母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

我b而家四個半月,我已經算好好,係公司可以泵兩次,一日四泵,每次得兩安,有時得一安,泵幾次先可以夾埋食一餐⋯⋯已經有食飯,又飲多奶茶、豆漿、脫脂奶、木瓜章魚花生湯⋯幫助不大,而我產後停留係二百磅,腳嘅關節開始頂唔順,行一步痛一下,坐低起身都好「論盡」⋯餵到好心灰意冷,加上自己又肥,好想唔餵即刻開始減肥,但又唔捨得阿b無奶食,諗住食得一餐得一餐⋯又或者⋯⋯我好無堅持餵到六個月就算?!

大宅

回覆樓主:

有冇試過power pump?

男爵府

開心吸收勳章

coola 發表於 16-10-17 09:34
有冇試過power pump?

power pump詳細係點我唔知,大概係泵一陣,停一陣,隔一陣再泵?我有試過咁樣,見唔到效果

大宅

回覆樓主:

詳情

男爵府

開心吸收勳章

coola 發表於 16-10-17 10:13
詳情

謝謝你,我再試下

大宅

其實餵人奶可以幫助瘦身喎!

有無足夠休息呀?唔夠瞓都會影響奶量

仲要儘量放鬆心情

男爵府

開心吸收勳章

gingerrice 發表於 16-10-17 11:03
其實餵人奶可以幫助瘦身喎!

有無足夠休息呀?唔夠瞓都會影響奶量

我都唔明,我一兩都無瘦過,一個湊兩個,仲要返工、餵人奶、放工返屋企又煮又洗,搞掂兩個再泵奶先瞓覺⋯但一d都無瘦過

大宅

試下喺屋企時俾bb埋身會唔會好啲,埋身對增奶有幫助的

我bb滿月就全埋身,我瘦過啱啱有左嗰時呀

啱啱有嗰時72-73kg, 臨生時78-79kg,生左兩個星期73kg , 而家生左4個月66kg

男爵府

開心吸收勳章

MrsPerthLiu 發表於 16-10-17 19:44

我會盡量試,因為阿b好衰,唔肯啜我

大宅

如果你頂得順,凌晨pump係最work最多奶

男爵府

開心吸收勳章

bobo3567 發表於 16-10-17 23:45
如果你頂得順,凌晨pump係最work最多奶

凌晨即係幾點左右?兩、三點?但我第日仲要六點幾起身,搞掂兩個返學,跟住我仲要返工

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

honeykerry 發表於 16-10-17 00:27
我b而家四個半月,我已經算好好,係公司可以泵兩次,一日四泵,每次得兩安,有時得一安,泵幾次先可以夾埋 ...

試下假日做下運動
我係ftm,一個湊兩個,全埋身
我未話去到瘦過孕前,但以前條修腳褲都著得翻了
其實唔使食太多野,食到覺得飽就得,唔好格硬食,晚餐唔好食太多飯,我由生完到而家都無食過咩增奶野,同唔係餐餐食飯(一星期食1,2餐)
我而家餵左10個月,上個月開始每日做下運動,量力而為,做到幾下就幾下,都算有d成果,大腿開始修(黎m果幾日就無做)
開始時做d簡單d嘅,提下腿,sit up咁
食完飯企下,行下,散下步 30分鐘咁
加油呀!!

男爵府

開心吸收勳章

Yanlovesnaz 發表於 16-10-18 00:20
試下假日做下運動
我係ftm,一個湊兩個,全埋身
我未話去到瘦過孕前,但以前條修腳褲都著得翻了

多謝你,你好叻呀⋯⋯但最主要問題係我個衰女包唔肯埋身,仲要扮嘢作嘔,今晚係咁逼佢埋身佢都係咁擰開⋯另外做運動呢家嘢⋯放工湊埋兩個女返到屋企已經八點,唯有係靠係公司中午去銀行入數時周圍行下⋯

子爵府

honeykerry 發表於 16-10-18 00:25
多謝你,你好叻呀⋯⋯但最主要問題係我個衰女包唔肯埋身,仲要扮嘢作嘔,今晚係咁逼佢埋身佢都係咁擰開⋯ ...

突然醒起想話,有壓力唔開心都會影響奶量呀,你休息得夠唔夠? 7,8小時?
泵奶方面我唔係好識,我自己都泵唔出
你呀b仲有無食夜奶? 如果有,試下埋身
聽講零晨係比較多奶,同泵/啜會幫助增奶

男爵府

開心吸收勳章

Yanlovesnaz 發表於 16-10-18 00:31
突然醒起想話,有壓力唔開心都會影響奶量呀,你休息得夠唔夠? 7,8小時?
泵奶方面我唔係好識,我自己都泵 ...

每日都唔夠,係放假可以瞓耐少少⋯每日中午可以眠二十分鐘

別墅

MrsPerthLiu 發表於 16-10-17 19:44

我都想瘦番,而家個肚腩好似有左6個月咁

子爵府

honeykerry 發表於 16-10-18 06:34
每日都唔夠,係放假可以瞓耐少少⋯每日中午可以眠二十分鐘

休息唔夠,奶量會無咁好
同如果一日訓夠7,8小時,身體會適放瘦因子定咩(唔sure個名),令你唔會成日覺得餓,而食多左野!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我餵3個仔女加埋4年都有, 都冇瘦過, 不過我食得多, 唔肥算係咁. 你想幾時停都冇所謂, 最緊要係停餵時你冇hard feeling.

複式洋房

我自己用摩按mode,細細力你但泵得快..
會好似痕痕地,然後就好快多奶...

我舊公司唔俾我泵奶,我就辭左職依家全埋身...我奶量都唔多,又稀...但我覺得值得就好了

男爵府

開心吸收勳章

多謝各位意見,但我已經停左泵奶,積極減肥,我唔開心左幾日,諗左幾日諗通左,覺得自己要有好嘅身體,先有好體力照顧兩個女女,我真係肥到對腳已經響起警號,個人太重拗柴都拗過幾次,腳又痛,腰又痛,夜深人靜成日無啦啦喊,我都怕我自己有抑鬱~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊