夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔想比佢見~~~但又唔想個囡第時恨我

http://hk.myblog.yahoo.com/kwunwa_c/
凝凝的blog

[ 本文章最後由 kwunwa_c 於 08-11-4 18:02 編輯 ]

民房

hi there, I remember your story...

even thought I understand why you don't wanna let your (ex) wife to see your daughter, but how does your daughter react to this?

what are u gonna say when you daughter ask for mami?

複式洋房

原文章由 Neocatz 於 08-10-27 10:23 發表
hi there, I remember your story...

even thought I understand why you don't wanna let your (ex) wife to see your daughter, but how does your daughter react to this?

what are u gonna say when you daug ...

一個甘鍾意去玩既人...依家無老公煩住自己去玩,個囡又唔洗佢照顧,想玩就玩.
我呢...日日如是用所有心血照顧個囡,佢一句話掛住個囡話見就見呀~去玩既時候又唔見佢掛住個囡~~

翡翠宮

有時做人5好咁有私心 我明白你嘔心瀝血教好個女5想有D人5使付出就坐享其成 但你付出幾多比小朋友, 佢係會知道的 佢地深深處最愛邊個大家亦心中有數, 咪就係肯付出時間比佢地多既人囉 所以你無須刻意去阻攔佢兩母女相處既時間啦 咁樣對小朋友5公平的 請三思
原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 10:35 發表

一個甘鍾意去玩既人...依家無老公煩住自己去玩,個囡又唔洗佢照顧,想玩就玩.
我呢...日日如是用所有心血照顧個囡,佢一句話掛住個囡話見就見呀~去玩既時候又唔見佢掛住個囡~~ ...

民房

原文章由 kwunwa_c 於 27-10-2008 10:35 發表

我呢...日日如是用所有心血照顧個囡,佢一句話掛住個囡話見就見呀~去玩既時候又唔見佢掛住個囡~~ ...

I kinda agree what you said... partially.

one thing I think you should remember, what you've given out is for your daughter's sake, not for your ex.... the more you offered to your daughter , the more your daughter will get benefit from it, not your ex.

so, I guess whatever you do, just think of how much will your daughter get benefit from, then I think you won't mind whether your ex are busying playing or not.... after all, at this moment, I can see that your daughter matter the most to you, rite?

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-10-27 10:41 發表
有時做人5好咁有私心 我明白你嘔心瀝血教好個女5想有D人5使付出就坐享其成 但你付出幾多比小朋友, 佢係會知道的 佢地深深處最愛邊個大家亦心中有數, 咪就係肯付出時間比佢地多既人囉 ...

如果我叫私心的話..佢媽媽既私心更大~~又唔洗照顧又唔洗比錢又可以去玩,鍾意見就見~~

大宅

回覆 #1 kwunwa_c 的文章

我覺得好多事都係正比, 你用心去照顧女兒, 雖然女兒現在細, 但到女兒成長時, 佢會知道邊個錫佢的, 而你前妻享受呢一刻自由, 但換出來的代價就是看不到女兒的成長, 換來的就是將來的疏離, 算吧, 不要為呢一刻看得那麼重

複式洋房

原文章由 十一月 於 08-10-27 11:20 發表
我覺得好多事都係正比, 你用心去照顧女兒, 雖然女兒現在細, 但到女兒成長時, 佢會知道邊個錫佢的, 而你前妻享受呢一刻自由, 但換出來的代價就是看不到女兒的成長, 換來的就是將來的疏離, 算吧, 不要為呢一刻看得那麼 ...

既然如此不如唔好見了~~不要給女兒一個hope

大宅

雖然你係好用心照顧個女,但你又真係冇權唔俾佢地見面,你咁努力照顧女女都係想俾最好的野佢,咁無謂因為你個ex而破壞左你係女女心目中的形象呀

雖然佢係ex但佢係女女的媽咪呢個事實係唔會改變,女女始終都會掛住媽咪,我覺得見唔見的決定權應該女女度,而唔係你地度,如果你ex想見,咪問阿女想唔想見law,想咪見,唔想唔好見,正如其他媽媽講,小朋友自己會知邊個對自己好gae

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

複式洋房

回覆 #8 kwunwa_c 的文章

如果你覺得唔比個囡見佢媽媽係絕對正確,
我想你也無須在此出這題目。
現在你只是將你對前妻的怨恨加於你女兒身上,
不要因個人偏見,令女兒加深對母親的疏離。
因你沒有權利去幫她選擇是否需要這母親的愛。
而現在是你們大人相處唔到,無必要令下一代也存有怨恨。
人與人之間的關係是很微妙的,你女兒是會成長的,
將來她懂分辨是非時,有可能會倒轉頭來埋怨你沒給她和
母親相處的機會;但如果她們有相處過,起碼妳女兒不會
對母親有太美麗的幻想啊!
此終你女兒成長會一些你解決不了的問題是需由母親幫忙的,
朋友,別給機會讓大家有此遺憾啊!
但如果她母親從沒要求見面,那你當然理直氣壯啦!

複式洋房

佢點都係你個女嘅媽咪, 母女關係唔好以改變, 掉轉頭; 如果個女跟佢, 佢唔比個女見你, 咁你會點? 小朋友在成長過程中, 會知道邊個真正對佢好, 放開懷抱吧!!! 唔好比大人嘅事影響到小朋友.

複式洋房

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 10:35 發表

好就女人唔好就累人!你講得啱!去玩嘅時候又唔見佢帶埋個囡去玩!你個CASE同我個朋友一樣,佢老婆生完個囡之後就冇再照顧個小朋友!跟住再同我個朋友講要離婚話係出面同咗第二個男人一齊,個女人仲同我朋友講原來而家發覺自己最需要嘅係自由同愛情,家庭比佢好大壓力!所以呢啲咁既女人冇咗都唔覺可惜!我支持你!!!

複式洋房

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 10:17 發表
我決定唔比我個囡見佢阿媽~~
因為佢跟本無資格見佢~~

支持你, 唔好比佢見, 做母親毫無責任感, 見咩鬼!

你最多等個女大d, 十一、二歲時才比佢見。
咁樣叫做唔係咁絕lor!

你比佢成日同個不良母親一齊, 咪學埋佢d衰野!
如果佢要見個女係因為要負責任, 改過 -- ok!
如果純係無咩夥做, 揾個女黎過日晨,
就完全唔係理!
做人無責任感最多都係有負個社會,
但做母親無責任, 就直接害左一條生命!

伯爵府

咁又唔好話完全唔俾見, 囡囡心裡始終仲有'mami', 你fix 一個時間俾佢lor, 佢見就見, 唔見就當佢give up, 你可以做ge已做, 費事佢有機會係囡囡面前話你唔俾見, 破壞你係囡囡心中ge地位.

[ 本文章最後由 ccbeauty 於 08-10-27 13:35 編輯 ]

複式洋房

原文章由 sulamita 於 08-10-27 13:28 發表

如果 ...

講得好!!!

複式洋房

原文章由 babypig801 於 08-10-27 12:03 發表
如果你覺得唔比個囡見佢媽媽係絕對正確,
我想你也無須在此出這題目。
現在你只是將你對前妻的怨恨加於你女兒身上,
不要因個人偏見,令女兒加深對母親的疏離。
因你沒有權利去幫她選擇是否需要這母親的愛。
而現在是你們 ...

um....
我媽媽在我8歲時跟一個男人走了。
我爸爸當時一個人養大我們4姊弟,
他當時都因氣憤而不許我們見她。
這麼多年過去了, 我們幾姊妹現在過時過節都有去見媽媽,
吃飯, 但感情比朋友還淡。

在我心中, 爸爸永遠排第一,
事實上, 亦因為跟媽媽多了往來,
反面心裡對她的討厭不知不覺的增加,
凡事總有因, 能夠跟別的男人走了不要自己的孩子,
本身這人就必然是不好,
你不見還有一絲想像中的美留下來,
往來多了, 了解深了, 知道自己有一個這樣的媽媽,
心裡的痛你不會明白,
當想起這人曾那麼深深的傷害過自己所愛的爸爸,
不見還好!

別墅

我都認同你所講, 既然佢連自己生出來的寶寶都唔照顧又唔理, 倒不如唔好再見個小寶寶, 唔好俾小寶寶知道佢有個阿媽, 情願去玩都唔理自己, 我覺得咁樣對個小寶寶都唔好. 佢阿媽做得出唔理, 就應該預左會無機會再見個小寶寶. 呢個亦係佢選擇玩而唔負返做媽媽責任既代價.

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 11:39 發表

既然如此不如唔好見了~~不要給女兒一個hope

複式洋房

原文章由 mable68 於 08-10-27 12:38 發表
佢點都係你個女嘅媽咪, 母女關係唔好以改變, 掉轉頭; 如果個女跟佢, 佢唔比個女見你, 咁你會點? 小朋友在成長過程中, 會知道邊個真正對佢好, 放開懷抱吧!!! 唔好比大人嘅事影響到小朋友.
...

如果個個囡跟佢...我又無做錯野既佢點解唔比我見呀~~
我唔比佢見..係因為佢跟本無做過一個母親既責任呀~~
一個為左去玩~~用甘多借口講到自己最慘,但到頭黎都晚晚走去玩既~我點比佢見個囡呀~~依個就係佢既報應

複式洋房

原文章由 LovelyColin 於 08-10-27 12:40 發表

好就女人唔好就累人!你講得啱!去玩嘅時候又唔見佢帶埋個囡去玩!你個CASE同我個朋友一樣,佢老婆生完個囡之後就冇再照顧個小朋友!跟住再同我個朋友講要離婚話係出面同咗第二個男人一齊,個女人仲同我朋友講原來而家發 ...

我都係甘諗~~如果妳真係好既媽媽點解仲會講去玩呀...好既媽媽唔係應該留0係屋企全心全意甘照顧個頲朋友既咩

複式洋房

原文章由 sulamita 於 08-10-27 13:28 發表

如果 ...

令一個因素就係次次見完我前妻我個女就百厭一次,因為個女要咩就買野比佢...妳地可能話當補償比個囡,但係我覺得唔雖要呀~
既然都決定哂離婚,撫養都比埋我,佢自己過佢自己開心既生活,甘洗咩補償呀?

首頁

尾頁

跳至