夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我今日係到唸,我C6最好係D咩....

1)雖然佢好錫 62 同 99,但佢都讚成唔好同佢地2老住,住近D都唔好,鎖匙都唔好比佢地,因為佢知道99同新抱一定會係水溝油,佢唔想我唔開心,所以我地搬左去荃灣,62 99 就係紅磡.....

2)如果我好忙好辛苦佢唔會勉強我返去食飯,由過往一星期2次變左加陣2星期一次,我唔返,佢都唔會一個人返,要62打電話比我叫我返,我都唔係幾好意思.....

3)佢會自己開口拒絕一切62同99要求,佢唔會要我答,因為佢都明白佢拒絕就好地地,我拒絕就.....

4)佢係公司會同我MSN,放工一定係即刻返屋企,仲會日日吸塵同拖地,仲有佢會自覺一星期換一次床單.....

5)就算佢想睇波,但當我轉左台時,佢會問返我可唔可以比佢睇,如果我唔比,佢會明天一早起身睇錄影....

6)佢會晚晚幫我練膊頭

7)佢唔會叫我瞓先,我一瞓覺佢就喇喇聲跟住入來,但我未瞓,佢幾眼瞓都會等埋我

8)佢晚晚都會MEET橙比我食,佢自己會食先,因為酸果D佢會食晒,我會食甜果D....

其實仲有好多....

我唔單止想讚C6有幾好,係2夫婦成世流流長,我每天都要搵D野去欣賞佢,感激佢為我附出,就算係一件小事都好我都會多謝佢,否則,當所有事情都會理所當然,感情好易退色!

希望各位,都懂得欣賞身邊的伴侶!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都覺得做老婆要懂得appreciate老公所做嘅嘢. 我都成日話我老公好好, 好多謝佢為頭家咁辛苦架.

翡翠宮

我睇你好得幾耐 講下笑啫, 你地係咪新婚呀, 係的話就真係要好好咁KEEP住囉 不過當你有左小朋友後既生活又可能會有些少改變架啦 但ANYWAY KEEP住呢個好好既關係總好過成日埋冤既
原文章由 八婆仔@ 於 08-10-27 17:06 發表

1)雖然佢好錫 62 同 99,但佢都讚成唔好同佢地2老住,住近D都唔好,鎖匙都唔好比佢地,因為佢知道99同新抱一定會係水溝油,佢唔想我唔開心,所以我地搬左去荃灣,62 99 就係紅磡.....
...

翡翠宮

咁你又講下你老公為左頭家有幾辛苦呀
原文章由 tantanmama 於 08-10-27 17:21 發表

我都覺得做老婆要懂得appreciate老公所做嘅嘢. 我都成日話我老公好好, 好多謝佢為頭家咁辛苦架.

男爵府

其實我都覺得老公好好架,呢個星期老爺番大陸冇人煮飯,佢放工即刻番黎煮,屋企家務佢又幫我做埋。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 ringoivy 於 08-10-27 17:22 發表
咁你又講下你老公為左頭家有幾辛苦呀

我同老公都要返工, 但佢會
1. 返工日日都要OT, 返到屋仲會做晒全部家務, 我只係負責煮飯. 假日佢仲會抺地洗廁所添.
2. 俾50%我人工做家用,20%做bb讀書基金同供保險, 20%人工俾佢父母做家用. 扣除食飯搭車, 佢自已冇錢洗架.
3. 每兩個星期陪我返媽咪度食飯, 仲要下晝已經返到,唔好要我父母等喎.仲成日買定D糕餅零食俾我父母食, 雖然係好少錢, 但都係份心意呀.
4. 我有咗BB後, 對我照顧無微不至, 一開口佢都會幫我做晒, 直頭連水都幫我斟埋.

我真係好感激佢架, 成日都當面讚佢好嘅.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩,你地d老公咁好既,放工仲會幫你地做家務 仲要晚晚幫你練膊頭

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

見大家講得咁高興,我都忍唔住要數吓啦......
我又要返工,夜晚又要返學,C6都會做晒所有家務,我只係需要煮飯,佢重要睇住個仔,一出糧除咗交通費同飯$,其他都比晒我keep,如果我一話tired或者唔舒服,佢就即刻唔洗我煮,要佢答應我的事,只要嗲吓佢,十次著咗九次半佢都會答應(另外嗰半次的要求真係好過份先唔會答應),所以我都要好大聲講句:
老公,你真的好好!多謝你,同你一齊我好幸福呀~~~~~~~

大宅

好幸福呀你地...
要好好珍惜呀

[ 本文章最後由 icyling 於 08-10-28 01:50 編輯 ]

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

恭喜你,你好幸福,有個咁好既老公

男爵府

我老公都係"順得人" 同埋 " 黃大仙" , 有求必應果隻 , 所以我都好愛我老公。

大宅

...

咁佢又幾抵讚既,咁你有無對佢一樣咁好先

大宅

原文章由 yoko_hau 於 08-10-28 02:18 發表
我老公都係"順得人" 同埋 " 黃大仙" , 有求必應果隻 , 所以我都好愛我老公。

我都想要個"順得人" 同埋 " 黃大仙"

大宅

...

你老公的確好好wor..
但可以講下你對你老公既好嗎??

別墅

我老公都唔錯o架!我係全職媽媽,湊住兩個小朋友,佢體諒我對住兩隻小魔怪會好辛苦,每日放工都會先打電話返嚟,問吓有冇嘢要買,然後就會直接返屋企,食完晚飯就掙住洗碗,跟住就比 d 細路纏住唔放,玩一陣就會同 d 細路溫吓習,然後佢哋就會 3 個一齊沖涼,等佢哋瞓覺時先至會打吓機、上吓網,雖然佢搵得唔算多,但一出糧就會自動繳款,扣除車資、飯錢,幾乎都全數付清。
我覺得自己生活安穩、心中富足,絶對稱得上係好幸福!我真係搵到一個好老公呀!

別墅

真係好....有時睇得太多人想離婚...
見到你地咁好真係好安心...
因為自從睇左呢版..真係有點怕...
實在太多人結婚>嗌咬>冷戰>BB出世>冷淡>有29>唸離婚
睇完之後真係好擔心自己會唔會有咁嘅一日...
但終於見到D正面D的相處la...
希望大家努力la...永遠開心幸福快樂

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你個問題問得好好,我昨晚又唸下我對c6好唔好.....

1)我好唔鐘意熨衫,特別係佢個條西褲,但我認為丈夫一套整齊清潔的返工衫由太太準備係必須要,所以我每日幾攰都好,我都親手為c6熨好一套返工衫...

2)我會為佢研究新菜式,留意佢喜歡食咩,(雖然成日失敗,但都有成功經驗)佢會好驚喜....

3)我知佢返工有時會唔開心,我會係佢個銀包夾一張字條,寫上祝福同鼓勵佢說話,佢打開時好開心....

4)幫手聽"99"呻氣,並解畫,因為99得2個仔,大嫂又係大陸人,所以有時同99傾心事,之後向c6解畫,又記住99同62生日,想定點樣同佢地慶祝,因為c6佢地以前都唔做,成日話唔使,我唸呢d就係"生女"好處...

5)盡力做好妻子本份,如果有人讚"我地",我一定會話係我c6叻,讓佢感覺有"面子".....

我唸時候,發現c6附出好似比我多,不過我唸,丈夫向太太表達愛意與關心多數係"具體附出"行為,相反,太太向丈夫附出的會"抽象一點",不過點都好,就你呢個世代的人,太過"自我",不懂欣賞,只想著自己為他人附出過多少,但不會想他人又為自己附出幾多.....

希望由我地做起,將"一夫一妻,一生一世"呢個文化及承諾傳開去!\

祝福大家!

原文章由 JBlam 於 08-10-28 10:07 發表

你老公的確好好wor..
但可以講下你對你老公既好嗎??

別墅

...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我好欣賞妳哋兩夫妻嘅相處之道

大宅

我之前聽一個姐姐講過, 夫妻唔係樣樣計, 樣樣量住架... 只要不斷去諗佢既優點未得羅!!

首頁

尾頁

跳至