自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

請菲傭每月畀多千幾蚊?菲領事館擬強制僱主付膳食津貼

2016-10-15 16:25:00 HKT

菲律賓駐港領事館副領事Alex Vallespin表示,由於收到菲傭投訴本港僱主刻薄,供應的膳食不足,甚至迫菲傭食用吃剩的廚餘,領事館上月已向本港勞工處提出,強制僱主每月向菲傭額外發放1,000多元膳食津貼,但勞工處不同意,領事館將繼續爭取。 現時合約規定菲傭僱主須向菲傭提供免費膳食,或每月給菲傭每月1,037元膳食津貼。

Alex Vallespin接受本港菲律賓報章訪問時透露,目前大部分僱主都選擇供應免費膳食給菲傭,但很多菲傭投訴僱主提供的膳食不足,有人只獲得麵和餅乾,因此菲傭希望得到膳食津貼。

他表示,9月27日與勞工處舉行工作會議時,在會上提出菲傭膳食問題。他告訴勞工處官員,菲傭喜歡早、午、晚三餐都吃飯,但菲領事館聽過不少投訴指僱主向菲傭提供的食物只是家中吃剩的廚餘。所以他要求修改合約,除薪金外,強制僱主向菲傭額外發放膳食津貼。但勞工處官員不同意有關要求。領事館會在日後的工作會議中繼續爭取膳食津貼變為強制。

大宅

回覆樓主:

要僱主額外俾膳食津貼,咁係咪即係佢地日日自己搞掂先?

我就唔信佢地唔會偷用僱主D柴米油鹽醬醋茶⋯呢D野又點計先?

伯爵府

tristawan 發表於 16-10-15 20:27
要僱主額外俾膳食津貼,咁係咪即係佢地日日自己搞掂先?

我就唔信佢地唔會偷用僱主D柴米油鹽醬醋茶⋯呢D野 ...

小小地每餐收返佢地20蚊,柴米油鹽水電煤

wcpcelia    發表於 16-10-16 08:11

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁搞法,我寧願同菲姐講bye bye

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

遲下會唔會住宿刻薄 要住宿津貼?!

男爵府

家傭基本工作抺窗話唔做,膳食津貼又要攞!專恰香港人!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

整多d丫!睇下香港人仲用唔用你地?吊高黎賣!甘叻米唔好黎囉!睇下邊個慘d!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Loreal 的帖子

不如D菲姐真喺早D返歸,喺鄉下種吓杧果丶香蕉仲好啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一而再單方面提出,完全冇磋商態度,我都唔知香港點算!

水晶宮

嘩,呢個菲國擺明玩野喎,接二連三咁單方面提出要求。擺明恰香港,睇死香港家庭吾用菲姐吾得.

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

一不離二,二不離三,食住個勢
大家好,我是子悠~~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實菲律賓政府單方面更改雇傭合約,已經算係毀約,香港僱主係咪應該可以炒工人唔駛補錢!

珍珠宮

回覆樓主:

菲政府擺明玩野,遲早逼港人唔用菲傭

伯爵府

佢地來打工定打劫?
唔好出來做囉!

子爵府

開心吸收勳章

咁食我鮑魚燕窩蟲草果d又點計?

唔好同我拗呢類貴野冇人偷,而係自然揮發左

子爵府

遲下要求埋飯鐘,工人要出街食飯

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實香港政府喺同菲磋商的同時,應該有另一手準備,去發掘更多外傭提供國,另一方面,投放更多資源去改善現有的老人院舍及幼兒服務,以低廉收費去支援對外傭有需要的家庭(要有誘因去吸引僱主運用政府資源,另一方面,可強制領取福利而又有能力的受助人回饋服務社會,培訓受助人的工作能力),去解決香港過度倚賴外傭的局面,唔係下下迫到埋身先去解決。

珍珠宮

回覆樓主:

你有你單方。我有我單方。

公爵府

唔抹外窗合理,但唔可以假設個個僱主都刻薄

要刻薄你set 咩都刻薄

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至