6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

請問有無bb同我女一樣,要整到咁先肯食?仲要用大人碗同叉餵,試過d意粉剪碎d都唔肯食,肉粒又食到,一次餵幾條意粉都唔瀆親,係咁都質感先肯食,但想知其實咁樣係咪唔係咁好? 我餵固餵到好苦惱呀,佢唔中意食糊,粥,飯,真係頭暈喇。。。!!

水晶宮

回覆:8個月,食固體

上網search下BABY LED WEANING(BLW),可以了解多d。

我bb行BLW,無食過糊丶粥丶飯。6個月加固就開始自己食,依家又係8個月大,可以自己食到2固。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 16-8-23 23:16
上網search下BABY LED WEANING(BLW),可以了解多d。

我bb行BLW,無食過糊丶粥丶飯。6個月加固就開始自己 ...

我想知點先知道佢食飽同代到一餐?
我擺晒d食物係high chair等佢自己食,但差不多全部跌晒,食嘅就唔多

水晶宮

引用:Quote:ash_yehyeh+發表於+16-8-23+23:16+上

原帖由 Yanlovesnaz 於 16-08-23 發表
我想知點先知道佢食飽同代到一餐?
我擺晒d食物係high chair等佢自己食,但差不多全部跌晒,食嘅就唔多
...
一餐可以頂到下一餐,起碼3個鐘唔食就算代到一餐。我仔初初一個月BLW都係跌對,但之後突然開竅,進步好多,突然可以代2餐。

食物跌落地我會儘快𢴇起沖水再比bb,high chair下面可以舖d膠墊,方便清理,bb要著全件頭嘅防水衣(IKEA有,$70件),食完抺嘴抺手,唔太麻煩。好處係,可以唔使餵(但要係旁邊望著,以防有事),bb可以同父母一齊進食,氣氛好好

我呀b頭一個月都冇乜幾啖入口,但我無比壓力佢(1歲前奶為主都係ok的),由佢食下,lur下。bb慢慢會學識咀嚼食物,然後先吞。

媽媽加油!其實有d bb唔使餵,可以自己食咪仲好? 不過BLW並唔係大路野,好多人會好驚bb會硬到,我想講,bb會咳咳下(初期),但好快會學識點食,媽媽小心d陪住就ok。

水晶宮

仲有,不必太迷戀飯、粥。其實你上網search下,薯仔、蕃薯丶意粉等全部可以代替飯,營養成分仲好過白飯。白飯其實得個肥字,只係我地亞洲人迷戀,我仔每餐澱粉質主要係薯仔、蕃薯、意粉、麵粉,一樣健健康康,有重到㗎!

水晶宮

呢個大約係一餐份量大概10-20%會跌落地,我會比我家狗狗

一餐有澱粉質、肉/魚、蔬菜,營養好均衡

大宅

回覆樓主:

我仔都係吾食粥,飯架。你試下煮天使麵會幼身d,仲好快煮淋。你可試下煮bb貝殼粉,數字粉,低納烏冬,我囝好鐘意食。初初,你可一邊試下blw 菜心,西蘭花 另一邊餵佢食粉,甘就吾怕食吾飽喇。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 16-8-24 00:20
呢個大約係一餐份量大概10-20%會跌落地,我會比我家狗狗

一餐有澱粉質、肉/魚、蔬菜,營養 ...

明白晒,thx呀
我會再努力耐心咁試下
我覺得佢係一個blw bb黎
因為佢真係好中意自己用手擺入口
同佢一見到自己個碗就鐵定d野食係唔好食嘅

水晶宮

引用:Quote:ash_yehyeh+發表於+16-8-24+00:20+呢

原帖由 Yanlovesnaz 於 16-08-24 發表
明白晒,thx呀
我會再努力耐心咁試下
我覺得佢係一個blw bb黎
welcome啦!

BLW加固會慢見效,不過bb一旦開竅,真係可以突然代2餐。

我覺得BLW係先苦後甜,同餵人奶差不多

加油啦媽媽!

翡翠宮

其實意麵呢D都有營養,唔一定要食粥,有D bb唔鐘意果種口感,食得少咪仲唔好

子爵府

ash_yehyeh 發表於 16-8-24 01:19
welcome啦!

BLW加固會慢見效,不過bb一旦開竅,真係可以突然代2餐。

想問下你圖果d係咩肉? 點整嫁? 我之前整肉條,佢一揸上手就散晒 thx

水晶宮

引用:Quote:ash_yehyeh+發表於+16-8-24+01:19+we

原帖由 Yanlovesnaz 於 16-08-24 發表
想問下你圖果d係咩肉? 點整嫁? 我之前整肉條,佢一揸上手就散晒 thx
豬肉呀,mince完搓成波波跟住放滾水度煮熟就ok,不過算幾難咬,我仔食得麻麻

如果係mince豬肉+蛋黃+低筋麵粉整pancake,就可以食得好好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB食固定要多D嘗試,先知道BB鐘意食D咩嘢。

大宅

回覆 Yanlovesnaz 的帖子

BB 8個月就食到呢D...咁勁???

大宅

我開始讓BB自己食 就算吃到亂七八糟都無所謂
現在已經不喜歡讓人餵

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

8個月食到黎D..好叻哦....

子爵府

carmenqueen 發表於 16-8-25 09:10
回覆 Yanlovesnaz 的帖子

BB 8個月就食到呢D...咁勁???

係呀,佢係要整到咁先肯食
意粉試過剪碎d都唔肯食,吐翻出黎
糊仔狀更加擰頭合實口
佢又真係食到,唔會瀆親,嘔
識得咀嚼,之後吞
肉粒就食得慢d
意粉仲識自己su入口
我淨係擔心對腸胃唔好

子爵府

ash_yehyeh 發表於 16-8-24 15:09
豬肉呀,mince完搓成波波跟住放滾水度煮熟就ok,不過算幾難咬,我仔食得麻麻

如果係mince豬肉+蛋 ...

學到野,等我試下整先,thx呀

大宅

BB防敏心得分享勳章

原來 8 個月可以食到咁長嘅意粉,我重諗住最多試食爛飯咋

子爵府

我好好 發表於 16-8-26 10:04
原來 8 個月可以食到咁長嘅意粉,我重諗住最多試食爛飯咋

飯,我都加多小小水去煲,不過唔會好爛咁,因為佢一定唔肯食
但我最擔心係會對佢腸胃唔係咁好
不過佢日日都有屙c,1- 3次

首頁