自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說昨天出席親友了碩士畢業禮

人地仔仔多次捥拒佢呀媽送花,

原因係佢呀媽在国內出生,
好節省,自己去街市買花、文具買纸,
自己做一紥送比个仔,在出席禮。

但佢呀媽根本未做過此事,
怕會出醜,捥拒多次無效。
佢呀媽做事一意孤行。
呀仔直接說出原因、
解釋此重要埸合,不宜做白老鼠。

佢呀媽聽了生氣了2天,
勁讚自己偉大,handmade
說呀仔貪花店牌子,根本不值。

结果,佢呀媽在畢業禮全程黑面。
佢呀仔也沒有心机拍照。

連我這位旁觀者都理解佢呀仔感受。
点解佢呀媽本未倒置,唔理會呀仔多年努力,
破壞了整个應該開心的畢業禮。

如果佢呀媽有心,
是否應去學下,或先做一个有經驗,
才決定是否當矢送handmade 花,
對自己太有自信吧。

是否不同地区出生的文化差異呢。

最终,佢呀仔停咗佢呀媽做花,
原因知道呀媽性格,好與不好,
做起了,佢呀媽一定拿去大學。

男爵府

eric5354 發表於 16-6-25 07:02

亞媽性格固執,思想唔進步,上來BK學下嘢先得。

男爵府

kellychan1 發表於 16-6-25 07:41
亞媽性格固執,思想唔進步,上來BK學下嘢先得。

但佢呀媽又是出於好意。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:出席畢業禮送花問題

如果你同佢地好熟就可以幫幫手,搵啲圖比阿媽參考,幫手陪埋佢一齊買野整,整得靚的話阿仔都唔會炸型嘅

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:kellychan1 發表於 16-6-25 07:41 亞

原帖由 eric5354 於 16-06-25 發表
但佢呀媽又是出於好意。
我也是母親,也後生過,明白子女怕瘀的感受,始終子女已大學畢業,應尊重他們的意見。

如子女已告訴我,因我欠缺經驗,怕到時花束整得唔靚,我不會在子女的大日子做白老鼠囉,慳錢是美德,但為慳幾佰,而破壞當天的氣氛,更是不值,得不償失。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:話說昨天出席親友了碩士畢業禮人地仔仔多次

我曾整過花束,發覺只做一束成本不平,因很多包裝材料,要一卷、一包去買,但用得不多。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

點解係個阿媽錯曬?

後生仔怕瘀係可理解, 但都無理由講到係個阿媽既問題吧.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:kellychan1 發表於 16-6-25 07:41 亞

但佢呀媽又是出於好意。
出於好意 但好心做壞事

大宅

先不論佢地兩個對錯。

我想講下整一束出得街,人地見到叫正常既花束,對於一個完全無整過既人黎講,唔計去買花買紙,起碼整返三四粒鐘最少(如果你個人稍為有點要求,除非100%唔介意人地點睇)!花束非唔係你以爲咁易handle,由其係包花紙一環,我林有自己handmade過花束既人會知。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bosch 發表於 16-6-25 08:06
點解係個阿媽錯曬?

後生仔怕瘀係可理解, 但都無理由講到係個阿媽既問題吧. ...

Sorry咁的確係阿媽問題wor送禮物究竟係想對方高興、定自己高興呢

男爵府

今日大學畢業就嫌棄街市手工花,他日比佢飛凰騰達未連父母都吾認。呢d人品格吾會好得去邊。如果樓主你係佢女友,小心睇路。

leehk35    發表於 16-6-25 12:01
JFL    發表於 16-6-25 11:31
方方媽媽    發表於 16-6-25 08:35

水晶宮

狗不嫌家貧,子不嫌母醜!
如我是他同學,不會笑呢一束花,只會羨慕。
有需要傷媽媽心嗎?

wcpcelia    發表於 16-6-25 20:48
leehk35    發表於 16-6-25 12:01

水晶宮

o狂人o 發表於 16-6-25 08:27
今日大學畢業就嫌棄街市手工花,他日比佢飛凰騰達未連父母都吾認。呢d人品格吾會好得去邊。如果樓主你係佢 ...
佢媽係固執,但仍然出於好意。仔仔係嫌棄。
兩者相比,高下立見。

wcpcelia    發表於 16-6-25 20:54

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果我係呀仔,我會好大方妹開心接受,媽媽親手整禮物,那怕醜樣,我會好開心架。

珍珠宮

回覆樓主:

“结果,佢呀媽在畢業禮全程黑面。
佢呀仔也沒有心机拍照”

咁即係最後有無整定補送? 如果我媽咁有心再醜我都欣然接受, 仲覺得好sweet, 當年影畢業相求奇攞個公仔都影一餐啦

子爵府

我一開頭睇以為係用紙摺成花
睇多次先知原來係自己包花
知唔知有d花莖有刺架?
呀媽肯為你仲厭三厭四
佢又知出黎既效果唔靚?
如果佢怕媽咪辛苦 我覺得佢無講出口係佢傻豬
但如果佢係怕出醜 我覺得好不孝

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 eric5354 的帖子

即係扎花無出現過係畢業禮.
我覺得呀媽係出於好意, 對自己養育兒子至碩士畢業好驕傲, 好想表達 "I'm proud of my son". 後生仔梗係要面, 怕瘀, 怕拎住扎花俾人笑, 仲要影晒相, 流芳百世. 兩個都有他的觀點, 無關對錯. 但我覺得呀仔可以拒絕得技巧D, 同呀媽講你出現已經係最好的禮物, 而且拎住扎花, 我要周圍去同學影相, 怕唔見, 唔係好方便, 而且男仔拎花唔係好慣, 不如放係我間房 ... 太直接會傷了大家的感情.

男爵府

唔知點講 舉例
我老豆係賭馬果d地盤佬
我畢業果陣佢話要買西褲
又話要買咩買咩去襯我
我叫佢唔洗 我老豆就係我老豆
佢係做地盤養大我 佢平時d衫就係唔靚
我好自豪我老豆細個睇住馬咁教我做功課
唔洗裝扮 做番平時就得 市井就係市井 無野要修飾
最後我老豆去剪左個頭拎屋企靚dd既衫就去左

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我老公畢業,請奶奶去畢業禮,佢去到勁感動喊到豬頭咁。
我地畢業當然開開心心映張相,現在反而要安撫佢情緒。
老人家就係咁可愛吧,可能佢感到老懷安慰,明的佢心意既,而老公就笑佢:洗唔洗咁眼淺,其實現在讀書都係比錢買個學位啫,唔係好難架咋。
笑笑就算,冇話失唔甶失禮,一家人。

首頁

尾頁

跳至