跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一家四口移民澳洲, 扣除供樓開支, 請問每月其他生活開支大約幾錢?

複式洋房

補充: 兩個小朋友一個7歲半, 一個5歲.. 將入讀公校.. 爸爸一個人揾錢養一家四口..

大宅

你可參考下:

電費$200/3 mth
Gas $200/3 mth
mobile $30/person/mth
Internet $60/mth
Strata -幾百到過千,睇你住邊 ,住屋就要比land tax
Council -$200-300/3 mth
Water -$130/3 mth
Health insurance - $200-300/family/mth
Home content -$200/year
Car insurance-睇車價

小朋友公校一年預算幾百到一千雜費。

係諗到咁多先.保險同車optional

複式洋房

唔該晒, 好詳細..

另外, 日常開支如一星期4日自己煮...其餘3餐出去食.. 連星期六日一家出去玩洗費.. 大人850 per wk, 細路650 per wk.. 會否唔夠用?

以上開支包晒買餸, 出街食, 假日玩樂入場費, 及置裝..

大宅

引用:唔該晒, 好詳細.. 另外, 日常開支如一星期4

原帖由 fungli1030 於 16-10-12 發表
唔該晒, 好詳細..

另外, 日常開支如一星期4日自己煮...其餘3餐出去食.. 連星期六日一家出去玩洗費.. 大人 ...
咁即係一星期$1500, fortnight $3000。 一個月6千。我覺得夠晒用了。

不過如果每個月有6千蚊人工,即稅前人工(年薪)約$110,000。係澳洲叫高薪一族。

大宅

fungli1030 發表於 16-10-12 15:11
唔該晒, 好詳細..

另外, 日常開支如一星期4日自己煮...其餘3餐出去食.. 連星期六日一家出去玩洗費.. 大人 ...

個個家庭standard唔同,比我應該唔使咁多添!因為只係週末先出去食

自己煮貴極有限,出街casual dining 大約$10-15/head. 餐廳起碼$20-30/head. 港式茶餐廳叫餸都差不多$20一個餸。娛樂費除非啲大節目,例如Easter show,好多都唔使錢嘅,去下公園,beach,cycling嗰啲,係食同油錢。不過你可以budget 下啲road trip/short trip 咁囉。

仲有如果小朋友有興趣班又一畢囉。

我住syd,唔sure其他城市係咪差不多,希望幫到你

子爵府

fungli1030 發表於 16-10-11 15:42
補充: 兩個小朋友一個7歲半, 一個5歲.. 將入讀公校.. 爸爸一個人揾錢養一家四口.. ...
如果你是Temporary resident 的話,入public schools 要交學費的

複式洋房

我都知澳洲稅重.. 但想問番係咪都有好多開支可以扣稅?

我本身向香港係working mother.. 黎到仔女番學9至3, 我都怕自己一時未能適應太清閒既生活.. 都有諗過仔女番學時間做下parttime.. 一來無咁悶.. 二來都可以幫補下..

請問澳洲揾PT 難唔難.. 同埋我先生做IT.. 難找工嗎? 因好多INDIAN 去左澳洲..
暫時計算一家4口每月開支如下..

month (AUD)
電費 70
Gas 70
Mobile 60
Internet 60
Strata 350
Council 100
Water 50
Health Insurance 250
Home content 20
Kids - Sch Misc 180
Car Petrol 180
Car Insur + Rego 170
Kid Sch Activities 200
Adult Use 1700
Kid Use 1300
Total 4760

以上開支未計供樓錢..

大宅

fungli1030 發表於 16-10-13 16:44
我都知澳洲稅重.. 但想問番係咪都有好多開支可以扣稅?

我本身向香港係working mother.. 黎到仔女番學9至3 ...

Work related 可以,例電話費電腦,不過要proof到工作有需要。

又例如有investment(eg investment property) 咁有啲investment cost 可以.

初初可能有啲覆習,最好請教tax accountant.呢度都有啲JM做會計㗎

我同老公都做it,搵工話難唔難話易唔易,不過無local experience 第一份工會難啲。操下oral, communications skill 呢道好重視。

大宅

fungli1030 發表於 16-10-12 15:11
唔該晒, 好詳細..

1500一家四口齋食齋玩好夠。

但一個月咁都洗6000,重未計燈油火立屋保險。咁咪要成皮嘢一個月。

我知香港好多家庭都洗開咁多,但係澳洲真係好難度高。

複式洋房

回覆 Fatrix 的帖子

所以做左啲調整..

我諗一家4口6000AUD 每月應該足夠了.. (如唔計供樓)..

大概計番香港3萬6到..

大宅

fungli1030 發表於 16-10-17 13:47

所以做左啲調整..

洗唔難,最難係係呢度揾唔倒咁多。
香港係洗費貴,但揾倒又唔怕支出大,又可二公婆一同揾錢

呢度6千一個月要有成7萬2一年,如單靠一個人收入,來了都係等回流, 見隔離post 個個都等住回流就知。想就易做就難

複式洋房

72000 AUD 年薪大約每月揾港幣36000, 都唔容易嗎?

我以為呢個數係平均TIM..

大宅

引用:72000 AUD 年薪大約每月揾港幣36000, 都唔

原帖由 fungli1030 於 16-10-18 發表
72000 AUD 年薪大約每月揾港幣36000, 都唔容易嗎?

其實年薪72000,每月扣稅後,係得唔夠4千per month. 跟本唔係你地所講每月約6千。即每月只得港幣$24000到。係我返工個new grad 話我知。

大宅

引用:Quote:fungli1030+發表於+16-10-17+13:47+

原帖由 Fatrix 於 16-10-17 發表
72k 年薪,稅後先得4千幾蚊一個月, 一家4口生活+ 供樓真係好難。
如果每個月稅後6千蚊,年薪要100k 先得。

大宅

引用:72000+AUD+年薪大約每月揾港幣36000,+都唔

7萬2年薪係個人年薪平均數,如果有經驗,亦唔難有。

大宅

引用:回覆+Fatrix+的帖子所以做左啲調整..+我諗

原帖由 fungli1030 於 16-10-17 發表

所以做左啲調整..
因為唔知你供樓幾多錢一個月,但以6000蚊一個月家庭開支,你老公人工最少要過十萬年薪先夠開支同供樓。

大宅

引用:Quote:原帖由 fungli1030 於 16-10-18 發表

原帖由 horh_2001 於 16-10-18 發表
7萬2年薪係個人年薪平均數,如果有經驗,亦唔難有。
yes,因為通常d工起薪點around 60000. 有經驗慢慢升point升到70000。

同埋我發現某些工種,私人同政府,政府會比高些小人工。同埋政府一定會recognize你之前年資,當然d經驗要同份工有關。

複式洋房

Even年資10年以上.. 去到一樣起薪60000 AUD 年薪? 未扣稅得港紙30000月薪.. 扣埋都係得兩萬多.. 夠一家4口生活嗎?

大宅

引用:Even年資10年以上.. 去到一樣起薪60000 AUD

Even年資10年以上.. 去到一樣起薪60000 AUD 年薪? 未扣稅得港紙30000月薪.. 扣埋都係得兩萬多.. ...
咁真係要睇你到時個老細認唔認你overseas年資。因為唔係規定要認,講真,唔認你都會做,因要攞local經驗。因為人工低,所以咪有人開post講回流。

其實唔洗供樓,到時咪慳d,生活質數無香港咁好,但小朋友可能會開心些,有舒服環境。其實好睇你自己把尺點度,好睇你自己要求咩。

首頁

尾頁

跳至