婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公就黎生日.. 我已經攞左大假.. 諗住同佢黎個生日周.. 帶埋阿b一齊去玩.. 仲plan左生日正日去ocean park.. 正日之後個日就番工喇.. 咁自己仲諗去完ocean park就早d番屋企休息.. 第2日番工作戰.. 唉..

點知尋日c6同99飲茶先知.. c6個姑姐個孫滿月啱啱係c6正日生日.. 頂!!! *&%#!.. 咁我c6咁考順當然無問題啦.. 但我就好唔想去.. 第1, c6正日生日.. 當然想同佢慶祝.. 第2, 阿b剛15個月.. 上年佢太細跟本連出去食餐飯都好辛苦.. 所以好期待佢同daddy慶祝.. 第3, 之後個日要返工.. 真係唔想去度咁夜.. 仲要本來開開心心.. 而家比我知道又要見到62同99.. 咩mood都無哂..

點算.. 如果係你地.. 你去唔去.. 想叫c6自己去.. 但知佢實唔鍾意.. 點呀??

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會日頭同c6慶祝, 夜晚再去飲囉!
再唔係姑姐個孫滿月啫, 我會覺得62 99做代表去咪得囉!

大宅

係呀.. 我都係咁諗架.. 仲要2個姑奶+1個姑仔都一定會去.. 但最慘就係c6考順.. 佢阿媽叫到佢一定會去..同6299要面.. 仲唔襯機會帶我仔去show off咩.. 

帶阿b遊一日ocean park肯定攰死我.. 晚上仲要去飲.. 想死

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你想同你老公慶祝生日都係想佢開心啫, 佢咁孝順, 想陪父母去飲, 你咪陪下佢囉. 我諗你老公都知你唔想見6299, 但為咗佢你都陪佢去飲, 佢可能仲開心過你同佢去海洋公園呀. 你陪完佢飲, 可以叫佢另外揾日同你地去海洋公園補祝生日囉.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你老公又係孝順仔,其實都好難走得甩唔去~
況且嗰日係佢正日生日,當俾面佢去囉,第日再補番去OCEAN PARK~

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-10-29 13:10 編輯 ]

大宅

no

大宅

其實我都明.. 我都唔想c6生日唔開心.. 但條氣真係唔順囉.. 衰99零貢獻.. 要求又多多.. 真係好唔like佢.. 講真就算我肯屈服肯去.. 我到時都會早走.. 話攰第2日要返工囉.. 我唔會咁順攤..  .. 我係咪好變態

原文章由 tantanmama 於 08-10-29 13:04 發表
你想同你老公慶祝生日都係想佢開心啫, 佢咁孝順, 想陪父母去飲, 你咪陪下佢囉. 我諗你老公都知你唔想見6299, 但為咗佢你都陪佢去飲, 佢可能仲開心過你同佢去海洋公園呀. 你陪完佢飲, 可以叫佢另外揾日同你地去海洋公 ...

男爵府

katimbear:唔好唔開心啦,明白你一片苦心,想o個日開開心心,但咁啱要去飲都無辦法呢!o個日咪早d出發照去ocean peak啦,晚上去飲啦!如果覺得辛苦既話,改行程啦!但我估你必須陪同你老公去飲啦,佢會開心既,你要記住唔好呻因為要去飲而發脾氣及不滿啊,你要做出好得體比你老公知,因為要同62 99去飲,今日我地既行程要改變一下........
咁樣其實系好假,但真系會做得好好,要win 人先要win 自己。
日子一久,老公一定錫晒你。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 katimbear 於 08-10-29 13:14 發表
其實我都明.. 我都唔想c6生日唔開心.. 但條氣真係唔順囉.. 衰99零貢獻.. 要求又多多.. 真係好唔like佢.. 講真就算我肯屈服肯去.. 我到時都會早走.. 話攰第2日要返工囉.. 我唔會咁順攤..  .. 我係咪好變態

...

你唔變態呀, 你係好真之嘛. 我自己就覺得無須要同6299計較, 最緊要係老公錫自己. 為咗老公開心, 咪扮下嘢同6299 social下囉. 唔好諗到要"屈服"咁大件事, 又唔係同佢地做人世, 去飲只係陪老公啫, 唔係因為其他人, 喺老公面前一團和氣, 老公開心自己就開心架喇.

大宅

陪月勳章

照睇樓主都係好錫老公既人, 起碼會一早諗定節目同佢慶祝. 既然有意外打亂計劃, 咁咪當為左老公辛苦一日半日囉.
日頭去Ocean Park for Family Day; 四五點回家休息之後, 夜晚去飲 for 男家 Gathering. 一舉兩得....又逗得老公開心, 又逗得老人家歡心. 幾辛苦都值得啦!

大宅

winnie312, tantanmama.. 你地真係好叻.. 我自問eq真係好底.. 唔知點解一講6299就會起火.. 我之前唔係咁架.. 我會好專重佢地.. 只從有左阿b之後.. 99見親我or我媽都話唔會幫我湊.. (真係講過好多次).. 但只從我有左之後.. 我從來都無要求過叫佢湊.. 因已plan左請工人.. 見佢一次就講一次.. 個陣我好嬲仲發皮氣同c6講.. 話你阿媽既然咁唔想湊.. 第時唔洗旨意見阿b.. 

啱啱有左搬出來住.. 我地搵屋.. 半句都無叫佢幫手.. 我地又唔係唔掂.. 佢家有3間房.. 一間好大就2個女住.. 一間細d就6299住.. 一間好細就c6住.. 佢竟然叫我大住肚去佢屋企訓c6張床..(c6張床得2尺半闊仲要係上格床.. 下面係衣櫃).. c6就訓廳.. 我當然采佢都有味啦.. 

到我地租左屋又話唔可以搬去住.. 要我地真係結左婚先.. 咁間屋就白白比左1個幾月吉租.. 都唔緊要.. 因為我未嫁前同我父母住.. 屋企係唐樓.. 我又係訓上格床.. 所以開頭有左日日返、放工都要行6層樓梯.. 同訓覺依然要”琴”上上格床..講緊係有左頭個3個月..

可能積積埋埋太多野.. 所以佢而家有少少要求我都覺得條氣好唔順.. 唉.. 真係好想移民.. 一秘都唔想見到佢地!!!  為左c6已經附出好多.. 

大宅

陪月勳章

原文章由 katimbear 於 08-10-29 13:57 發表
winnie312, tantanmama.. 你地真係好叻.. 我自問eq真係好底.. 唔知點解一講6299就會起火.. 我之前唔係咁架.. 我會好專重佢地.. 只從有左阿b之後.. 99見親我or我媽都話唔會幫我湊.. (真係講過好多次).. 但只從我有左之後.. 我從來都無要求過 ...

為左避佢地搞到要辦移民咁重皮?!

大宅

又唔係100%因為佢地既.. 其實自己唔係好認同hk既教育制度.. 覺得小朋友讀書好辛苦又大壓力.. 覺得童年應該係好開心.. 但見d小朋友連玩既時間都無.. 只得讀書同學呢樣學個樣.. 加上自己以前都係第2度讀過書.. 覺得外國長大既小朋友好似生活得開心d.. 咁咪想移民囉

原文章由 2008c9 於 08-10-29 14:05 發表

為左避佢地搞到要辦移民咁重皮?!

禁止訪問

大宅

同老公慶祝舊曆生日咪得囉! 老公又可孝
順99, 咁你又大方得體.....開心啦...

伯爵府

樓主,

我都覺得朝早family day & 生日party, 夜晚去飲, 反正下年生日都唔會有咁既事發生, 咪當俾面PARTY law.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

不如生日就由老公話事啦! 可能佢話想出去同你&囝囝慶祝呢!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

佢個姑姐個孫滿月...
已經係第2個家庭既事了~
點解咁都要去??
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

你c6個姑姐個孫滿月同你c6生日撞到正會沖叫你c6唔好去囉,d老人家真係咁傢,我朋友結婚請另一朋友媽咪飲,因為朋友媽咪果個月生日話唔去得喎!!!

大宅

你想去…咁你地可以照去架嘛…食飯都冇咁早啦…咪帶住疲勞的身軀去lor~

首頁

尾頁

跳至