跳至

首頁

尾頁

別墅

想問0701BB是否一定要2010年9月才可以讀K1????
不可以2009年9月讀???
是否一定要做大仔????

大宅

是的一定要做大仔, 根據教育署規定, 要入讀k1的小朋友必需要年滿三歲, 2009年9月我們的bb才兩歲零八個月大, 不夠年齡入讀k1, 所以一定是2010年9月先可入讀k1, 你明白嗎??

原文章由 chiuyuen 於 08-11-17 09:15 發表
想問0701BB是否一定要2010年9月才可以讀K1????
不可以2009年9月讀???
是否一定要做大仔????

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係~幼稚園一般8月開學...
足 2歲8個月己可入讀 K1 (即3歲班)~

可惜...1 月出生的寶寶到 8月才是2 歲7個月...
欠1 個月呀~

所以要讀 N1...LOR....

民房

真係唔心急得架,教育署已規定左入學年齡,咁你點選幼稚園,我個次呀女個playgroup度聽左個幼稚園講座,你有冇興趣,有興趣我pm你!

大宅

畀面勳章

[quote]原帖由 cocoting 於 09-1-19 20:55 發表
真係唔心急得架,教育署已規定左入學年齡,咁你點選幼稚園,我個次呀女個playgroup度聽左個幼稚園講座,你有冇興趣,有興趣我pm你! [/quot]
凡7有興趣呀, 可否pm給我? thx!!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 zuzu888 於 08-11-17 14:06 發表
唔係~幼稚園一般8月開學...
足 2歲8個月己可入讀 K1 (即3歲班)~

可惜...1 月出生的寶寶到 8月才是2 歲7個月...
欠1 個月呀~

所以要讀 N1...LOR....

其實一月出生做大仔咁好好囉, 點解要 呀 ??
早o的讀k1無著數o架, 好多朋友仔女係十一二月出世, 都會選擇做大仔遲一年入學, 因為做細仔真係無著數
就算你語言, 智能發展得好好, 大小肌肉都唔夠快, 到要寫字時就知道辛苦.
其實問題唔係足三歲先入得k1, 而係教育局規定九月一日足五歲八個月才可以入讀小學, 所以就算幼稚園七月, 八月定九月開學都無關係. 除了你諗住俾小朋友讀國際學校, 唔跟香港教育制度, 否則就算幼稚園俾你讀, 到k3都要repeat 到足歲數.
唔駛咁快要小朋友讀書喎, 由幼稚園讀到大學十多二十年, 何苦要早一年半年入學呢

別墅

贊成!
我自己就係例子,細時讀咗好多年幼稚園.記得那時候好大陣仗,校長親自同我解釋:"唔係成績唔好冇得升班,係因為依家唔讀多年,第時冇得考小學." 但我當時都有唔開心,覺得唔可以再同啲朋友仔一班,所以自己個囡一定做大女.
加上睇番朋友的例子,佢囡囡去年9月做大囡返n1,佢都話相比之下,同班細個啲的小朋友,能力方面真係差少少,有啲仲講緊bb話添.

原帖由 pamelaywy 於 09-2-2 10:48 發表

早o的讀k1無著數o架, 好多朋友仔女係十一二月出世, 都會選擇做大仔遲一年入學, 因為做細仔真係無著數
就算你語言, 智能發展得好好, 大小肌肉都唔夠快, 到要寫字 ...

大宅

我就有不快的經歷,我囝囝是0701,仍說外星人話,我非常之擔心他,他又比較自我和痴身,想他早d入學,有間在屋企附近國際學校,學費ok平,又肯收他,我立即送他去,一月就上堂,第一個星期ok,連老師都說good, 第二個星期就大叫大哭了,情緒難以控制,老師要求由返三個鍾減至一個鍾,第三個星期,老師並要求他停學至四月才返,我當然極力反對,校方說他太細,難以控制,待他大d先才返。
校方不肯讓他再試,亦不聽我這方的難處。
我本人覺得,小朋友大叫大哭,因他不懂說話,失去安全感。

民房

carton514

幼稚園講座
please check pm

別墅

雖然我路過,都要讚下你講得好正確!!!

原帖由 pamelaywy 於 09-2-2 10:48 發表

就算你語言, 智能發展得好好, 大小肌肉都唔夠快, 到要寫字 ...

大宅

我囡都要做大囡a,男仔就無所為,女仔,`遲d中小學比同學仔笑就死火la.
ありがとう!!!

別墅

請問2010年9月入讀K1,幾時可以報名?

公爵府

牛年勳章

原帖由 bbkiki1991 於 09-2-16 01:06 發表
我囡都要做大囡a,男仔就無所為,女仔,`遲d中小學比同學仔笑就死火la.

我果個係3號出世的大女

第日想同個同班同學仔拍下拖都難....

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

原帖由 bbkiki1991 於 09-2-16 01:06 發表

從來無唸過有lee個問題喎!

大宅

原帖由 Carol999 於 09-7-12 00:25 發表

我果個係3號出世的大女

嘩!你唸到咁遠架喇!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

1月出世一定要做大仔架啦~~
我個女12月出世我都諗住俾佢做大女喎~

大宅

醒目開學勳章

有咩好笑姐 ???

複式洋房

一月B 係大仔大女架..
上次我同人傾...12月都入到K1....1月呀...就好似唔得.
我之前打去問. 都係答我要等到2010/2011...

我諗住一開學...打去問問有冇得插班..

你地呢?

P.S. 你地有咩心水幼稚園?

複式洋房

環保接龍勳章

我果個係3號出世的大女

我B女係1月4日出世!吓!我都冇咁林過

男爵府

第時同同班D同學拍拖有咩咁難姐, 你驚個女大過D男仔呀, 依傢咩年代呀, 媽咪~~

原帖由 cindy333 於 09-8-24 13:32 發表
我果個係3號出世的大女

我B女係1月4日出世!吓!我都冇咁林過 ...

首頁

尾頁

跳至