婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

問左n次點解唔俾個孫佢湊,老公都答左n次話佢湊得差,每次俾佢湊完個假期就大倒退,無安全意識,衛生又差,又成日因為湊法唔同鬧過n次交,大家黑過n次面,99仲要問我地點解要請姐姐都唔俾佢湊。真係唔明點解d99成日係到扮白痴,明知人地唔鍾意佢,仲要我地講到出聲話佢湊得差架啦,都仲要厚住面皮問完一次又一次,真係退休無孫湊會死既咩?成日都死纏爛打,又迫老爺,姑奶,姑仔去說服我地俾個孫佢湊,問完一次又一次,一有位就入,講十次話唔會俾佢湊,仲要繼續問第11次,12次,13次,有無咁痴線同厚面皮呀?我同c6都費事應佢,玩手機當聽唔到。
黎緊佢就黎無孫湊,我真心好驚佢又黎料搞我個仔。

公爵府

照咁睇......99似乎就來悶到癲

大宅

啲99係聽唔到人講野咖~只會不停問自己想問既問題,同埋聽到自己想聽既答案…

Huuu    發表於 16-7-21 18:08
美菲絲    發表於 16-7-21 14:20

男爵府

回覆:美之選468 的帖子

係,佢有直踩上我屋企既前科,跟住我地同佢鬧過幾次交叫佢唔好再上黎我地屋企阻住姐姐湊b,收歛左一排,而家又借家e又黎,又湯又蘋果俾個大孫食,初時放低就走,而家直頭登堂入室,博姐姐唔出聲就懶死唔走直到我地返黎為止,佢真係好煩,見少個孫一日半日會死既咩?婆婆都係一星期見一次咋,99唔使見你見得咁密呀!驚死個孫唔痴自己咁!

男爵府

回覆:tingx2 的帖子

無錯,因為佢得唔到佢想聽既答案,所以佢咪問夠10次囉,10次唔得就問第11次,如此類推,c6都頂唔順爆過佢幾次,收歛一排,之後又好似失憶咁問完又問,跟住c6又爆,惡性循環,佢真係痴到無人有。唔開聲話佢就咋咋帝帝試過飲完茶就攞走我仔返佢屋企玩,完全無問過我地,到Lunch都唔俾番個仔我地,要開聲打電話俾佢先肯俾番個仔返黎。之後又要c6做衰人話佢,收歛一排,佢而家又黎過,真係長期抗爭迫人同佢反面。

伯爵府

其實99恨湊孫無非幾個原因啫。
一,真心係想湊孫,好鐘意小朋友。反正退休得閒仔大女大
二,驚比婆婆湊,會比親戚朋友笑無面,亦怕個孫親婆婆唔親嫲嫲
三,退左休會無收入,唔湊孫邊有籍口攞多d錢,當湊孫揾錢。
四,為左見自己個仔,湊孫咪可以長期見到囉!

複式洋房

仲有第五 孫可以係一個交際途徑 無事帶出街so so

珍珠宮

回覆樓主:

我99都係恨到發癲
不過我老公態度都強硬 佢無你99咁誇張
起碼少咗入屋 真心開心!

大宅

Chikane123 發表於 16-7-20 23:21
問左n次點解唔俾個孫佢湊,老公都答左n次話佢湊得差,每次俾佢湊完個假期就大倒退,無安全意識,衛生又差,又成 ...

我99都係悵湊孫恨到癲
一開始暗示唔想佢湊 佢繼續說服我地
根住一次又一次要拒絕佢 明知我唔鐘意佢佢都繼續講
我話自己湊佢叫我去返返工 佢提早退休幫我湊
傻的嗎?bb跟媽媽唔好嗎? 跟呀麻好得過媽媽親自湊?
死纏爛打 繼續扮無知扮失憶
到下一次又話:我幫你湊啦
你想湊孫叫你其他仔女生比你
想湊我果個 唔好意思無可能囉

大宅

Chikane123 發表於 16-7-21 00:20
係,佢有直踩上我屋企既前科,跟住我地同佢鬧過幾次交叫佢唔好再上黎我地屋企阻住姐姐湊b,收歛左一排,而家又 ...
哈哈.....點解你99咁似我99既...我仲有老爺,姑奶都係咁.....你好過我,我99仲衰,一開始已經叫我請工人,話唔湊,但之後同湊無分別,一得閒就上黎(係一星期三,四日)仲煩到去上playgroup個地方"裝"個孫,我希望九月阿仔返學會好D...

伯爵府

回覆 KBoyboy 的帖子

睇你咁講99行為,又加上我父母示範,發現而家既平民版老人家都開始識享受。所以出現左話唔肯湊孫因為辛苦,但當請左工人照顧bb後,佢地係可以星期一至星日黎睇孫,實行有孫玩又唔辛苦(咩都點工人做嘛!)仲可以賺錢。(名義上幫手湊孫。)議其實可能呃錢。
講真我好討厭咁樣,如果一開始話明只可以一星期三,四日幫手睇工人做野,我都無咁嬲,我最多唔會額外再比錢老人家。咪當佢地黎探孫囉!

其實科技發達左,我地真係懶散左,我祖父母個輩,全部都親自湊幾個孫又煮飯(清潔則大家分工),大家,包括孫輩真係由心黎尊重祖父母架,因為父子,祖孫之間有真正互動嘛!而非靠血緣或口耳相傳咁默許尊重。
所以有機會,我會同兒孫互動多一點,並不會齋坐等人服待或黎問候。

mslung    發表於 16-7-22 10:33
Huuu    發表於 16-7-21 18:11
mrslam2014    發表於 16-7-21 16:05
美菲絲    發表於 16-7-21 14:23
ling_198710    發表於 16-7-21 13:25
做人要簡單    發表於 16-7-21 12:24

男爵府

Crystal0510 發表於 16-7-21 02:26
仲有第五 孫可以係一個交際途徑 無事帶出街so so

係。我覺得呢個係最大原因,有個男孫俾佢攞出街威威,而家無得湊幾無面呀。

洋房

唉, 家家有本難念的經.
奶奶係咁, 改變唔到.....無計.

我盡量放鬆, 因為我要返工, 有好多野都做唔到, 我仔到9歲, 奶奶都餵食去皮去心切好一粒粒既萍果, 都話唔到, 當然我有同老公反映啦, 但我睇唔到有進展, 好明顯我老公比我奶奶食住, 佢應該覺得係我學是非, 教壞佢個仔話佢咁樣揍孫.

我又唔想姐姐難做, 講下唔成個萍果比仔食, 當然做唔到啦, 我明既, 唯有笑哥哥咁大個都要人餵, 慢慢哥哥就避餵食, 我又做左衰人喇.

哥哥10歲左右, 我連工人都唔請, 費時家嘈屋閉, 辛苦架, 成屋家務同老公分擔, 希望仔女都可以從中學到點樣生活啦......

樓主, 你仔幾大, 好快就露曙光架喇, 唔好激親自己.

男爵府

KBoyboy 發表於 16-7-21 10:10
哈哈.....點解你99咁似我99既...我仲有老爺,姑奶都係咁.....你好過我,我99仲衰,一開始已經叫我請工人, ...

你99都係一星期三四日,我地未同99鬧交前佢日日走上黎架。煩到死咁,最慘鬧完又唔走,隔幾日又扮無野走上黎,又叫佢唔好黎就日日係樓下捕我個仔,玩完一輪先肯上番黎。返學又係條必經之路扮“偶遇”,超討厭

男爵府

muimui125 發表於 16-7-21 08:50
我99都係悵湊孫恨到癲
一開始暗示唔想佢湊 佢繼續說服我地
根住一次又一次要拒絕佢 明知我唔鐘意佢佢都繼 ...

我都係咁同c6講,佢又唔係得一粒孫,個重點係佢覺得湊男孫係威d,仲要係內孫,99先咁死纏爛打。

侯爵府

tingx2 發表於 16-7-21 00:10
啲99係聽唔到人講野咖~只會不停問自己想問既問題,同埋聽到自己想聽既答案…
...

(emoji)自己想聽嘅答案!
太啱⋯⋯聽唔到想聽嘅就一直不斷重複問

男爵府

做人要簡單 發表於 16-7-21 11:00
唉, 家家有本難念的經.
奶奶係咁, 改變唔到.....無計.

我真係諗唔到除左搬遠d之外有咩方法可以避開99既魔爪,佢又成日彈姐姐,姐姐話過想辭工原因係覺得嫲嫲好麻煩,咁我都有留佢,我話有d說話唔啱聽你可以當佢發up風,我先係你僱主,你聽我講就得,姐姐先肯留低繼續做。當然99繼續係我同c6面前講姐姐壞話啦,又話咩工人信唔過呀,姐姐浪費呀,人地手腳唔乾淨,工人邊有佢湊得咁好之類啦…

翡翠宮

隻要你同C6一直對外唔俾佢湊,再發功都唔怕

大宅

回覆樓主:

見多又點痴你既點都要痴你
好似我99日日都見到個孫
婆婆只係一個禮拜見一次咪又係痴婆婆痴到實。根本就係人既問題

男爵府

引用:Quote:做人要簡單 發表於 16-7-21 11:00 唉

原帖由 Chikane123 於 16-07-21 發表
我真係諗唔到除左搬遠d之外有咩方法可以避開99既魔爪,佢又成日彈姐姐,姐姐話過想辭工原因係覺得嫲嫲好麻 ...
去到玩偶遇咁癲,我做得出搬屋轉校。

首頁

尾頁

跳至