買嘢, 比錢時個SALES 碌左2次我張卡但部卡機都出唔到紙, 咁佢就叫我去第二個收銀處比錢, 由於銀碼都幾大, 加上碌呢張卡係唔洗簽名GA, 我即場都有D擔心問佢會唔會已照過我數, 咁佢答我話唔會過到數, 唔洗擔心, 我就去左第二個收銀處比錢喇.

點知剛剛拆開月結單, 嗰條數總共過左3次(即係過多左我2次), 我問銀行, 佢地淨係叫我聯絡返百貨公司, 但我只係在百貨公司內嘅寄賣店買嘢, 唔知佢地會唔會理呢?

唉, 我今晚實瞓唔著喇!

翡翠宮

要contact 返個merchant, 叫佢做返refund.
打電話上cs , quote 返當日張單個serial 同解釋返咩事.
正路一個星期左右, 查到就會退返入卡.

水晶宮

回覆樓主:

幾多錢?
又唔洗簽名?

禁止訪問

男爵府

Dwmn 發表於 16-6-20 00:38
要contact 返個merchant, 叫佢做返return.
打電話上cs , quote 返當日張單個serial 同解釋返咩事.
正路一 ...
謝謝你. 我已問銀行拎左啲授權號碼, 我手上咩單都無, 唔係見到月結單都唔知比佢扣左我咁多次.

因為唔需要我簽名, 我怕merchant 話唔係收多左我錢咋!

wcpcelia    發表於 16-6-20 09:25

男爵府

回覆樓主:

如你在百貨公司買例如:千×店佢哋每間商店都會有板,係比客去付款嘅板,宜該塊板嘅條碼都是該間店舖獨有啲,同埋商舖都會自己另外再開一張單比客,你攞埋當日商舖收據+收銀嘅單再加月結單,去返有關的百貨公司客戶服務部同佢講返該店收多你$,佢哋就會幫你處理,或者你直接去買嘢間舖比返張月結單(通常會有公司名)+收條,同佢講佢哋過多左數,其實一般店舖打上公司寫字樓都會查到同一張咭是否過多左數。

大宅

gdmice 發表於 16-6-20 00:33
請問大家有無試過呀?

上月去百貨公司買嘢, 比錢時個SALES 碌左2次我張卡但部卡機都出唔到紙, 咁佢就叫我去 ...

我試過呀,我係喺一間蒸腳嘅地方買咗套票碌卡,又係冇紙,又係碌咗我3次,我係上網查數先知,打返去同佢講,佢地話當晚埋數已經知道碌多咗2次,個負責人講佢會同銀行嗰邊攪㗎喇,過咗一星期就退返落張咭度喇,所以你一定要搵返嗰邊攪呀,搵銀行冇用㗎

男爵府

無紙可以入返紙再reprint 架喎
真係無先再look丫麻
佢地可以做多一步

男爵府

puppydingo 發表於 16-6-20 00:41
幾多錢?
又唔洗簽名?
九百幾蚊一次, 唔洗簽名呀, 只係簽返百貨公司嘅sales memo 就得.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:信用卡被重覆扣數

大額都唔洗簽名?唔係500以下先唔洗簽咩?

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

gdmice 發表於 16-6-20 00:33
請問大家有無試過呀?

上月去百貨公司買嘢, 比錢時個SALES 碌左2次我張卡但部卡機都出唔到紙, 咁佢就叫我去 ...

佢地卡機個數同公司數應該會每晚對個波
有多錢應該會知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:信用卡被重覆扣數

我試過,其實好簡單,當日重覆兩次online payment,銀行叫我攞code,之間問番間公司,佢地check清楚自動幫我取消一次交易,唔洗我再打去銀行。可能銀碼細,又同一張card^^

男爵府

小小兔仔 發表於 16-6-20 00:48
如你在百貨公司買例如:千×店佢哋每間商店都會有板,係比客去付款嘅板,宜該塊板嘅條碼都是該間店舖獨有啲 ...
我本來就係喺買嘢嗰度直接碌張卡, 但佢地部卡機唔出紙, 個sales 以為碌唔到, 所以先比塊板我去返百貨公司個cashier 比, 點知原來佢地已過左我數!

銀行張月結單都只係show到百貨公司個名, 佢地都唔知係邊個商戶碌, 而我就憑個銀碼同記得個sales 碌左我兩次卡先知係佢地, 所以擔心個sales 唔認咁就慘!

男爵府

holyjuly 發表於 16-6-20 00:56
佢地卡機個數同公司數應該會每晚對個波
有多錢應該會知
其實由簽帳到收到月結單都差不多成個月, 咁即是如果個客唔逐條數check唔發現, 間商戶碌多人地好多錢都無人知囉!

男爵府

sumlam 發表於 16-6-20 00:55
大額都唔洗簽名?唔係500以下先唔洗簽咩?
$1000 以下都唔洗簽. $1000 我覺得已經大額, 仲要過多我2 次

伯爵府

回覆樓主:

你唔洗返工嘅話,攞張月結單去百貨公司攪

翡翠宮

gdmice 發表於 16-6-20 01:08
其實由簽帳到收到月結單都差不多成個月, 咁即是如果個客唔逐條數check唔發現, 間商戶碌多人地好多錢都無人 ...

刻意咁做, 咁嘅 misconduct 係犯法架 無人會特登咁做......
而且銷售同條數差好遠, 夜晚埋數同acct 同事多好多野做

子爵府

唔洗驚...你打去間百貨公司講返日期時間+卡number佢地會同你check返,大公司一定會有電腦記錄

mercurycc    發表於 16-6-20 12:13

男爵府

gdmice 發表於 16-6-20 01:08
其實由簽帳到收到月結單都差不多成個月, 咁即是如果個客唔逐條數check唔發現, 間商戶碌多人地好多錢都無人 ...

應該佢地會對數
見到唔岩會叫間鋪對返單,佢地會搵返張單,再通知百貨公司職員,通知銀行可以憑卡號搵卡主

唔通佢地唔發覺?
其他我就唔知啦

希望你快d搞掂

男爵府

即刻打返去買嘢間shop 同佢哋講

首頁

尾頁

跳至