論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我大部份親友都有請姐姐,我都有,有D成日俾人飛起,好似版上JM既CASE咁呻,但我聽埋聽埋,成日(係成日,唔係一個半個)公主走佬/黎旅遊/斷約既僱主係有樣睇,但當然僱主自己覺得對佢地100分, 係咁好點會2年請5個姐姐
CASE 1:
主要照顧老人家,除左早晚各2個鐘陪老人家落街,仲要晚晚煮10人飯, 洗熨6人份量既衫, 日日要清潔得好乾淨,最難頂係老人家成日發脾氣,個女都頂唔住(但要姐姐日日頂)

CASE 2:
我同朋友食飯,講起屋中秋個排好多月餅食唔晒,僱主話,你俾埋我啦,我叫姐姐日日食月餅做早餐,俾得佢就食啦, 邊到佢嫌

CASE 3:
屋企人輪班, 家有細路, 姐姐早上要好早起幫細路煮飯, 但佢地要求姐姐等到三更半夜等僱主返黎煮野俾僱主食

CASE 4:
朋友一家食生命麵包做早餐, 姐姐一定係食頭尾個塊

CASE 5:
開始係傾開朋友個姐姐日頭恰眼訓佢好唔滿意,姐姐日頭湊BB,夜晚同個BB一齊訓, 朋友講明10-6係休息時間 (都夠少), 朋友夜晚會抱BB係房玩,或者出出入入間房,我提過佢不如俾姐姐連續訓, 但朋友覺得有俾佢足訓都已經足夠
CASE 6:
姐姐早上執好屋帶完細路上校車直接去老人家屋企幫手做野,到僱主一家收工到老人家屋企食埋飯洗完碗先返屋企,仲要夜晚熨衫, 訓覺係廳得個薄簾
更唔好提個D講明唔俾姐姐放星期六日既,簡直驚死AGENT無錢賺

我成日話,無理由請5個無個好,係有D明玩野,我都中過,但有無咁黑仔個個都唔好?我地自己打工既,見到工作環境差都會閃啦
更新:
好多人誤解我所謂成日俾姐姐玩既意思,姐姐借錢黑面態度差呢d 邊叫玩你,去加拿大唔做香港個份俾著係我都會,有好工點解唔走。俾佢地玩係突然失蹤、黎一兩個月話要走,呢d 先係玩死你。借錢係佢地死症,你諗下,如果你知借左幾十萬,做完呢份工就唔洗還唔洗破產,安安落落有錢袋,點解唔借?(佢地覺得係返左去就唔洗還,我唔知有無人會上門追)做兩個月要走直情係幫僱主洗錢,亦有agent教佢地咁做,一齊賺多d。好多人都覺得我對佢咁好俾佢食住上,我想話你對佢差佢咪立即玩野走囉,博炒賠一個月,佢邊怕搵唔到工,睇下邊個緊邊個多d。唔好話佢地,我地自己發現人地公司福利好過自己公司都會比較啦,如果market係好,自己都會走,但如果你覺得老闆上司對你係好好,走之前都會諗多諗,或者交接都會做好d,大家都係一樣,公司老闆就話一日對係九個十個鐘最多,屋企果位對足24個鐘,係,佢地係黎賺錢,但有輕鬆錢唔賺點解要賺辛苦錢?

象牙宮

那你个人有何遠見?

A. 每个人家庭都不一樣。富裕, 有的普通, 有的惜食, 有的浪費。
正如, HK 樓價万多/呎。有人N个單位, 有人还要供...。

B. 政府有 標準要求。對不? 合乎條條还不行... 對不?
或 該怎優待工人才是?

C. 人"心理" 心态是 得寸, 進呎, 貪, 總是不自足, 百万了, 想千万? 對不?
工人也是一樣。只想享受, 更多更高的工資。最好什事都不用做。
單一吸塵, 其它不用做。

D. 你的總結/ 取樣 如果全面少少, 更佳。
估計你似未打過工吧?... 感受不到, HK 打工一族辛酸法,
(那也沒事, 在職媽媽/ 其它 forum 上班一族。 多D研究。也是好事。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 16-6-22 18:08
那你个人有何遠見?

A. 每个人家庭都不一樣。富裕, 有的普通, 有的惜食, 有的浪費。
我有打工,就更明有個衰老細要走既感受重點係,大家唔好成日話被姐姐玩,我班親友都覺自己對佢好好架,點解佢地走?定係你覺得我講既僱主好值得同佢地打工?我相信d 請一個走一個既僱主,一定有問題,好似間公司turnover 高,一定有原因,唔了解人地成日玩你既原因,就一定搵唔到個做得長既姐姐。成日賴政府,不如先檢討自己。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

嘩!樓主真係見識過好多CASE喎!
不過第6個CASE,係咪犯左法呢?

ecling    發表於 16-6-23 13:07

男爵府

引用:嘩!樓主真係見識過好多CASE喎!不過第6個CAS

原帖由 poonsun 於 16-06-22 發表
嘩!樓主真係見識過好多CASE喎!
不過第6個CASE,係咪犯左法呢?
不如說:公主會不會咁順攤做兩間屋,不向公司投訴。現在資訊發達,公主一見勢色不對,她絕對不會沉默,會找幫手,會搞革命,抗掙到底。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

jadechant 發表於 16-6-22 22:44
不如說:公主會不會咁順攤做兩間屋,不向公司投訴。現在資訊發達,公主一見勢色不對,她絕對不會沉默,會找 ...
會唔會係初次來港、乜都唔識果啲公主呀?

男爵府

jadechant 發表於 16-6-22 22:44
不如說:公主會不會咁順攤做兩間屋,不向公司投訴。現在資訊發達,公主一見勢色不對,她絕對不會沉默,會找 ...
朋友係請個時講明照顧老人家,咁開波個故仔會作成個老人住佢度幾日, 跟住老人因為搬去第二度, 姐姐要去第二度照顧, 我唔知佢姐姐有無同公司投訴,我剩係知呢5,6年得一個姐姐係可以順利完成2年contract.

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickey2013 發表於 16-6-22 17:38
我大部份親友都有請姐姐,我都有,有D成日俾人飛起,好似版上JM既CASE咁呻,但我聽埋聽埋,成日(係成日,唔係一個 ...
樓主, 好認同你講法!我身邊好多朋友都有請工人, 大部份做左3年或以上, 最長做左12年, 仍然做緊。真係好少聽到朋友話成日換工人!
同工人相處真係要時間磨合。我係公司都有聽過上述1-2個CASE類同。

ecling    發表於 16-6-23 13:08

子爵府

好媽媽勳章

回覆 mickey2013 的帖子

CASE 1:
咁樓主有何高見?個女都頂唔住(但要姐姐日日頂),唔通唔請人照顧?姐姐簡照顧老人家,除非係坦既,唔係既話,都唔會太容易照顧,COOKING, HOUSE KEEPING係工人一定要做,不如你話,係公主一心以為照顧老人家就舒服好多,可以玩手機啦

CASE 2:
呢個我未見過,但我屋企唔食月餅,我只會叫工人帶個月餅返教會SHARE俾朋友食,但唔會要工人日日食月餅做早餐

CASE 3:
呢個CASE我有聽過,都覺得雇主有問題

CASE 4:
一家食生命麵包做早餐, 應該都唔係有錢,但就願意俾$4210請姐姐,一齊食又不是只買生命麵包俾工人食足5日,我覺得無問題. 你不知道,麵包皮比麵包芯有益嗎?(講笑啫)

CASE 5:
呢個,係個父母蠢啫,或者係懶,自己仔女唔係自己帶,交俾工人,仲要係瞓唔夠既工人,有起事,別怪人啦.

CASE 6:
不評,不合法

最後,我想話,我自問對工人好好,但做最長既一個,只做咗3年,其中有7個月係大住肚,一個做咗年半就去咗CANADA,一個做唔到野日日玩SMS,最後比我老公鬧走,而家呢個,做咗10個月,仲係成日唔記得野,好似黎WORKING HOLIDAY,仲要同我講,佢話無打算TERMINATE自己

象牙宮

mickey2013 發表於 16-6-22 20:20
我有打工,就更明有個衰老細要走既感受重點係,大家唔好成日話被姐姐玩,我班親友都覺自己對佢好好架,點解 ...

成日賴政府,不如先檢討自己。 相信好多人, 和我一樣 認同。
雇主% 超低于 工人
1 比 99

缺勞工力的社會..HK, 勞動力價錢, 養成懶工人多。易搵工嘛。
外傭在其它國, 就不能那么嬌了。因很快就會被人代替。

樓主知唔知, 大學剛畢業万多元/月。in HK. 讀甘多書。
最近自剎 少女。畢業=失業。

人是會變的動物.... 工人也是。人是易變差/ 坏..... 多于好。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

wendy_ho 發表於 16-6-23 10:53

CASE 1:
CASE 1我意思係,唔好成日覺得自己對個姐姐好,根本唔處理好老人家脾氣, 姐姐唔會做得長,唔好賴晒話工人衰明玩佢
CASE 4 我覺得知微見著,呢D小事都咁做, 我就唔太信佢對姐姐會好到100分

我講既CASE都係成日轉姐姐而僱主永遠覺'我對佢咁好點解佢要咁對我', 2年轉5個而仲要繼續搵個位我都歎為觀止

象牙宮

mickey2013 發表於 16-6-23 08:58
朋友係請個時講明照顧老人家,咁開波個故仔會作成個老人住佢度幾日, 跟住老人因為搬去第二度, 姐姐要去第二 ...

job duty 講明家務照顧老人家, 如果老人因為搬去第二度, 姐姐要去第二 ... 正常。
唔通會家務就家務。
照顧老人, 另要請? (不否定 部分雇主, 有此歪理)

我家 家務照顧老人家, 老媽入醫院, 她說在家看家。不想去醫院。結果...大吵, 她日日要去醫院 當返工。
如果她想告... 歡迎。

外傭好多是"無法無天", 由她愛怎樣就怎樣。 好的工人有, 不多。

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 16-6-23 10:53
成日賴政府,不如先檢討自己。 相信好多人, 和我一樣 認同。衰雇主% 超低于 衰工人
1 比 99
衰僱主同衰工人既比例呢我就唔知真實數字啦
講到缺乏勞動力而請外傭,加拿大都係, 佢地仲好好福利添, 如果個國家有咁多勞動力又點會請咁多外傭呢?

畢業萬幾蚊,我當年都係啦, 有幾多個一出黎就賺十萬百萬, 畢業=失業, 好多CASE係人唔肯屈就,亦係生活無財政壓力,如果你一唔出糧就無得食無得住,仲要養起頭家, 又唔想食政府,洗碗掃垃圾都要做. 讀書多唔等於有際遇,際遇對打工仔都好重要

人呢, 就係會變, 但當個僱主成日話工人衰,成日換,咁就唔一定係單方面既問題

男爵府

333s 發表於 16-6-23 11:07
job duty 講明家務照顧老人家, 如果老人因為搬去第二度, 姐姐要去第二 ... 正常。
唔通會家務就家務。
...
你成日遇到差姐姐,有無自我檢討下? 定你好似我D朋友咁一定係對方錯?

大宅

你D朋友呢D case 係咁, 唔代表係個個成日換工人的僱主係咁.....有好多case 你未見過, 不能一蓋而輪, 我身邊朋友, 包括我, 嘛一樣對姐姐好好, 但最後都係D姐姐唔做, 原因係加拿大有job, 有個真係返去湊女, 本身唔係好等錢洗.........
家下真係好多姐姐揀job, 你好彩, 冇遇過, 但唔好咁話人

Msolivialeung    發表於 16-8-3 21:45
wcpcelia    發表於 16-6-23 16:30
pandey    發表於 16-6-23 15:56

大宅

我都信

一兩個就話唔好彩
個個都衰

僱主肯定有問題

即係某些公司月月請人
但又唔係擴充或有新嘢攪
一定係有問題

男爵府

多謝樓主分享

公爵府

回覆:成日被公主斷約-玩既僱主係有原因

agree

男爵府

puiyee61 發表於 16-6-23 12:56

你D朋友呢D case 係咁, 唔代表係個個成日換工人的僱主係咁.....有好多case 你未見 ...
可能物以類聚呢...........

禁止訪問

回覆:成日被公主斷約/玩既僱主係有原因

首頁

尾頁

跳至