美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

無聊想比較一下, 但發現有少許不同, 唔知係咪假貨定係只係批次唔同呢?
事源係咁既, 我早排又受到BK既影響, 去友和訂左支24K BEAUTY BAR, 幾好用.
然後有日朋友約我第日一齊食飯, 我先驚覺完全唔記得左朋友生日, 友和訂的話會太遲, 即上Y拍睇, 見到一間5百幾好平, 佢寫到好似真貨咁, 又有埋合背個序號, 最重要佢肯即日交收, 於是即刻同賣家約定幾小時後交收.

交收時賣家有叫我開合CHECK, 但因為我送比人所以唔CHECK啦.
但返到屋企又心思思, 對比下個合同我友和個合有99%一樣, 少許唔一樣, 於是好奇心驅使下我在側邊一個小小既開口位抽左支棒出黎比較下...

圖中既外合, 上邊的合係我友和買的, 下邊的合係Y拍買的. 分別如下:
1) Y拍果合的印色比我合友和個色濃少少, 靚D;
2) 而序號印刷體唔同, 但我覺得唔同批次唔同印刷體好似好正常.
3) 合面個 24K GOLDEN 個"G"同"O"字印法, 友和同Y拍有唔同, 唔知係咪批次問題有改到定點?
外合其餘地方2合是一模一樣.

圖中支棒, 有透明袋包既係Y拍的, 無透明袋的是友和的. 分別如下:
1) 棒身中間部份, Y拍果支比我友和買果支深色少少. (影相好似唔明顯, 實物是有分別的)
2) Y拍果D比友和果D高身,
3) Y拍果D個T頭唔夠友和果支個T頭闊.
黃金棒除左以上果3個分別, 其他既都真係好似好似, 開關位個貼紙都係一模一樣. 連T頭既金果部份既色樣質地肉眼睇都係一模一樣.

個絨袋, 我抽過Y拍果個出黎睇(SORRY無影相), 堅係同我友和(上圖的絨袋便是)買果個一梗一樣, 質地顏色和索繩全完一樣.
而我唔敢抽佢個說明書出來比較, 因為我怕放唔返原來個樣. 但在合外望入去, 說明書Y拍同友和都係MC BIKEN的, 面說明書既質地同字體印刷2個都一樣..

所以我都分唔到係咪只係批次有唔同, 定係佢係高彷品.
而我問我朋友, 佢用左一樣有效果, 仲好好效果添, 佢乜都無查就咁推(我都唔知原來可以乜都唔查都可以推到), 佢話較果好明顯, 不過當然推完第日又打回原型, 所以要有恆心至得.

大宅

我估我知係邊個seller,佢好強調自己賣正貨,又比佢日本訂貨單俾我睇,我應該會約佢聽日交收,唔知買唔買好呢?

子爵府

tiptip 發表於 16-7-5 23:31
我估我知係邊個seller,佢好強調自己賣正貨,又比佢日本訂貨單俾我睇,我應該會約佢聽日交收,唔知買唔買好 ...
我都唔知, 但我個FRD又話有效喎....佢成個樣真係99%相似架... 真係唔知真貨定A貨.

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我今日都約左交收又係5百幾會會同一個呢?

子爵府

回覆樓主:

如果枝棒有呢啲輕微長短粗幼嘅分別,咁就一定有問題。除非係本身產品唔同version,如果唔係通常就冇可能會有呢啲分別。但你果兩個似乎係同一version
或者你試下簡單啲諗下,生產呢啲嘢每一個零件都需要模具,點解無拉拉又無轉version功能又一樣但要轉個長啲同窄啲嘅模呢?除咗增加成本並無任何得益,事關一個生產模具都唔平。
又或者你去查下有冇官方聲明提到有相關嘅轉變,通常如果有呢啲改變間公司會有官方聲明。

以上純粹個人愚見,不喜勿插。

伯爵府

koalamlam 發表於 16-7-5 17:54
無聊想比較一下, 但發現有少許不同, 唔知係咪假貨定係只係批次唔同呢?
事源係咁既, 我早排又受到BK既影響, ...
電心係咩牌子? MADE IN 邊到?

侯爵府

koalamlam 發表於 16-7-6 14:18
我都唔知, 但我個FRD又話有效喎....佢成個樣真係99%相似架... 真係唔知真貨定A貨.
...

可否度吓你嗰支的長度係幾多?

子爵府

areyouangry 發表於 16-7-6 15:35
如果枝棒有呢啲輕微長短粗幼嘅分別,咁就一定有問題。除非係本身產品唔同version,如果唔係通常就冇可能會 ...
我覺得你有道理..

子爵府

Ronnym 發表於 16-7-6 16:42
電心係咩牌子? MADE IN 邊到?
我無開來睇呀, 隔住個膠袋我唔敢大力扭開佢怕整爛個袋, 而家已經比左FRD用緊, 都唔會知係咩電芯了..

子爵府

SmileFoReVeR 發表於 16-7-6 17:31
可否度吓你嗰支的長度係幾多?
我友和買果支?高 14 CM, T頭位闊 3.5 CM

子爵府

pppfamily 發表於 16-7-6 14:33
我今日都約左交收又係5百幾會會同一個呢?
唔緊要啦, 反正我個FRD用後話返比我知一樣有效果, 仲好明顯添.

大宅

...
睇電池係咪日本牌子~

大宅

...
Y拍5百幾, 咁平應該假啦~
taobao 有100蚊個包裝一樣嫁~

大宅

咦, 我盒是友和盒, 但支棒係有膠袋裝
在BEAUTY RANKING 買, 專買日貨日妝SKINCARE
$799

咁即係點, 好疑惑呀

侯爵府

koalamlam 發表於 16-7-6 22:12
我友和買果支?高 14 CM, T頭位闊 3.5 CM

唔該晒!好彩我嗰個同你的一樣

koalamlam    發表於 16-7-8 02:09

子爵府

flawless 發表於 16-7-7 20:33
咦, 我盒是友和盒, 但支棒係有膠袋裝
在BEAUTY RANKING 買, 專買日貨日妝SKINCARE
$799

友和果支新買時都有膠袋套住架, 不過果支我早就開左出黎用, 當然唔會再有膠袋啦.

男爵府

引用:+本帖最後由+koalamlam+於+16-7-5+17:57+編

原帖由 koalamlam 於 16-07-05 發表

無聊想比較一下, 但發現有少許不同, 唔知係咪假貨定係只係 ...
我係淘寶買咗支$125人仔,packing外觀真係一樣,品質都好堅下。放係公司日日用,真係有用!

大宅

回覆 babykarlson 的帖子

我都想淘支, 但仲睇緊, 請問有無LINK呀

大宅

回覆 lotus51 的帖子

follow

男爵府

引用:回覆+babykarlson+的帖子我都想淘支,+但仲

原帖由 lotus51 於 16-07-08 發表
回覆 babykarlson 的帖子

我都想淘支, 但仲睇緊, 請問有無LINK呀
Check pm!

首頁

尾頁

跳至