自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔今年升小四, 班中有個中澳mix, 不樓都係班中的風頭, 又靚仔, 成績又好, 運動又得, 年年都起碼有一個學期做班長, 最近仲做埋風紀, 爸爸係澳洲人關係, 英文科年年都係全級第一, 由一年級開始, 我都成日叫我個仔同佢玩多d, 或者可以講多d 英文. 但係我個仔始終都唔係好同佢玩, 因為阿仔話唔係鐘意佢成日覺得自己好勁, 個個都要聽佢話.

事源, 學期初, 佢又被選做班長, 老師不在時, 要管班中的事.

上個月, 我睇阿仔的手冊, 寫上要背書, 到星期日, 我要他背給我聽, 他背得不知所謂, 我當時很嬲, 已經給他一個星期時間, 他大大聲咁駁我: 我有ticket, 可以唔駛温書, 駛咩驚, 老師唔會知.

我好有疑問: 什麼ticket???

一問下之才知, 那個班長, 即那個mix, 做了很多ticket出來, 只要同學給每天給他食物, 文具, 就可以得到2ticket, 幫佢攞書包上4層樓上課室就有5, 幫佢massage 都有5!!!!!

背書(背給班長聽, 班做審核, 再同老師講邊個同學背不好), 可用5ticket, 抄佢d 功課 5 , 欠交功課唔話比老師知, 再幫同學仔放番入教員室 5, 被班長記名, 又可以用3張來取消.

我聽到火都來, 4年級的人仔, 可以做出咁既事???

原本我唔想by pass 咁即係同老師講.
我就打咗個電話比個mix 的媽媽, 個媽媽講流利的廣東話!!!!!!

個阿媽第一時間就係笑: hahaha, e + d 細路真係聰明, 不過mrs chan() 我覺得細同細路之間的相處, 我地大人唔應該插咁多手, 我會同佢傾下.

一個月過去, 我發覺個仔成日冇晒d 文具, 問佢今日的茶點好唔好味, 佢就ee 我我. 我再問之下, 那個mix 的行為照舊, 我個仔同我投訴: 媽咪最衰係你, 同佢媽咪講, e + 我就算比文具和食物佢都係得1ticket, 幫佢massage 都係得一張, 其他同學可以有5, 佢仲成日記我名, 上次我上課打呵欠, 記咗我名話我唔留心, 要我用10ticket 同佢換至唔話比老師知(我個仔係好怕事和怕羞的細路)

我我…….真係火到呢!! E d 行係如果發生係大人的社會就係犯法, ticket, ticket, ticket 都有罪, 真係愛自己仔女的根本就唔應該比佢錯落去, 佢個阿媽都唔知點教.

個日我直接送個仔返學, 再揾老師傾, 結果第二日, 老師約晒換過ticket 的同學仔和家長放學係學校見面, 當面對質. 以免怪錯好人, 我都想知我個仔有冇講大話(因為個mix 我見佢4年, 給我的印象好好, 好nice, 好乖

(續)

複式洋房

個mix 應晒所有事, 仲爆響口話: 媽咪話冇問題的!!!!!

個阿媽個面燶過我屋企隻鑊底. 臨走時, 個mix 媽咪仲走埋來用英文同我講, 語氣唔係好好, 大致內容唔記得, 大概意思話: 你地d 中國人, 就係咁阻礙d 細路的思考發展….. 大概是這樣.

我不是想攪對抗和做到個氣氛咁, 只係我覺得真係好有問題, 我更加唔想我個仔同人做massage, 同人攞書包, 而換取一d 佢唔想做而應該做的事, 我個仔都犯緊法, 佢行賄!!!!!!!!!

事件以為告一段落, 個mix 所有公職冇晒, 結果換來, 我個仔被孤立, 個mix 就成日聯同三五個人來蝦我個仔, 上班房時上樓梯會從後拉下佢書包, (好危險) 又成日話唔覺意倒掉d 水落佢書包, 仲有好多小動作. 我個仔又唔敢同老師講. 我個仔好靜, 只係得一個好好的朋友仔幫佢, e 家佢一小息就同個朋友仔攞埋書包落圖書館避佢.

你們認為, 我仲應唔應該再攪大e件事呢?? 我好心痛點解個仔咁比人蝦!!!!! 又好嬲個仔點解咁懦弱比人蝦都唔出聲.

點做好!!!!!!!!

複式洋房

e + 講起我都忍唔住喊!!!

我昨晚有打電話比個mix 媽咪.

我初初好客氣的解釋我的立場, 我讀大學時副修行為心理學, 雖然唔係好叻, 但係都pass.

我講咗好多理論比佢聽, 全程冇用責備的語氣, 我用好心痛佢個仔的行為.

但係我發覺根本唔係個細路有問題, 係個阿媽有問題, 而最重要係個阿媽唔覺自己有問題. 問題係我和我個仔.......

珊瑚宮

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 09:05 發表
e + 講起我都忍唔住喊!!!

我昨晚有打電話比個mix 媽咪.

我初初好客氣的解釋我的立場, 我讀大學時副修行為心理學, 雖然唔係好叻, 但係都pass.

我講咗好多理論比佢聽, 全程冇用責備的語氣, 我用好心痛佢個仔的行為. ...

mouth: 我覺得你無必要再去同個MIX MAMA傾計呀
因為佢都唔覺得呢個行為係錯,仲覺得應該做落去,

如果你問我,會唔會去學校同老師傾而家阿囝比人蝦GE野
我估係我身上發生,我一定會LOR,因為係樓梯拉人,係好恐怖呀,
有咩意外,個囝無咩都唔知咩事呀,所以我會同老師傾
至於,你話個MIX唔同你囝囝做FD呢個問題,
我就會覺得唔做仲好,起碼唔會咁易學壞(品行)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

嘩...睇到我同老公都

我覺得你應該教仔仔自己同老師講..小四大個仔啦,應該學下點保護自己...再同佢解釋番...由頭到尾佢都冇錯,媽媽你做都冇錯...因為果個mix真係完全教壞晒班同學,教小朋友行賄,影響左小朋友既道德同價值觀...同令到佢地冇晒責任感

依家仔仔都已經被孤立左..咁唔會因為佢唔出聲,小朋友玩夠就唔玩..只會越玩越勁...如果點都會被孤立..咁起碼同老師講左,阻止左小朋友蝦佢...安安靜靜咁同好朋友過埋依個學年,好過日日都比小朋友蝦

複式洋房

我真係冇諗過四年班的人仔已經識玩弄職手

係咪好驚好心寒!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咩人都有~~
如果我係你,我一定會同學校反映!個仔有咩事點算,到時佢講100百sorry都無意思.
男仔比人咁蝦都唔出聲唔得架.
會唔會係你平時太過保護佢先攪到仔仔咁內向?(sorry可能我咁講你唔0岩聽.)
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 09:16 發表
我真係冇諗過四年班的人仔已經識玩弄職手

係咪好驚好心寒!

咁咪正明你要學識仔仔保護自己囉.
唔識保護自己0既人就會比人蝦上心口.mouth:
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

水晶宮

我覺得你一開始已經做錯咗!呢D始終係學校發生既事,當然一開始就先同學校講,等學校老師去處理,唔掂當時至叫埋嗰位同學既家長黎三口六面傾!始終有學校做中間人會好好多囉!家長同家長之間去解決,唔係話你唔好,而係好容易會有依家咁既收場囉!除非嗰個同學家長你不嬲同佢熟落,至話可以私底下慢慢講,但依家你同嗰位同學家長又唔係朋友又唔係熟識既,你咁打去投訴佢仔,佢事實上係有教訓個仔喎,都唔係無做到野,只係個仔背住個媽响學校繼續做衰野,你一路係咁投訴佢仔,佢當然會wea爛塊面同你講晦氣說話啦,因為覺得你煩吖嘛!佢本身見自己個仔咁已經夠煩,再加上佢又唔能夠日日陪仔番學校上堂讀書既,佢知同了解既事唔會多囉!可能學校老師又無同佢講件咁既事,但偏偏佢呢期係咁接既投訴係源於你(即係囝囝同學家長)把口,佢唔多唔少都會覺得煩同唔舒服囉!你無開聲話佢無家教啫,但行動上已經講咗俾佢知.咁你都好明白作為家長都好要面子,咁你當初至決定私底下同佢講而唔係同學校講啦,但呢個方法真係用錯咗囉!呢樣你都要承認.

依家唯一可以做既事,就係唔好再私底下同呢位同學同佢亞媽接觸喇!直接搵學校老師校長傾,等學校知道事態嚴重,幫你去處理呢件事.講真依家要教既係教班小朋友唔好做埋D咁既事,而唔係教人地亞媽囉!人地亞媽發爛渣都無符架!唯有等學校處理咗,搞清件事,然後等學校老師响課堂上教導佢地,等佢地知响學校咁蝦同學同做埋D咁既事係唔啱,學校老師會知會罰囉!

你都唔好咁傷心喇!依家拿拿聲打電話同校長&班主任老師講啦.唔好拖.

複式洋房

我都唔係好保護個仔啦, 男仔, 我成日都想佢堅強D, 但係事與願違.

佢咁怕羞天生的. 我講行為心理都攪唔掂, 可以點.

我E+ 迫我個仔同老師講, 今日放學一齊比個MIX 蝦的朋友仔媽咪約咗老師, 我只係陪我個仔, 全程我決定一句聲都唔出, 等佢自己反映, 希望佢有胆講

水晶宮

我覺得啦,,
1. 你仔仔要唔好怕羞, 做人要主動d, 大家都同mix小朋友做朋友好可能因為佢好主動 , funny, outgoing,,,其實你仔仔根本就唔需要打入佢既圈子, 佢只要唔好咁怕羞, 自自然然多d小朋友知道 哦~其實你仔仔佢 好好人既, 可以做好好朋友ge!
2. mix既小朋友 同本地小朋友culture 唔同, 你同佢媽媽點溝通都冇用架喇, 佢媽媽幾時會插手理佢個仔? 等佢個仔同人打交 打輸左番去果陣! 果d 半唐番/外國人係咁架喇, 小朋友有問題 你自己解決佢, 要打, 唔該打贏佢先好話我知! 所以你點溝通都冇咩用 , 你唔會改變到佢既諗法架喇!
3. 學校果度, 我諗如果你表達俾老師知, 你仔仔可以試著唔好咁怕羞, 試自己提出/解決問題, 希望老師幫下眼, 唔好俾任何意外發生~

少少愚見 希望幫到你!

大宅

睇到都心痛...
如果係改變唔到,我真係會考慮轉校..
如果仔仔係學校生活唔開心,成日俾人蝦...
佢會失o左返學o既興趣..上堂都冇心機聽書啦!心智真係會影響好大...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會叫仔仔同老師講, &俾仔仔知, "講俾老師知"係英勇行為, & 有媽咪 support 唔駛驚.

水晶宮

原文章由 月希 於 08-10-28 09:10 發表
嘩...睇到我同老公都

我覺得你應該教仔仔自己同老師講..小四大個仔啦,應該學下點保護自己...再同佢解釋番...由頭到尾佢都冇錯,媽媽你做都冇錯...因為果個mix真係完全教壞晒班同學,教小朋友 ...

我以前細個間小學都遇過呢D情形,最後受害人家長打去向班主任/學校投訴,班主任先捉個學生私底下傾同教訓佢,然後再响德育課度全堂都講呢件事,同我地解釋呢樣野有幾唔啱!雖則全堂班主任都無爆個同學名出黎,但全班都知係講緊邊個囉!嗰個同學全堂都勁瘀,唔敢面對我地架!

男爵府

伯爵府

好媽媽勳章

樓主. 唔好再搵mix 媽傾啦~佢既毒已經上左腦, 無得救.
至於你個仔. 其實真係要坦白同學校反映. 因有d 危險既事, 一做左, 可能後果好嚴重的. 個mix 小朋友都已經毒上腦, 佢唔會諗後果的.
還有的是, 好好教個仔點樣保護自己而反抗. 不而任人"魚肉" 了.

複式洋房

仔仔媽咪:

E 個問題, 我都有考慮, 我地出年就要呈分考中學, 我出法點係想私底下同個MIX 媽咪解決, 早D 糾正個細路的行為, 以免佢張成績表操行寫得唔好.

我同個MIX 媽咪都可以算係熟, 仲成日成班媽咪一齊出來飲茶!所以我至唔想BY PASS 咁通知學校, 冇諗過會攪成咁.

大宅

學校有無社工架?可以跟社工請教下應該可以怎樣舒緩小朋友的心情嗎? 現在仔仔被孤立,心裡一定不好受,又會怨你曾經多事。

當然你不能告訴社工::: 我都讀過心理學啦!

或者從社工入手,我相信不會像老師這麼明刀明搶的去對質,其實對質這行為.. 我覺得太令人下不了台的做法,當然這是一個對証的非常好的方法,但是將那個原原本本是永遠第一的變成現在什麼都沒有,那個小朋友心理一定不好受,10個9個都會做出針對的行為。

再同老師講,老師又不知道會做出什麼,那個mix 家長更加可能會教一些其它野比個仔去對付別人,咪仲死。

要記住,面對你所做出的結果是你個仔不是你,就像當年我非常想投訴我女個老師,我女極力非常的反對話叫我唔好,擔心未來被老師針對仲死多幾錢重,最後我都聽從女兒的意願,由她自己去處理。

當然會擔心她在學校是否會被欺負,在有些家長聚會,就連同學的媽媽聽自己女兒說都知道我女常被班主任針對,我才知道我女都不敢再跟我說學校的事,怕我會再有投訴的想法。

所以,有些事還是要理會一下小朋友的心情。家長當然會非常心痛,但未來面對的只有他,尚有2年時間耶。

可以調班嗎? 又好像太誇張...

anyway, 先冷靜再想想怎樣處理為最好,先勿激動。

加油
盲目的愛他們 8-)

大宅

小型行郁與受郁,好搞笑

唔....我冇小朋友,不過我覺得一開始可以教自己個仔做好功課讀好書,唔需要用d ticket去過關,呃到一時呃唔到考試,至於d小朋友杯葛妳仔,冇辦法,妳越投訴,妳仔越比人杯葛

複式洋房

由細到大, 我都幫仔仔報好多公開比賽, 兒童合唱團, 話劇團, 都係唔想佢咁怕羞

唔知點解冇咩朋友仔同佢玩, 可能佢真係好靜, 小息時寧願睇書都唔同D 朋友仔出操場跑跑跳跳, 冇計!!!

唯一好是, 佢受女仔歡迎law

首頁

尾頁

跳至