跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡有專注力不足問題, 成日發呆, 無論那一方面都有不同的影響(例如: 食飯, 上堂等等), 已經才屯門醫院登記, 但是至少要等一年, 其實發覺這個問題已慢慢地影響她的成績, 所以不能不及早行動, 請問各位JM知不知那一個機構可以做初步評估? 謝謝。

大宅

回覆樓主:

女女讀緊幾年班?而家好多幼稚園有到校服務,係for有學習障礙or其他有問題既小朋友,提早接受治療!我仔學校有參加,k2時已開始評估,吾駛等屯醫,我屯醫都有繼續排緊,k2下學期已經做緊治療,吾駛錢,但吾係間間幼稚園有
如果無,你可以去協康會做評估,不過價錢費

大宅

回覆 tcm1018 的帖子

到校服務? 囡囡間幼稚園叫我地出去搵
我囡囡現在讀K2, 老師不斷講話有問題, 我地都唔知點好, 我驚囡囡追唔上

屯門醫院已登記, 起碼要等1年, 唉點算.......

協康會都唔平, 好貴

大宅

貴都要去啦, 惟有自己慳D, 問題持續落去, 佢成績一路差, 好難考到好學校

rwmchan    發表於 16-10-5 12:15

大宅

hippohippohippo 發表於 16-9-30 17:47
貴都要去啦, 惟有自己慳D, 問題持續落去, 佢成績一路差, 好難考到好學校

貴都要去唔好拖

大宅

rwmchan 發表於 16-9-30 14:21
我囡囡有專注力不足問題, 成日發呆, 無論那一方面都有不同的影響(例如: 食飯, 上堂等等), 已經才屯門醫院登 ...

想問點樣發現囡囡有問題?

大宅

之前醫生與你有一集講呢個話題
http://podcast.rthk.hk/podcast/i ... =zh-CN&id=77540

侯爵府

回覆:專注力不足問題

唔使等醫院。。直接俾錢揾個私人既兒童心理學家。評估左攞去揾社署。。社署就會幫你排要排既位。。你可以至少慳番九個月至一年既時間。。。呢段時間要做訓練。。碼頭蝴蝶邨有間叫雷詠祥既社區中心既野。。裡面有言語,職業治療師既服務,亦都有小組服務。。成日一到報名日子,6點就要去到排隊。。你去同小朋友做左基本訓練。。亦係訓練你自己學野。。。返去教佢。。。K2.真係仲細。。你肯教,肯學。。佢既改變一定好大好大。。。

男爵府

rwmchan 發表於 16-9-30 16:32
回覆 tcm1018 的帖子

到校服務? 囡囡間幼稚園叫我地出去搵

我見到個仔的幼稚園呂祥光有自己的呂祥光服務言語治療師,社工,職業治療師處理幼兒的問題,唔怪得社工咁落力工作,比其他屯門幼稚園更加關懷學生

男爵府

醒目開學勳章

引用:我囡囡有專注力不足問題, 成日發呆, 無論那

原帖由 rwmchan 於 16-09-30 發表
我囡囡有專注力不足問題, 成日發呆, 無論那一方面都有不同的影響(例如: 食飯, 上堂等等), 已經才屯門醫院登 ...
屯門呢類服務唔多。
中央廣場有間叫喜步joysful,你可以了解下,但九龍真係多好多呢類services,元朗有間叫step,都幾多centre。 其實2間我都試過..我覺得係睇個導師教得好唔好多

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

回覆 bentracy 的帖子

老師投訴囡囡成日唔專心

大宅

回覆 hippohippohippo 的帖子

thx

大宅

回覆 lazywife 的帖子

我想問問是小朋友的課程或是大人上的?

大宅

回覆 SoNyPig 的帖子

是私人機構的課程?

侯爵府

引用:回覆 lazywife 的帖子我想問問是小朋友的課

原帖由 rwmchan 於 16-10-05 發表
回覆 lazywife 的帖子

我想問問是小朋友的課程或是大人上的?
都有。。有時間上去問下。。

複式洋房

回覆樓主:

協康會有個青蔥計畫,如果家庭收入唔高,過度可以申請減免部分。你可以嚮協康會網站查詢

子爵府

sunrise108 發表於 16-10-6 22:56
協康會有個青蔥計畫,如果家庭收入唔高,過度可以申請減免部分。你可以嚮協康會網站查詢
...

協康會絕對係一個牟利機構。 佢D評估課程費用同私人機構冇咩分別。

小童群益會, YMCA....果D課程平民化好多。

男爵府

rwmchan 發表於 16-9-30 14:21

我仔六年級去私家(中環丁x全醫生)確診係ADD, 而家排緊政府到2018! 不過佢話友愛路得會有個adhd治療中心(但主要比低收入人士), 同埋比小學生的, 你可以上網search下

男爵府

littlelamlam 發表於 16-10-7 11:58
我仔六年級去私家(中環丁x全醫生)確診係ADD, 而家排緊政府到2018! 不過佢話友愛路得會有個adhd治療中心(但 ...

點解六年级先確診,老師冇發現?

男爵府

888Amy 發表於 16-10-7 17:19
點解六年级先確診,老師冇發現?

因為佢只係專注力不足(ADD), 吾係過度活躍, 所以呢D case好易走甩架

首頁

尾頁

跳至