自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我同老公之前幫我屋企人揹數, 要還幾十萬... 現家先還得十幾萬... 唯一好彩是欠銀行錢, 可以分開好多年還...

呢幾年, 其實亞媽之前已借了幾次錢, 第一次, 話裝修, 欠尾數3萬, 我地借, 最後我地話當我地補貼, 不用還. 之後幾次都會有其他藉口, 唔計之前3萬, 都已借了7-8萬... 都未還過.

今日亞媽又問我借錢, 因之前佢借左朋友, 親戚d錢, 現家佢地等錢洗, 要我亞媽還錢. 佢沒有工作, 只湊我細佬的bb. 我爸爸, 細佬及我會俾家用佢. 因我同老公要揹數, 又要養囡, 人工又唔高. 所以只象徵式俾2千家用.

佢原來一直都沒有儲錢, 話唔夠洗. 平時又買勁多嘢... 我覺得佢根本一直都沒有唸過要還錢俾人, 一d錢都唔儲. 無就問個女借(即係我), 但每次我回外家, 我爸爸都會看不起我們, 成日黑面/俾說話我地聽, 話我同老公沒有錢買樓, 話我地沒有本事, 要租d豆腐潤咁細既地方. 但佢地唔唸下, 如果我地沒有揹數, 沒有借錢給你們, 我地都已夠錢俾首期買樓啦... 但我老公都算係咁, 沒有太大怨言

好傷心, 點解會有咁既屋企人, 真的好嬲!!! 我現家又做左蟹民, 現金得幾萬...如果係你, 你會再借嗎?

男爵府

大宅

一定不借
盲目的愛他們 8-)

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

no way:;pppp: :;pppp: :;pppp:

複式洋房

一千個唔借, lee d 唔係叫借, 係叫比呀. 你自己諗下都知唔掂啦, 果幾萬蚊留黎自己救命架, 出面咩時勢呀, 萬一兩公婆是旦一個無左份工, 都係靠lee 幾萬蚊黎撐一陣架炸.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

唔借! 就算借左, 今次都唔會係最後一次, 到你借唔出, 有心無力時, 佢都會話你唔啱。與其係咁,留返啲錢傍身好過!
咁大個人都唔負責任, 枉為人父母! (唔好意思, 咁話你爸爸媽媽)
點解無錢仲要裝修? 間屋漏水? 定係其他原因唔裝修唔住得人?
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

就算有冇現金响手, 都唔會借

複式洋房

我都好明白妳感受, 自己亞媽唔通佢開聲妳唔比呀,
不過妳諗吓如果佢問親妳, 妳都比錢佢咁點解佢自
己重要儲錢還比人喎, 當然等妳還好過啦!
所以真係唔好再借比佢啦.

洋房

好似你咁嘅情況,緊係唔借啦,但始終都係屋企人,睇情況再決定好啲,如果係要黎求命嘅唔通唔借咩

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 polarmama 於 08-10-28 13:58 發表
唔借! 就算借左, 今次都唔會係最後一次, 到你借唔出, 有心無力時, 佢都會話你唔啱。與其係咁,留返啲錢傍身好過!
咁大個人都唔負責任, 枉為人父母! (唔好意思, 咁話你爸爸媽媽)
點解無錢仲要裝修? 間屋漏水? 定係其他 ...

果時我大肚就生, 佢地話太舊要裝修, 迎接個孫出世... 我地都話有油漆味, 對BB唔好, 佢地都堅持. 所以果3萬算當係我地出一份...

而我亞媽唔會問我細佬借, 因我細佬供緊樓, 佢知無咩錢淨... 但我細佬層樓既首期, 係我亞媽同爸爸俾, 果時亦係我決定會揹條數附近... 有錢俾個仔做首期, 無錢揹數 . 呢件事係我地揹數後差不多一年先知, 但我老公叫我算, 話佢地點都叫做養到我咁大...

大宅

原文章由 win_bb 於 08-10-28 14:16 發表

果時我大肚就生, 佢地話太舊要裝修, 迎接個孫出世... 我地都話有油漆味, 對BB唔好, 佢地都堅持. 所以果3萬算當係我地出一份...

而我亞媽唔會問我細佬借, 因我細佬供緊樓, 佢知無咩錢淨... 但我細佬層樓既首期, 係 ...

又係黎句, 借錢如送禮, 還錢如乞米...
有個衰阿媽唔緊要..有個咁好既老公鍚返

別墅

俾我都會唔再借, 你同你細佬都係你爸媽既仔女, 點解要咁唔公平!!! 你就要辛苦自己去幫佢揹數, 佢就剩低d錢俾你細佬, 咁點解唔索性你做好人去直接幫你細佬呢.......

原文章由 win_bb 於 08-10-28 14:16 發表

而我亞媽唔會問我細佬借, 因我細佬供緊樓, 佢知無咩錢淨... 但我細佬層樓既首期, 係 ...

大宅

我每月都是俾2仟父母, 都算小 ? 我一家四口都要食, 唔通俾曬佢.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好話得幾萬係手, 千萬身家都唔借啦.

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一定唔借,飲茶食飯俾晒無問題,借錢免問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

舊數都未清, 點借呀,,,,除非大把錢, 唔預佢還囉
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

win_bb:

我阿媽都係咁, 我哋幾個兄弟姊妹個個月比錢佢, 佢都成日話冇錢, 但係又有錢買貴衫買手飾, 亂咁駛錢, 冇晒就問我借幾百, 佢屋企買乜嘢電器, 傢俬又問我攞幾千, 所以我都好明白你o既感受.

自己阿媽唔生性又唔話得佢, 話佢又棧鬧交, 唯有見少d, 少d返去食飯, 月尾佢問你攞你話未出糧, 月頭就話還晒街數, 記住唔好心軟, 你要為自己family打算, 要自己儲番d錢, 掉番轉唸下, 到你冇錢果陣佢會唔會比番你.

子爵府

唔好借......
你阿媽當你長期提款機,有出無入.....
重男輕女...
咪睬佢

大宅

一定唔會再借

首頁

尾頁

跳至