夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我同男友拍左6年,之前都暗示幾次想傾結婚將來打算。但佢一尾唔表態拖住我,之前以為佢自己有計劃唔想講住。最後我都決定直接問佢到底會唔會同我結婚,不婚就分。

原來佢話佢冇plan 過結婚又冇儲錢,覺得結婚+婚後計劃好煩,又話結婚責任大。但佢又話唔想分手,我係佢結婚對象,仲話即刻同我一齊plan 。

但現在進度好差,佢表現出好似唔想傾唔想理咁,一傾得唔順利就話係我想結婚,又話係我逼佢。我開始對呢段感情覺得累,到底佢真係逃避、怕煩、怕責任,定仲想拖我?逼婚係我錯嗎?我只係唔想白等。

我都3字頭,再唔走更加冇得走,佢仲話如果分手後,我可以搵到下一個咩

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

無論佢係逃避、怕煩、怕責任,定仲想拖你, 個答案都係一句: 佢(呢個moment)唔想同你結婚.

你男友講到 "覺得結婚+婚後計劃好煩,又話結婚責任大, 冇儲錢", 呢D一睇就知唔係結婚對象...
你地都6年, 咩熱戀期都過晒, 你都覺得累啦....
如果我係你, 想結婚我會走...唔好再拖多6年..

瑪瑙宮

6 年又好幾多年都好, 佢唔認真唔積極又好, 您係咪捨得放手先?

捨得好容易, 即斷. 我就唔會等佢, 88.

大宅

36計

翡翠宮

結婚邊有得迫架
唔O岩就唯有next.

wcpcelia    發表於 16-9-2 15:46

伯爵府

真係想同你結婚既話 唔洗你講 佢都會Plan
男人怕改變 咪拖住你先 如果你肯跳出黎 世界好大架
我跟EX分手個時35夠話我無市場啦

三十頭姐 我36今年都搵到真命天子

Kerokerokeropei    發表於 16-9-6 21:43

珍珠宮

開心吸收勳章

cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 16:00
我同男友拍左6年,之前都暗示幾次想傾結婚將來打算。但佢一尾唔表態拖住我,之前以為佢自己有計劃唔想講住 ...

佢講得冇錯呀,而家有得走好走啦,我覺得女人3字頭都有3字頭女人嘅MARKET,只要妳唔係三尖八角的話要搵個好男人絕對唔難囉!我身為男人至憎就係呢一類拖泥帶水嘅男人,結就結唔結就乾脆講到明只係想拍拖,而家佢咁做只係拖住妳先,因為如果佢真係想結又怕妳唔等得的話,佢點都會做啲嘢俾信心妳,但而家似乎只係想說話上安撫咗你先,妳知唔知而家簡簡單單搞個婚禮要幾錢?而家先儲錢?去邊度儲?儲幾耐?妳試下問下佢知唔知結婚註冊要幾錢?一圍酒席最平要幾多錢?我估佢擘大個口得個窿都似!

JM,我勸妳為自己將來幸福著想,諗清楚呢個男人係唔係非嫁佢不可啦!而家未結婚已經講啲咁嘅說話,萬一妳嫁咗俾佢應該唔止咁添喎!三思呀!
百花叢裡過,片葉不沾身。

複式洋房

馬明嫂 發表於 16-8-31 16:49
真係想同你結婚既話 唔洗你講 佢都會Plan
男人怕改變 咪拖住你先 如果你肯跳出黎 世界好大架
我跟EX分手個 ...

恭喜你能好快搵到真命天子

男友的確一向懶得做planing ,好似平時去旅行所有research , 慶祝食飯搵餐廳果d, 全部我做

所以先唔知佢係冇心plan結婚,定真係本性懶到咁

雖然現在都係我做research + 諗將來計劃,我天真以為佢肯參與討論,唔知係咪期望太大,佢呢幾個月表現就失望左d

珍珠宮

開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 16-8-31 16:27
6 年又好幾多年都好, 佢唔認真唔積極又好, 您係咪捨得放手先?

捨得好容易, 即斷. 我就唔會等佢, 88. ...

其實我估樓主只係俾佢男友拋窒咗啫,以為女人3字頭就係盛女,其實女人過咗3字頭啲女人味先出㗎!

Kerokerokeropei    發表於 16-9-6 22:05

伯爵府

6年話長唔長話短唔短,如果6年來都冇透露過同你將來嘅打算,咁坦白講,我覺得佢根本唔係咁愛你,亦都唔係視你為結婚對象。而家咁敷衍你個態度,本性底牌露曬出來喇,你仲認為佢好想同你結婚?

珍珠宮

開心吸收勳章

QY08040408 發表於 16-8-31 17:20
6年話長唔長話短唔短,如果6年來都冇透露過同你將來嘅打算,咁坦白講,我覺得佢根本唔係咁愛你,亦都唔係視 ...

有啲人其實只係求有件私家女(仔)而拍拖的,根本冇想過結婚呢回事...

男爵府

回覆:真的想同我結婚嗎?

睇完係我即斬絕不手軟頭也不回,廢柴光棍一条走得快好世界!

瑪瑙宮

wing1388 發表於 16-8-31 17:18
其實我估樓主只係俾佢男友拋窒咗啫,以為女人3字頭就係盛女,其實女人過咗3字頭啲女人味先出㗎!
...

想結婚的人會好主動著緊的, 唔會好似樓主男朋友咁.

伯爵府

先答問題,佢根本唔想同樓主結婚。
樓主,是咁的,你認為周秀娜肯同你男朋友結婚的話,佢會唔會拖咁耐?佢根本係一邊拖住你,一邊搵周秀娜。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做女人唔好去到逼婚咁低姿態,6年都冇儲錢去諗你既將來,而家話儲又會有咩大改變,佢個心始終唔想。應該早啲走。

複式洋房

wing1388 發表於 16-8-31 17:15
佢講得冇錯呀,而家有得走好走啦,我覺得女人3字頭都有3字頭女人嘅MARKET,只要妳唔係三尖八角的話要搵個 ...

你講果d budget 問題佢真係答唔出幾錢,我叫佢問結左婚既朋友拎資料。好耐之前俾左成個月多佢plan下, 問屋企人,當我問多少少就答唔到我,話唔知點plan,要我問問題,佢再問屋企人,再覆我。拖下搞下又再過左成個月多

佢講到佢真係有做野,有心plan, 有問已婚朋友,但結果係.........

珍珠宮

開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 16-8-31 17:49
想結婚的人會好主動著緊的, 唔會好似樓主男朋友咁.

妳說得對!

珍珠宮

開心吸收勳章

cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 17:53
你講果d budget 問題佢真係答唔出幾錢,我叫佢問結左婚既朋友拎資料。好耐之前俾左成個月多佢plan下, 問屋 ...

唔好磋砣歲月了,早走早著呀JM!

複式洋房

我自知的確唔係靚女,相貌十分平凡,男仔搵女仔大大部分都睇外表/身材先,咁我年紀都唔細,又難怪男友問我分手之後點

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 17:53
你講果d budget 問題佢真係答唔出幾錢,我叫佢問結左婚既朋友拎資料。好耐之前俾左成個月多佢plan下, 問屋 ...

其實得把口講係冇用架,佢擺明想拖住你咁,想享用男女朋友既福利(講白啲: 上床),但又唔想行夫妻既責任。

如果話佢個人本身性格,唔係藉口黎。我老公同我一齊之前都係月光光零儲蓄,單身左5年幾。拍左拖之後,佢有坦承自己大駛問題,但又想同我結婚。咁佢個個月比筆錢我袋住先(預防自己駛晒),由呢一小步開始學下理財。直至我地再傾再就決定儲基金,份單只有我個名,我地共同每月擺錢入去,平時駛費我又唔會老奉要佢比,而佢都好大方。而家結左婚,份野繼續供緊,佢會主動比更多錢我儲起,等我可以舒服啲,婚後無論同99食飯定同我父母食飯,佢都好大方,因為佢願意放棄單身時既太多非必要娛樂。。可能大家覺得我地未一齊耐就撈埋啲錢係好蠢,但一個人真係有心對你,佢真係會好肯攤出黎講,同埋有實際行動比你睇。。

Kerokerokeropei    發表於 16-9-6 22:25

首頁
12345...6

尾頁

跳至