家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係好驚好驚, 有可能倆公婆都會同時失業. 雖然說有半年以上儲備, 但沒信心半年內可找到工作, 即使由低做起亦未必有工. 冇屋企人可以幫我, 仲可能要幫埋佢地, 好傍惶, 放鬆唔到, 開始失眠

大宅

大部份d錢都嚮層樓度, 買落既股票基金又跌左, 真係唔知點算! 我手頭d cash只可捱多兩個月!

子爵府

回覆 #1 (!_!) 的文章

擔心都無用架, 要黎既一定會黎, 性格決定命運你過份擔心真係會影響自己既工作能力同分析力, 原本無問題都變有問題啦. 逆水行舟, 順住個勢去, 唔好想太多, 就好容易過關.

男爵府

我都好憂慮 , 自己正在搵緊工 , 都好怕找唔到工 , 人工我都預咗低啦 , 你話點算好 !

複式洋房

雖然有想過會買樓救急, 但而家咁既時勢, 要脫手都好難

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

buy or sell??

原文章由 (!_!) 於 08-10-25 00:51 發表
雖然有想過會買樓救急, 但而家咁既時勢, 要脫手都好難

複式洋房

Sorry, 我係話'賣'樓求急.

複式洋房

even u want to sell out yr flat, maybe not a good price !
原文章由 (!_!) 於 08-10-24 23:36 發表
我真係好驚好驚, 有可能倆公婆都會同時失業. 雖然說有半年以上儲備, 但沒信心半年內可找到工作, 即使由低做起亦未必有工. 冇屋企人可以幫我, 仲可能要幫埋佢地, 好傍惶, 放鬆唔到, 開始失眠
...

複式洋房

I know ... what can I do if I lose my job?

I am the only financial provider in my family. If I lose my job, my cash in hand can only allow me to survive for one year. I am already over 40.

[ 本文章最後由 (!_!) 於 08-10-25 07:05 編輯 ]

複式洋房

層樓重要供幾多年 ? 如果供左大部份....就算價錢低D都有D錢撈番....如果供左無耐就真係息都蝕埋啦 !

原文章由 (!_!) 於 08-10-25 07:03 發表
I know ... what can I do if I lose my job?

I am the only financial provider in my family. If I lose my job, my cash in hand can only allow me to survive for one year. I am already over 40.

別墅

你們是那一行業?
原文章由 (!_!) 於 08-10-24 23:36 發表
...

大宅

...

(!_!),你好 又同你傾計
希望你可以安然渡過呢個難關

認真的,你地先唔好自亂陣腳
實實在在計一計數
你地有半年以上儲備,先當backup唔好諗住用
跟住計一計每月家庭支出
再計o下萬一你地失業後最低限度有幾多收入
係咪可以支付日常開支
咁半年儲備就唔使咁快用,心情都可以放鬆d

你話即使由低做起亦未必有工
我唔知你地做咩行業,但back to basic一般工種都做住先又得唔得呢?

子爵府

醒目開學勳章

...

有時要樂觀D, 睇開D, 柳暗花明又一村呀...
有時越 憂 就越 愁, 放輕鬆就可面對一切.可能另有新天地.

[ 本文章最後由 Mimi_Ma 於 08-10-27 00:00 編輯 ]

大宅

如果搵錢多果個有工做應該可以捱到。

水晶宮

樂觀D, 打到黎至算LA
你公司危危符嗎??
原文章由 (!_!) 於 08-10-25 07:03 發表

公爵府

樓主,你有既saving足夠一年,咁就根本唔洗驚。第一同時兩個人一齊無野做,機會唔高,就算有,我相信要搵份工夠糊口既都唔難,唔同搵份7仔都唔得?你有足夠儲備,咁到就係大鑊到兩公婆齊齊無野做先煩都未遲,唔洗咁早担心定先啦!

侯爵府

好媽媽勳章

don't worry la!

Tell the truth, my contract will end after Chinese New Year. I think my company may not renew my contract. However, I don't worry 能否捱過這一海潚...... It is because I 100% believed that I can 捱過這一海潚!

...

公爵府

原文章由 ac321 於 08-10-29 16:01 發表
don't worry la!

Tell the truth, my contract will end after Chinese New Year. I think my company may not renew my contract. However, I don't worry 能否捱過這一海潚...... It is because I 100% believed ...

我都係咁話!我從無担心過,因為我都對自己十足信心,相信自己一定過到的!我份contact都係1月尾完,不過好彩之前收到上頭會同我續多一年約,不過仲未有得簽,希望唔好食炸糊。

伯爵府

唔好咁擔心啦, 船到橋頭自然直, 最緊要平平安安,健健康康.

侯爵府

好媽媽勳章

You are lucky........
If I can't renew my contract, then I will go to travel for 1 or 2 months. I plan to visit Austraila and New Zeland...... I think the air-ticket will be cheap at that moment!

原文章由 ume 於 08-10-29 16:05 發表

我都係咁話!我從無担心過,因為我都對自己十足信心,相信自己一定過到的!我份contact都係1月尾完,不過好彩之前收到上頭會同我續多一年約,不過仲未有得簽,希望唔好食炸糊。 ...

首頁

尾頁

跳至