懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

覺得邊樣好啲?
我之前兩胎順產,事隔幾年,諗返起生產過程都驚驚地;而家其實都負擔到去私家開刀,但一諗起比人𠝹一刀其實都係好恐怖⋯ 又驚復原會比效辛苦,話晒幾寸長傷口。兩樣都試過既JM 可否分享下感想?

大宅

回覆樓主:

去私家順產用無痛吾好咩?吾痛又冇疤,開刀都會痛同好傷身,順產過先黎開刀好吾掋

大宅

milk323 發表於 16-8-15 00:14
覺得邊樣好啲?
我之前兩胎順產,事隔幾年,諗返起生產過程都驚驚地;而家其實都負擔到去私家開刀,但一諗 ...

第一胎開刀今胎想順產

公爵府

引用:去私家順產用無痛吾好咩?吾痛又冇疤,開刀都

原帖由 edith1149 於 16-08-15 發表
去私家順產用無痛吾好咩?吾痛又冇疤,開刀都會痛同好傷身,順產過先黎開刀好吾掋
...
睇電視介紹過無痛,但生嗰陣因為有感覺所以唔知幾時用力,我覺得仲難生,所以有冇諗過呢樣野。你試過未?ok順利嗎?

大宅

引用:Quote:milk323 發表於 16-8-15 00:14 覺得

原帖由 新手mame 於 16-08-15 發表
第一胎開刀今胎想順產
我都係,第一胎原本想順產,點知開刀。
今胎都想試順產。

大宅

回覆:smallsmallshoes 的帖子

我第一胎緊急開刀,要16個鍾先可以落床,傷口又痛,咳呀,笑呀,都會痛,訓落床自己起唔到身,要人扶,差不多三個月先好d,半年左右先覺得好返晒,所以今胎都想博下順產,希望復原快d。

當然我係政府開刀,私家可能服務好d

大宅

我私家開刀,我覺得d痛係接受到,係手術後第一次落床個一下最痛但有姑娘扶同教點落床所以會好d,麻醉藥過左之後姑娘會塞藥同有d勁止痛藥食,岀得院個陣只係淨返陰陰痛

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

我政府,順產,開刀都試過。
順產,係陣痛要忍,但生完真係好快可以落床,同常人無分別。
開刀,唔使捱陣痛,到期就入手術室,轉頭就生左,(落麻醉係尾龍骨都幾痛)。但兩日先落到地,傷口又痛,我直開,十幾日都覺得痛呀!

大宅

milk323 發表於 16-8-15 10:00
睇電視介紹過無痛,但生嗰陣因為有感覺所以唔知幾時用力,我覺得仲難生,所以有冇諗過呢樣野。你試過未?ok ...

聽人講私+無痛吾會甘的,有E生教用力,我私+開過刀,之后又引過產(同順產一樣只係吾冼剪), 開刀吾算痛但要就住傷囗坐月好麻煩同好傷身,順產痛苦但之后完全冇野甘,如有無痛簡直完美,如我下次正常的話真係想私+無痛

大宅

回覆 smallsmallshoes 的帖子

X2
我原意痛10幾個鐘都唔想開刀

子爵府

我上一胎係開刀呀,半緊急... 可能我o個時仲後生,其實復原都快... 傷口就頭一日痛,跟住情況一日比一日好,到一星期後痛已減八九成,只係行路要慢d...

今胎其實十五十六,想試無痛分娩順產,因為覺得自己年紀大左,再開刀會好傷身,復原可能又會慢d...順產無痛就可以唔使咁痛,又快d 復原,又可以早d 落床去餵人奶!

但初步問過醫生,佢好似唔係好贊成... 佢覺得開過刀再順產會有d 風險,有少少機會舊傷口會爆,話有d 人睇落個傷口無野,到再開刀先知個傷口好似紙咁簿,所以「搏太盡就唔好喇」。不過佢又無完全唔俾順產,佢話可以到臨盆時用超聲波睇下個舊傷口會唔會好薄,評估下可唔可以順產... 至於老公就覺得最緊要安全至上,叫我要聽醫生話... 所以我而家都唔知點好。

公爵府

引用:我政府,順產,開刀都試過。順產,係陣痛要

原帖由 MC(TIGER) 於 16-08-16 發表
開刀,唔使捱陣痛 ...
我年紀都唔細,真係驚復原慢,咁睇好似順產好啲

大宅

認識瑞士牛牛第二回

唔洗十五十六, 開頭一定揀順產! 有時啲野唔係你預計到, 高齡會有種種高風險, 可能最後醫生建議開刀會安全啲或bb唔掉頭等...
我好想順產但bb唔掉頭, 緊急開刀... 我30歲, 但開完刀真係痛到我屎!! 雖然總會有啲人話唔係好痛, 但差別不多要一個月以後你先覺得自在, 開刀總係驚太大動作整到個傷口爆, 而且又唔可以太早補, 好麻煩!!
如果再生我都想博順產...

大宅

引用:我政府,順產,開刀都試過。順產,係陣痛要

原帖由 MC(TIGER) 於 16-08-16 發表
開刀,唔使捱陣痛 ...
點解直開?

大宅

引用:我上一胎係開刀呀,半緊急... 可能我o個時

原帖由 jeanne1120 於 16-08-16 發表
我上一胎係開刀呀,半緊急... 可能我o個時仲後生,其實復原都快... 傷口就頭一日痛,跟住情況一日比一日好 ...
我睇私家都叫我開刀,話驚傷口會爆,但問過政府,佢話爆既可能係1%以下。

最後我揀左試順產。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

smallsmallshoes 發表於 16-8-16 12:04
點解直開?

胎盤前置,醫生話要直開

侯爵府

milk323 發表於 16-8-16 10:55
我年紀都唔細,真係驚復原慢,咁睇好似順產好啲

其實順產,係忍受陣痛,但復原真係快好多
我第一胎,3×歲,上午生完,下午已行動自如。
但生bb有好多變數 ,有啲捱完陣痛先開刀
(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

jeanne1120 發表於 16-8-16 10:34
我上一胎係開刀呀,半緊急... 可能我o個時仲後生,其實復原都快... 傷口就頭一日痛,跟住情況一日比一日好 ...

我上胎都係開刀, 今胎同醫院講左我想試順產。 醫生話翻啲數據,上一胎開刀,今胎順產,爆傷口既機會係0.5%。 而當中試順產既人,有6成人係成功順產,另外4成人順產失敗轉開刀,有因素係想像以外既問題,或者啲媽媽臨時改變主意。

就算選擇再開刀,風險都會比第一次開刀高。

我希望自己係成功果6成人。

複式洋房

我都係第一胎開刀,今胎想順產。你地知道邊間醫院或醫生可以咁做嗎?

複式洋房

smallsmallshoes 發表於 16-8-16 12:08
我睇私家都叫我開刀,話驚傷口會爆,但問過政府,佢話爆既可能係1%以下。

最後我揀左試順產。
你幾時生?

首頁

尾頁

跳至