自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀嫁窮人。
眼見宜家不論男孩,女孩。好多打工嘅中產,甚至一般家庭,都紛紛富養小孩。其實有無咁嘅需要?

我叔仔正是打工中產,以往一向提供豐富物質,優質用品俾個女。但可惜2014除夕日男嘅被裁員,年資短補得唔多,有差不多半年無收入,之後揾到工,但人工少了3份1。女嘅上年CNY後已被減佣金%,前排被通知返埋呢個8月就唔使佢返。
由於個女過開公主般嘅生活,以往一年至少去3次外遊,自助餐,酒店 high tea, 主題公園等話去就去。假日 shopping 三幾袋是閒事。但呢年幾佢兩公婆嘅收入大減,再俾唔倒以前咁多嘅物質,佢個女 (升p.4) 就變得好情緒化,又成日埋怨父母唔去外遊,唔去 high tea… 。
我叔仔件事令我覺得平時真係唔使太富養啲小孩,足夠而偶然間多少少就夠了。

男爵府

同意你所講。呢筆錢我寧願富養自己父母,報答養育之恩。

priscillakkl    發表於 16-8-14 16:18
yanchengsc    發表於 16-8-14 14:24
amk650191    發表於 16-8-12 14:29
多多綠茶    發表於 16-8-11 23:24

伯爵府

我自己唔會
不過人地點我就唔理喇

priscillakkl    發表於 16-8-14 16:20
keroppi_pororo    發表於 16-8-11 13:55

伯爵府

DHA勳章

小朋友心靈上富養( 培養智識,父母給的愛, 人生指道), 物質上基本夠便可........物質過份富養, 會不懂珍惜. 不知道父母也是要經過努力才有今天的富足生活.

priscillakkl    發表於 16-8-14 16:19
amk650191    發表於 16-8-12 14:30
BOLOOIL    發表於 16-8-11 15:48
芝麻街    發表於 16-8-11 15:28

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔係富養 又唔係窮養 應洗得洗

如果富養 我担心太小朋友長大後 冇能力過而家既生活質素

會心理唔平衡 過得唔開心

priscillakkl    發表於 16-8-14 16:19

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

正如坐慣的士出入既小孩唔想坐巴士一樣

子爵府

引用:小朋友心靈上富養( 培養智識,父母給的愛,

原帖由 artai430 於 16-08-11 發表
小朋友心靈上富養( 培養智識,父母給的愛, 人生指道), 物質上基本夠便可........物質過份富養, 會不懂珍惜. ...
agreed

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:我唔係富養 又唔係窮養 應洗得洗如果富養

原帖由 momoakira 於 16-08-11 發表

無錯! 長大後無能力 (自己或原生家庭) 過優質生活,可只心理不平衡,直頭有機會行差踏錯。點解 band 1 生都會走去買丸仔同做援交???!!!

男爵府

回覆樓主:

呢個case就係洗晒份糧去過luxury生活,但又無家底去維持,到兩公婆份工出事就影響到日常消費

yusostupid    發表於 16-8-14 18:00
keroppi_pororo    發表於 16-8-11 13:55

侯爵府

我自己做ge係應洗則洗唔會過份比佢地太多

比得太多小朋友就會感得係應份,佢就唔識珍惜...好似我屋企咁,人地睇落佢地有好多玩具,但其實d玩具係好多年前儲落,有d耐到係我大仔bb時期玩ge玩具(我大仔已經8歲)...爸爸又買,婆婆又買...宜家我已經嚴重警告佢地婆婆過黎探我地時唔好再帶/買玩具過黎!

琥珀宮

畀面勳章

唔會特別富養,但有能力都會栽培佢

WSYSC    發表於 16-8-12 14:11
芝麻街    發表於 16-8-11 15:58

子爵府

畀面勳章

無得富養,因爲無錢

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前嘅標準
富養=心靈修養,品格及智慧
窮養=肯拼博,克苦,能承擔
但隨時代變,物質及資歷豐富後,養小朋友標準都變咗
以上係一個有6個仔女(大部份都過得安穩,可以話近乎富裕,“最差”細仔都係一名老師)快9字頭嘅老人家所講

iammiyake    發表於 16-8-16 13:51
唔好點評我,電話睇唔到點評

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:正如坐慣的士出入既小孩唔想坐巴士一樣

原帖由 pomanlife 於 16-08-11 發表
正如坐慣的士出入既小孩唔想坐巴士一樣
我見過巴士上有個初小男仔發晒巔, 又打又鬧個父母, 發爛炸咁鬧父母唔要搭巴士, 一定要搭的士

iammiyake    發表於 16-8-16 13:51

水晶宮

我從來都唔覺得男要窮養女要富養, 真唔知咩道理...
小朋友正常咁去養佢地就OK LA,
唔通男既明明可以栽培佢好D但要佢將來捱得就有佢?!
女既就算只係小康都將佢當公主咁?!
至於去旅行食BUFFET 呢D 係一家既活動,
除非佢大個或者我地都唔係去,
如果唔係點都帶佢係身邊...

伯爵府

睇下點為之富養,
但其實一年2,3次旅行.
一個月2,3次HIGH TEA依D....
其實唔算富養呀.

我覺得成身名牌,出入司機先叫富養,

我返工個度有高級PLAYGROUP.見過好多幾個月大既BB著CUGGI,DIOR....
我覺得依D就係富養

男爵府

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
去食自助, 去旅行, 主題公園都可以好平,
好多識慳既JM都係唔洗一千蚊買台灣來回機票, 酒店做推廣/ 出團購去食, $7XX可以去N次海馬公園...好多統計都話小朋友開心最主要係家人陪伴, 反之有好多物質都未必開心.
所以我覺得係屋企經濟差左, 父母自己有壓力, 心情唔好, 影響大D.

大宅

咩叫富養?好難定義
如果比起富人成日酒店食飯出入的士買名牌比個女,我叫窮養
如果比起窮D嘅朋友,無主題樂園無興趣班無靚裙供應,我叫富養
人人定義不同,人人家庭不同,但我角度小朋友已經物質好夠,唔用名牌也用質素好嘅大牌,會一年一次有質量嘅旅行,有足夠並實用嘅玩具,做人不要非黑即白,孩子足夠就好,太禁制太寛鬆不是好事,父母盡力給好生活之餘也要教孩子不是必然

iammiyake    發表於 16-8-16 13:52
supercrazy    發表於 16-8-11 14:34

伯爵府

開心吸收勳章

momoakira 發表於 16-8-11 13:40

我都覺得

首頁
12345...9

尾頁

跳至