自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我做左6年ftm,小朋友幼稚園,有工人,經濟ok
但覺得自己越來越脫節,老公工作忙又多應酬,覺得自己變深閨怨婦,朋友都叫我返工。但小朋友湊左幾年,文職工唔易搵,sales就時間長假期少紅日一定冇假放,我好想學校假期都可以好似依家咁陪佢地去玩,如果交俾工人一定日日ipad電視
朋友介紹guest service工作,可以申請夜班,日頭可以阿呀仔,考慮緊,老公一定反對我做野,但我想為自己自私一次

侯爵府

回覆:有冇jm為左湊小朋友返長通宵班?捱唔捱到?

我有考慮

男爵府

回覆:有冇jm為左湊小朋友返長通宵班

我想巧慮緊,有無通宵更返

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

emimi 發表於 16-6-23 00:11
但覺得自己越來越脫節,老公工作忙又多應酬,覺得自己變深閨 ...
但通宵更對健康會有影響嗎?

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

如果係賺錢買花戴既,
試下都無壞

但女人返通宵更真係會好快殘

funfun759    發表於 16-6-24 10:54
wcpcelia    發表於 16-6-23 08:35

子爵府

搵日頭 part time 好過返夜。
搵 d日頭時間小朋友返學, 你可以做幾個鐘嘅工。賺少少錢又唔洗捱夜

wcpcelia    發表於 16-6-23 08:35

公爵府

都敏俊C 發表於 16-6-23 00:32
搵日頭 part time 好過返夜。
搵 d日頭時間小朋友返學, 你可以做幾個鐘嘅工。賺少少錢又唔洗捱夜

有睇過,日頭pt多數係7仔收銀,超市呀姐,侍應之類,我唔係睇唔起人地,而係大學生又未夠30歲,我真心唔想做呢d

公爵府

emimi 發表於 16-6-23 00:11
但覺得自己越來越脫節,老公工作忙又多應酬,覺得自己變深閨 ...
我好想學校假期都可以好似依家咁陪佢地去玩<--唔好諗得咁理想
唔知你一星期返幾多日,
如果你返星期1至5,
星期五既工作天收工即係星期六既上午,
如果安排左星期六係親子活動的話,
即係全日唔洗訓

到星期一上午,
如果想親力親為或想陪呀仔多D既話,
都係預全日唔洗訓就直踩返工!

男爵府

我老公 佢為左阿女 佢去調通宵更返 早上可以放工同公公一齊送佢返學 訓醒接佢放學 雖然相處時間多左 但阿女好似反而對老公差左 我老公話阿女當左佢係工人

公爵府

wingwingc1234 發表於 16-6-23 00:47
我好想學校假期都可以好似依家咁陪佢地去玩

我親子活動通常安排係下午,因為佢放假訓醒已經9點幾10點,11點返興趣班,12點放學食完lunch最快都2~3點出發

大宅

我老公都為左湊女轉通宵,諗得好未滿,點知佢咁轉一轉,大家關係更差,因為日日呻訓得4-5小時要湊女...
我自己都試過返通宵,簡直係短幾年命,點補眠都唔夠,樓主建議考慮自己體質先....

公爵府

emimi 發表於 16-6-23 00:54
我親子活動通常安排係下午,因為佢放假訓醒已經9點幾10點,11點返興趣班,12點放學食完lunch最快都2~3點出 ...
咁都好D既,
起碼有幾個鐘可以訓下!

公爵府

Agnes0219 發表於 16-6-23 00:58
我老公都為左湊女轉通宵,諗得好未滿,點知佢咁轉一轉,大家關係更差,因為日日呻訓得4-5小時要湊女...
我 ...
我C6都經歷緊

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我返緊通宵,兩位小朋友仲係幼稚園階段,放12:00,我每朝湊完返學,訓一陣又要接放學,下午有時要學野又無得訓,唔駛學野,佢地玩,我訓一陣起身做家務煮飯,呢d非人生活,你捱唔捱得住先?

珍珠宮

我媽以前為左可以日頭湊我地,返左幾年通宵更,但其實日間大部分時間佢都係訓覺⋯
返通宵,身體機能問題,廿幾歲都仲可以,到三四十歲就會頂唔順

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

...做夜班...朝早你要訓教架,

又點可能陪到個仔呢

你唔係想住去完迪士尼仲可以返工通頂吖

搵多幾份文職好過啦

男爵府

絕對唔會返通宵班,訓少d個人都唔得

我一星期返三日,其中一日半日,小朋友比人睇,唔想全職full time.實在太悶

工就一定實有,唔等$用咪慢慢搵

男爵府

回覆樓主:

我試過返通宵更,日頭湊仔。
每天瞓4,5個鐘左右
半年後開始身體差,又易病。
返左年半到無做了,頭半年返5至6日,之後成日病返得3至4晚,之後返2至3晚。
最後身體問題無做喇。
樓主返通宵身體係會差d,所以要諗諗。

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

首先如果要湊小朋友我一定揀pt,全職工時長,返屋企未必有精神湊,另外真係唔好咁介意做咩工種,因為目的係唔想脱節,人工多少並唔重要,就算麥記咁低人工都可與其他人一起工作和學習

大宅

我之前都經常返通宵班,而家年紀一路一路大,身體就一日差過一日,要成日睇中醫調理,我由二十幾歲返到而家成四十歲(仲要唔係日日,只係一年幾個月)如果可以,最好唔好返,我而家先知驚,因為身體真係差好多

首頁

尾頁

跳至