自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

長榮飛台灣,兩大兩細機票,如check in入閘後一人不上機,其餘3人可上機嗎??有無人有經驗?或航空公司從業員可解答到??

男爵府

Check in 後唔見人,有冇行李寄倉?
如果有行李寄倉,會全機人等你,找番他的行李,怕爆炸品
但點解check in 後唔上機

大宅

靚靚熊太太 發表於 16-8-6 04:24
Check in 後唔見人,有冇行李寄倉?
如果有行李寄倉,會全機人等你,找番他的行李,怕爆炸品
但點解check i ...

是咁的,先生有事可能去唔到,因機票有條款是四人同去同返,如果到時check in後佢真係唔上機,淨低我同阿女去,會唔會唔俾登機??既然最壞打算4個去唔到,好唔好博一博先生照check in,只係唔上機

子爵府

janet-lau 發表於 16-8-6 05:36
是咁的,先生有事可能去唔到,因機票有條款是四人同去同返,如果到時check in後佢真係唔上機,淨低我同阿 ...

Chech in 後no show,分分鍾,全機等佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

咁返呢?
同去吾使同返?
到時又揾邊位替

伯爵府

咁做應該唔得
就算比你飛到
回程果時點算
你有冇問過航空公司
其中一位如果因為身體問題
唔上的機可以點做
唔好諗d偷雞方法
直接問airline喇

wcpcelia    發表於 16-8-8 10:59
greentomato    發表於 16-8-6 20:23

伯爵府

回覆樓主:

連你三個行李一併找番出來,會點?

珍珠宮

taiwoon 發表於 16-8-6 06:32
咁做應該唔得
就算比你飛到
回程果時點算

應該唔得 講明4人同行 個價系優惠價格 所以一定要4人同出同入否則就上唔到機

大宅

應該只係no show嗰個人張機票無得退款吧!
直接打去航空公司問啦,唔使估估下。

別墅

引用:長榮飛台灣,兩大兩細機票,如check in入閘

原帖由 janet-lau 於 16-08-06 發表
長榮飛台灣,兩大兩細機票,如check in入閘後一人不上機,其餘3人可上機嗎??有無人有經驗?或航空公司從業員 ...
提早同Agent講,可以比小小手續費改3人出發的!

伯爵府

問旅行社或航空公司。
一般情況如果你唔要退錢距地係ok唔會唔俾另外個3個飛。
但千萬唔好check in 然後no show。

男爵府

回覆:4人同行機票,一人no show,其餘3人可上機嗎?

應該上到機既。四人同行機票只係一個價格優惠,一次過買四張先有得價。對航空公司來講,只係同一個booking,只有3個人check-in 應該無問題。你先生唔去,張票未必退到錢或改期,要視乎買邊個classs。

反而如果你是自由行,酒店方面,用邊個名訂房。如果是你先生名訂,佢唔去可能攞唔到房。

timothylee520    發表於 16-8-6 11:46

男爵府

回覆樓主:

我試過,臨去之前個晚先知其中一個passport 過期,打比agent, 佢話其它可照去無問題。真係千其唔好check左in唔上機,係好大獲架

子爵府

其實你有無問過agent可唔可以改機票呀?不如問左先啦

你4人同行,其中一位boarding gate no show會offload哂呢個group的行李

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:靚靚熊太太 發表於 16-8-6 04:24 Che

原帖由 janet-lau 於 16-08-06 發表
是咁的,先生有事可能去唔到,因機票有條款是四人同去同返,如果到時check in後佢真係唔上機,淨低我同阿 ...
千祈咪制, 一定會unload4人行李出黎

放下自在

大宅

回覆 janet-lau 的帖子

同行去日本另外朋友4人同行機票, 其子no show 打算留多幾天, 去check in 地勤說明必要4人同行否則要付正價.......
最後朋友叫其子趕到機場一起回程才不用補錢.......
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

check in拎咗登記證仲要入禁區後不上機,好大件事會懷疑你失咗踪/有咩意外,航空公司會周圍搵人,全單都會hold住等做嘢,基於保安理由,要unload行李搵返你地行李出來,要call海關/機警帶你地出返禁區,班機會嚴重delay,千祈咪試

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

sell2japan 發表於 16-8-6 09:22
回覆 janet-lau 的帖子

同行去日本另外朋友4人同行機票, 其子no show 打算留多幾天, 去check in 地勤說明 ...

樓主唔係no show,佢係check in拎咗登機證仲要入禁區後先玩嘢不上機,後果嚴重好多

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

入左禁區之後先唔上機好大件事架窩...
D STAFF 會揾, 入境處又可能會CHECK
不如直接問下旅行社 / 航空公司先啦

wcpcelia    發表於 16-8-8 11:00

子爵府

岩岩有朋友online check in 但趕唔到去機場, airline 只係當no show , 但如果拎左登機証先no show, 去果程飛到, 番黎都知有個無上機, 一陣係果邊先補錢可能仲貴。 到時因少失大

首頁
12345...10

尾頁

跳至