跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔咳左好內...

大宅

佢比較重藥同埋會開抗生素~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 nickybaby 於 08-11-13 21:07 發表
我仔咳左好內...

如果係咁, 去睇佢一定叫你個仔聞氣,
要睇你想唔想比你個仔聞氣囉, 因為有好多人唔鐘意架!
你諗吓囉...

男爵府

馮醫生都係咳既都要佢地聞氣,所以都吾平呀,租機500,藥錢三百幾
仲要配埋食藥既錢又三百幾
但聞氣的確有用既

大宅

佢無咩醫德,又無愛心,搵對面梁醫生睇隱陣D...
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

別墅

呀..咁有無人知馬鞍山&沙田有無好醫生...謝謝

男爵府

我覺得睇吓你想點,如果你想睇一次就好,馮宜亮比較啱,因為D藥重,多數會用抗生素,類固醇或聞氣;但如果你唔介意可能要覆診,你可以試吓邱袓麟,佢D藥比較溫和,冇必要唔會濫用抗生素.

大宅

原文章由 rwurwu 於 08-11-14 10:04 發表
佢無咩醫德,又無愛心,搵對面梁醫生睇隱陣D...

absolutely agree.

子爵府

我啊女有時都係睇梁醫生,
梁醫生都好細心同埋計落好似平d。

別墅

邱袓麟

別墅

但係佢睇我呀囡d濕疹都ok wo. 不過成日都要覆診同埋好貴下, 不過無計啦, 如果淨係攞藥, 一樽好細好細既藥膏(大約一蚊硬幣咁大)都要一百蚊, 大既另一隻樽藥膏要兩百, 好快用完, 真係睇醫生都睇到窮.

複式洋房

馮宜亮好無醫得, 我親戚有個仔早兩年咳, 去
馮宜亮到醫,點知馮宜亮話佢個仔哮喘, 嚇到佢死, 足足醫在萬幾兩萬文都醫吾好, 後來, 去d屋村醫生到, 食在三日藥,好返, 原來吾係哮喘, 幾衰,

複式洋房

馮宜亮到醫,點知馮宜亮話佢個仔哮喘, 嚇到佢死, 足足醫在萬幾兩萬文都醫吾好, 後來, 去d屋村醫生到, 食在三日藥,好返, 原來吾係哮喘, 幾衰,

別墅

回覆 #1 connie1214 的文章

嘩, 咁恐怖?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

啊....咁佢x週刊講既係堅定流架?話戒奶可以醫幻覺同自閉症喎

大宅

原文章由 connie1214 於 08-11-18 13:40 發表
馮宜亮到醫,點知馮宜亮話佢個仔哮喘, 嚇到佢死, 足足醫在萬幾兩萬文都醫吾好, 後來, 去d屋村醫生到, 食在三日藥,好返, 原來吾係哮喘, 幾衰, ...

係真唔係啊??? 我仔仔都係睇開佢哦。今次我仔仔病,佢仲話好小事,可以不用抗生素哦。
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

大宅

戒奶可唔可以醫到幻覺同自閉症我唔知....我淨係肯定馮生唔係果科既專科,頂多半途出家,仲唔知有幾多料 tim....字裡行間仲誤導到好似係佢第一個引入生物療法黎香港咁...真係吹得就吹!:;pppp:

PS: 有朋友曾經搵佢幫小朋友做生物療法,使左好多冤枉錢..最慘係浪費左好多時間同精力...

原文章由 sharon26788 於 08-11-19 23:36 發表
啊....咁佢x週刊講既係堅定流架?話戒奶可以醫幻覺同自閉症喎

洋房

from web search:

http://www.liberal-forum.hk/viewthread.php?tid=578

http://hk.news.yahoo.com/060922/60/1tivw.html

拒救人 網民狠批 名醫堅稱有理
(星島) 09月 23日 星期六 03:30AM
(綜合報道)

(星島日報報道)醫生見死不救,病人暈倒跟前也不理﹖網上近日廣泛流傳醫學會前副會長馮宜亮以忙為由,拒絕照料一名在其診所外暈倒的老翁,更令街坊往其他診所求助。消息一出,批評之聲不絕,網友狠批馮宜亮缺乏醫德,令人對醫生失去信心。馮宜亮昨證實確有其事,但否認有違醫德,指當時考慮診所病人利益及法律責任等,才拒絕施援。

本港多個網上論壇近日相繼出現一則名為「沙田第一城(相關新聞 - 網站)冷血醫生」的短訊,內容大致批評醫學會前副會長、全民監察醫管局(相關新聞 - 網站)小組召集人馮宜亮醫生,拒絕對一名暈倒在其診所商場的老翁施援手。

事發於八月八日下午,一名老翁在沙田第一城銀城商場內忽然暈倒,多名熱心市民協助報警,見救護車尚未到達現場,遂向商場內的馮宜亮醫生診所求助,但當時遭馮宜亮以正為多名「急症」病人診症為由,拒絕施援。

有目擊事件的網友指出,馮宜亮當時表示診所內已有多名求診病人,根本不可能分身到商場照料暈倒老翁,並質疑網友「四圍都係醫生,點解一定要搵我﹖」更前來求助的市民﹕「盡快離開我間診所,出唔出去我自己會有決定,我唔仗你教我點做醫生。」對於馮的言行,網友普遍反感,認為醫生對病人應該具有最基本責任,並指責馮棄老翁不顧的做法。

馮宜亮昨日向本報證實早前確曾發生前述事件,但否認拒絕向老翁施救的決定有違醫德。馮宜亮解釋,當日返回診所時已見到很多病人正在候診,部分病友更出現高燒及抽搐等嚴重病徵,而且求助者並非老翁的任何親屬,貿然前往施救未必可以帶來最佳效果,「當日完成一個大型手術後我立即返回診所,見到已經聚集了很多病人,他們部分人情況嚴重,而且求助人士並非老翁的親人,我實在不應草率答應求助要求。」

馮宜亮強調,身為醫生,十分清楚法律上、醫學倫理上以至道德上對自己的要求,當時他亦已根據這些準則作出最佳決定,「未必係你貿然去救佢就係好事,一接手就有醫學責任,仲要再有其他人來接手才可以離開。加上老翁本身背景及暈倒原因等相關資訊又未明確,我認為不應因此草草作出放下手上病人的決定。」

複式洋房

見到呢个topic, 又令我再狠批這位医生, 我个女响約九个月大時, 曾因多次便便太大及硬而導致肚門出血, 當時女女由八个月開始食爛飯, 又多比水佢飲, 又試下轉奶粉, 由美素力轉雪印...再轉種種日本奶粉...又試牛攔牌.., 都無改善, 最後肛門位仲生"色"肉添, 聽人講馮医生兒科好得, 咪帶个女去試下, 當時个女一歲, 我記得當日好多人仲等左好耐, 点知睇左佢之後, 真係令我筆生難忘, 佢話會開一隻藥水比佢食令佢D便便無咁硬, 仲話要長期食, 我問佢要食幾耐, 佢話要一直食, 我問咁即係要食成世, 佢答係, 我真係好驚駭, 佢仲話有近視都要成世帶眼鏡啦, 還有隻藥水一定要响佢度買, 出面無得配, 當時我真係無乜反應, 只是响度諗点解便便硬都要食成世藥? 我拿了藥便回家查下支藥水係乜東東, 隻藥有兩種成份, 我查到其中一个係果寡糖, 主要令大腸多D水份而令便便軟些, 專治長期及慢性便秘, 而另一成份就查唔倒, 嗰隻果寡糖我查到可以响Mannings 及Watson's買, 丹麥及德国出產都有, 百幾元有500ml, 佢一樽仔再另加D唔知乜野收我$500一次, 每次可食1week, 後來我再睇另一个医生, 我無同佢講呢件事, 林医生開咗D益生菌(日本做)比佢, 而我問佢果寡糖有沒有用, 佢話可以試下, 佢寫咗个牌子名比我, 日後可自行响出面買, 仲話這是無藥性, 所以要食幾日才開始有功效, suggest食半个至一个月, 便便有改善便可停, 我亦有查过這類果寡糖連嬰兒及孕婦也可服, 最後, 知道女女天生腸道消化較慢, 所以便便於大腸內停會留耐而導致便便硬, 我明白馮医生開的果寡糖要食耐D才有效, 但無理由同我講要食成世, 我个女當時只得一歲, 仲要每次配藥一定响佢度買, 好揾錢啫, 而家我个女已5歲了, 便便有很大改善, 至少唔係佢講要食成世藥
Wingwing's Album :lalala: :lalala: :-) :-)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我對呢位"名醫"都不敢恭維, 不論有沒有傳聞, 我都唔覺得佢係一個好醫生.

在幾個月前我囝囝因為傷風咳咗好久都唔好, 所以就試下佢啦, 因為好多人話佢醫咳好得嘅, 所以明知佢又貴($500)又等得耐都試下啦, 終於等左三個鐘先有得睇 , 都算啦, 因為明知要等.

一入到去坐低就同佢講阿仔咳咗好耐又有鼻水, 佢就好大力咁落阿仔個鼻度咁的鼻水出呢, 嚇到阿仔同我都 都算啦, 或者咁先睇到有冇事呢(我當時係咁想), 跟住又等好耐攞藥.

最後我囝囝食完所有藥都沒有好的蹟像囉.

我相信好多家長都會好似我咁唸, 得/好嘅就貴啲都冇所謂, 但佢我就一定唔會再睇:;pppp: , 不知所為.

原文章由 siewing 於 08-12-1 14:20 發表
見到呢个topic, 又令我再狠批這位医生, 我个女响約九个月大時, 曾因多次便便太大及硬而導致肚門出血, 當時女女由八个月開始食爛飯, 又多比水佢飲, 又試下轉奶粉, 由美素力轉雪印...再轉種種日本奶粉...又試牛攔牌.., ...

[ 本文章最後由 ElEl 於 08-12-2 16:21 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至