自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

高老先生有先見之明,做好了預設醫療
我非常贊成。
有人話想有番自己嘅尊嚴。有人話等子女後人知道自己嘅意願好作安排。
我倒贊同。旦更重要嘅係,去到果種真係生不如死嘅時候:要靠儀器去總維持生命去供給食物..嘅時候。其實吾係有太多人仲想苟延殘喘。
好可能在未惡化前都已經吾知被病魔煎熬左几多年,以至走到冇乜知覺,失去自我控制能力時,夾硬搶救,續命,其實好多時都未必係病者本身想嘅。放棄再搶救,吾使再受折磨,走亦走得自在。對病者本身同家人都未嚐吾係一件好事。
有睇節目嘅應該明我講乜嘅。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我贊成

珍珠宮

plumtree 發表於 16-7-8 19:37
我非常贊成。
有人話想有番自己嘅尊嚴。有人話等子女後人知道自己嘅意 ...

我冇睇呢個節目 但我都明。

搶救時用既入侵性儀器, 往往加重咗患病者者
痛苦同煎熬, 對家人既折磨。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:預設醫療指示你点睇

其實最好有安樂死添

goat    發表於 16-7-9 12:48

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

sumlam 發表於 16-7-8 19:46
其實最好有安樂死添

我深深感受過,一個是爸爸,我們主動放棄,一個是細佬,被醫生放棄,做決定/被決定時,好痛苦

kidd611    發表於 16-7-9 12:29

公爵府

回覆樓主:

無睇節目但贊成

大宅

我贊成。無謂令大家痛苦,亦減少醫療負擔,將資源救助更有希望的病人。

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

翡翠宮

我唔反對

水晶宮

我贊成,不過未睇電視。想問其實可以在哪(emoji)設定?

公爵府

hashtag影視迷勳章

我媽在醫院仲清醒時都簽咗,到最後昏迷時,醫生都會再問我哋係咪真係唔搶救

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我都支持,咁對病者及家人都是最好的安排。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

1314625 發表於 16-7-8 20:12
我贊成,不過未睇電視。想問其實可以在哪(emoji)設定?
套劇話:只要病者在神志清醒加個註冊醫生再加個見証人(見証人要不是財產受益人及保險受益人就得)。套劇係醫生到簽,但我有個疑問,真係去到這個關頭時才走去找這個醫生拿份文件去醫院嗎?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:其實最好有安樂死添

原帖由 sumlam 於 16-07-08 發表
其實最好有安樂死添
無錯, 道理一樣

放下自在

複式洋房

贊成

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我贊成,身邊睇到好幾個離世既人,走前真係好痛苦,明明已經知道救唔到,但屋企人唔肯放棄,因為唔捨得,令大家都辛苦。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我非常贊成

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我贊成唔想屋企人辛苦!但作為家人我都經歷過明知係靠儀器先支持到都求個醫生盡力

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

plumtree 發表於 16-7-8 19:37
我非常贊成。
有人話想有番自己嘅尊嚴。有人話等子女後人知道自己嘅意 ...

冇睇但我明。之前我外婆急病入院,醫生話有生命危險,問定我阿姨做唔做搶救,阿姨流住眼淚話唔好做,因為對老人家嚟講太傷。

首頁

尾頁

跳至