時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

(1) 中國在歴史上從來未對 "九段線" 和南沙群島擁有專屬控制

(2) 南沙群島不足以支持人類居住及經濟生活,故此不屬於中國的專屬經濟區或大陸架

(3) 中國對南沙群島的填海行為不會影響第2點的仲裁結果

(4) 中國多次侵犯菲律賓在其專屬經濟區的主權

(5) 中國在南海的填海和建設人工島行為破壞了海洋生態環境

(6) 在等候仲裁期間,中國的擴張性行為持續令局勢惡化

大家可以理性評論下國際法庭係咪有point

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:南海仲裁䅁,國際法庭的觀點整理,大家請理性評論

呢啲國防部處~有邊個國家唔想自己海域擴大,有足夠的安全區。

有爭拗時真係打起上來~國際法庭有權力叫停嗎?到時未又係借機俾國際警察(美國)出。根本就係一場戲!

菲律賓和美國係未一個咩國家,香港人仲唔清楚?

最理性~就係以國家安全為大前提,理得佢乜法物法…這就是 國際標準。有邊個國家唔係 自己國家利益至上?美國在國家安全上,就算係所謂的人權大國,一樣會侵權人權!

好心啦!自己唔想做中國人,都唔好去累死其他中國人!

補充內容 (16-7-13 06:03):
出兵*

水晶宮

新一代領導人不乏鷹派作風,不惜戰爭以一試國力,今早睇到一篇評論文章話真正的實力是如何避免戰爭,真是熊貓國傳統思維加文人的天真。戰爭當然可免則免,戰爭沒有贏家,羞辱讓步和保持尊嚴,沒有絕對平衡之下一定要有所選擇

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

首先,當日制定呢條公約嘅時候因為唔同國家分歧大,由第一日開始而講明公約對海洋劃界、主權等係冇管轄權。而且《聯合國海洋法公約》298 條亦講明簽約國係有權唔接受仲裁,係清清楚楚嘅。

菲律賓喺美國成大班律師團『幫助』下,將海洋劃界、主權問題『包裝』成經濟問題,而呢個所謂仲裁團已圍威謂接受,話自己有管轄權。其實諗下都白癡,試問海洋經濟專屬區域又點可能唔牽涉到主權問題?
由呢日開始已經知道呢個所謂仲裁法院根本無可能有公正裁判。
仲有南海中最大,潮退時唔會沈入水面下面,天然冇填海情況下已經有植物有淡水嘅太平島(現由台灣控制)呢個仲裁法院都判佢為礁而唔係島,已經知道係完全唔公平。

呢個世界講到尾所有乜乜裁決都係包裝,底下講嘅都係強權。

子爵府

回覆樓主:

理性評論就係國土主權從來都係靠硬實力,而非所謂仲裁法庭。

bull2015    發表於 16-7-13 20:04

男爵府

太平島唔係島係礁

沖之鳥礁係島

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gm147 發表於 16-7-13 11:44
太平島唔係島係礁
任佢地講

伯爵府

gm147 發表於 16-7-13 11:44
太平島唔係島係礁
盲嘅都分到

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

gm147 發表於 16-7-12 22:44
太平島唔係島係礁
如此判決, 菲國可以定為"菲律賓礁"

香港島 = 香港礁

九龍半島 = 九龍半礁

414928    發表於 16-7-13 16:49
blink_blink    發表於 16-7-13 16:19
芝麻街    發表於 16-7-13 14:58
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Charitymami 發表於 16-7-13 12:44

香港島 = 香港礁

菲律賓礁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

1997112 發表於 16-7-12 22:32
(1) 中國在歴史上從來未對 "九段線" 和南沙群島擁有專屬控制

(2) 南沙群島不足以支持人類居住及經濟生活 ...

想破壞中國國土完整性已經fail啦,我理鬼得佢乜point!9588!

大宅

Charitymami 發表於 16-7-13 12:44

香港島 = 香港礁

係菲律賓蕉

blink_blink    發表於 16-7-13 16:19

侯爵府

1997112 發表於 16-7-12 22:32

(2) 南沙群島不足以支持人類居住及經濟生活 ...
第一至四點,將"中國"兩字換上"菲律賓"又如何?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

琥珀宮

畀面勳章

jonwu 發表於 16-7-13 08:41
首先,當日制定呢條公約嘅時候因為唔同國家分歧大,由第一日開始而講明公約對海洋劃界、主權等係冇管轄權。 ...

同意,根本邊個強邊個惡就話事,班人成日話中國霸
蝦蝦霸霸,樓本自古以來最蝦霸既英、美、西班牙、葡萄酒、法國咪仲蝦霸,全世界都係值民地,又唔見班友背佢地

男爵府

不理性的仲裁,點理性討論??

bull2015    發表於 16-7-13 20:06

男爵府

littlesister 發表於 16-7-13 13:46
同意,根本邊個強邊個惡就話事,班人成日話中國霸
蝦蝦霸霸,樓本自古以來最蝦霸既英、美、西班牙、葡萄酒 ...
根本被人蝦到上心口,還講理性??

芝麻街    發表於 16-7-13 14:58

男爵府

國際法庭 同 國際常設仲裁法院 係唔同,
國際常設仲裁法院 同聯合國無關

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0713_05011_001.html

bull2015    發表於 16-7-13 20:06

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:南海仲裁䅁,國際法庭的觀點整理,大家請理性評論

對於領土主權, 身為中國人, 我理得你咩理據, 加上係美國插手嘅事, 更加要支持中國

ian723    發表於 16-7-14 10:50
bull2015    發表於 16-7-13 20:07

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可能有啲人自以為打杖會亂
亂就可以亂來
咁就認真睇下係你死定我亡
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

首頁

尾頁

跳至