論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近下agent簽約,有條例除了床/吃還要禦寒衣服,真是不明?????有不見我地番工包很多嘢!明明有糧給她們,為什麼還要細心take care她們?
她們平日不願/不懂take care僱主啦!!!!!!any comment!
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

男爵府

原文章由 KaKaYa 於 08-11-18 17:15 發表
最近下agent簽約,有條例除了床/吃還要禦寒衣服,真是不明?????有不見我地番工包很多嘢!明明有糧給她們,為什麼還要細心take care她們?
她們平日不願/不懂take care僱主啦!!!!!!any comment! ...

工人表現好, 提供給她是沒有所謂. 好似我家的極品, 我只會提她準備衣服過冬, 即換句話說: 叫她死心, 我是沒有衣服給妳的.

上星期她放假回來, 多了幾件好厚好厚的衣服, 真是落雪打風都不怕, 估計是同鄉給她的.

衣服是沒有明文規定的, 是僱主自已安排的.

大宅

我自己買咗件風褸俾佢出街用,另外99俾咗袋舊衫佢,上Sunday佢返嚟時有袋嘢(個袋印有bookstore字樣)我哋問佢買書呀?(查佢去咗邊?) 佢即刻打開個袋話同鄉俾咗啲舊衫佢著。

大宅

每當新工人來到,我都有給她們大衣及有些厚的衣服,今現的contact注明就第一次見d.....

原文章由 jadechant 於 08-11-18 17:34 發表

工人表現好, 提供給她是沒有所謂. 好似我家的極品, 我只會提她準備衣服過冬, 即換句話說: 叫她死心, 我是沒有衣服給妳的.

上星期她放假回來, 多了幾件好厚好厚的衣服, 真是落雪打風都不怕, 估計是同鄉給她的.

衣 ...

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

咁工人屋企係南亞地區, 冇香港咁涷,佢地冇泠天衫唔出奇喎, 咁係人道上, 我覺得準備一兩件比佢係啱喎,

大宅

簡直不知所謂!!包食包住、包医药费、包來回機票都仲未够?????點解要俾埋御寒衣物佢,驚佢冷病,咁佢唔識自己買咩????

如果要咁照顧周到,咁索性包埋佢:
1. 装身费: 驚佢taste太差影衰主人!
2. 美容用品费: 驚佢太醜影响市容!
3. 日常個人用品連m巾: 驚佢唔衛生太臭影响胃口!
4. 娱樂消遣费: 驚佢屈埋太悶影响情绪!
5. 進修费: 驚佢太蠢激死主人!!!!!!!

原文章由 KaKaYa 於 08-11-18 17:15 發表
她們平日不願/不懂take care僱主啦!!!!!!any comment! ...

大宅

但我老板叫我去落雪嘅地方出差,唔會幫我预備御寒衣物掛!!!!

原文章由 Casttle 於 08-11-18 18:13 發表
咁工人屋企係南亞地區, 冇香港咁涷,佢地冇泠天衫唔出奇喎, 咁係人道上, 我覺得準備一兩件比佢係啱喎,

大宅

咪係! 不知所謂! 我唔理, 叫佢自己搞掂.

個日出街見到D$20條嘅長褲, $10件長袖t-shirt, 幾好, 係利源東西街幫佢買(要佢俾番$), 好多印都買. 叫佢同我地出街去D好少少嘅地方先著,唔好著來著去都係個幾條. 點知佢尋日著去買餸.

short short 地! 以後唔好哂氣!

洋房

你地d姐姐多唔多衫ga? 因為我屋企好細, 可唔可以叫佢地唔好帶咁多衫o黎?

大宅

我付錢還要serve去地???????

YES!問題大家知道,真是政府short short地,我有人工付給她們,為何要難周到,現我請人服侍我,不是我付錢還要serve去地,真是有問題
原文章由 filleul 於 08-11-18 18:13 發表
簡直不知所謂!!包食包住、包医药费、包來回機票都仲未够?????點解要俾埋御寒衣物佢,驚佢冷病,咁佢唔識自己買咩????

如果要咁照顧周到,咁索性包埋佢:
1. 装身费: 驚佢taste太差影衰主人!
2. 美容用品费: 驚佢太醜影响市容!
3. 日常個人 ...

珍珠宮

老老實實吖~ 我只會提供:

1) 人工
2) 床位 + 一個柜桶
3) 三餐
4) 水

other? 自付!

大宅

香港些賓賓一窩蜂去晒打工?canada政府有沒有要求僱主.....

又不見canada政府要求僱主要給賓賓很厚的大衣等??????
而香港些賓賓一窩蜂去晒打工??????連你給她們在香港穿的禦寒衣物全部帶走.........
做好心,應不應該對她們周到!這world不是你對人好,人地一定對你我,所以我覺得點到即止,便算!不好強求,什麼!就冇失望..... 而我地是fair deal有salary嗎???
原文章由 Casttle 於 08-11-18 18:13 發表

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咪係.. 我家既極品呀.. 有次同佢行 supermarket.. 成個大小姐行街咁.. 推住車仔好爽咁企係度想 choose m 巾.. 佢都 shock 既.. 佢初初來第一個月咩都無我人道理由買比佢.. 之後就無再買.. 野又做唔好..想我再買野比你.. no way~~~~~~~~~~ 我好巧妙地玩佢..haha..

我: 你企係度做咩呀, 望咩呀?
大小姐: er er er... 拿住 m 巾話佢無
我: hey, 你自己去印尼鋪買咪得囉
大小姐: 貴呀..< 嘩, 咁正既廣東話既!!!
我: 下, 唔係下麻, 貴.. 百佳重貴啦..你聽日放假自己去萬寧買好多

哈哈哈哈.. 我唔知佢呢種行徑係咩意思囉.. 我同佢行緊 supermarket.. 買緊我家需要既野.. 做咩事好似你行緊街咁. 我又無問你你無咩野要買.. 低低地.. 我而家唔會再買野比佢了.. 想試我既容忍度.. haha..咁佢一定死梗.. 我係超級惡的...如果唔係有人質係佢手上.. 我一定日日都炳到佢飛起.. 真係好o岩, 對佢仁慈即係受苦的是我....

複式洋房

一個柜桶? Does it enought?

原文章由 Siuchoi 於 08-11-19 13:23 發表
老老實實吖~ 我只會提供:

1) 人工
2) 床位 + 一個柜桶
3) 三餐
4) 水

other? 自付!

大宅

我都試過,個個來到不是幫我一起去超市買嘢,而是eye shopping下她要的東西........個樣狗狗地....她們自然地將她要的放入購物車,.... 低低地
我地真是勿都不要買了!!!!!!
.. 低低地.. 我而家唔會再買野比佢了.. 想試我既容忍度.. haha..咁佢一定死梗.. 我係超級惡的...如果唔係有人質係佢手上.. 我一定日日都炳到佢飛起.. 真係好o岩, 對佢仁慈即係受苦的是我....
原文章由 dordor1207 於 08-11-19 13:45 發表
咪係.. 我家既極品呀.. 有次同佢行 supermarket.. 成個大小姐行街咁.. 推住車仔好爽咁企係度想 choose m 巾.. 佢都 shock 既.. 佢初初來第一個月咩都無我人道理由買比佢.. 之後就無再買.. 野又做唔好..想我再買野比 ...

大宅

最多加個大紅白藍..

原文章由 Mymelody2006 於 08-11-19 13:57 發表
一個柜桶? Does it enought?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我家大小姐就好幸福架.. 一個全新 2 層既膠櫃桶, 再加一個膠箱.. 佢放滿哂啦.. 初初我同個 fd 比左o的舊衫佢.. 加下冬天了.. 佢咁既工作表現.. 我唔想再比佢.. 就算比.. 都係o的又樣衰勁老套既舊衫.. 捐比人都唔想既就送比佢著.. 而家咁既天氣就話凍.. 有張厚既冷氣被啦.. 成日都話凍凍凍.. 出街又唔見佢著住件厚既外套.. 廢時理佢

大宅

我第一個印,....如下:
比佢著.. 而家咁既天氣就話凍.. 有張厚既冷氣被啦.. 成日都話凍凍凍.. 出街又唔見佢著住件厚既外套.. 廢時理佢
朋友親以為我冇給她....他們全買給她,但她要sexy有身材,要給男人看...扮可憐......死未!
原文章由 dordor1207 於 08-11-19 14:11 發表
我家大小姐就好幸福架.. 一個全新 2 層既膠櫃桶, 再加一個膠箱.. 佢放滿哂啦.. 初初我同個 fd 比左o的舊衫佢.. 加下冬天了.. 佢咁既工作表現.. 我唔想再比佢.. 就算比.. 都係o的又樣衰勁老套既舊衫.. 捐比人都唔想既 ...

複式洋房

今年年頭有幾日好凍, 佢唔捨得買褸, 我買咗件夾綿嘅褸比bun bun, 唉! 人心肉做, 况且如果佢冷親又咪煩倒自己

首頁

尾頁

跳至