嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人可以一打二?孖仔6個月,將會炒工人自己搞掂。想聽下成功例子鼓勵自己

複式洋房

點解抄工人?

複式洋房

我都有孖胎,出年年頭出世,仲有個大女,到時三個,
諗緊請一個工人加埋自己到時唔做野,都唔知搞唔搞得店。

如果一個照顧2個其實唔係話唔得,只係覺得會勁辛苦,有時想行開行埋都唔方便,例如去街市買餸、煮飯等等,同埋帶BBs去檢查或打針都唔方便,
始終都係要多個人幫手,但如果有屋企人間中可以幫到下手,
我覺得唔請工人都可以既

大宅

suelee 發表於 16-11-13 11:21
我都有孖胎,出年年頭出世,仲有個大女,到時三個,
諗緊請一個工人加埋自己到時唔做野,都唔知搞唔搞得店 ...

我覺得一個人湊2個newborn孖b係超辛苦!如果bb已有6個月大又唔係屬於扭計嗰種可能會好少少......

我對b而家個幾月大,有工人姐姐,日頭仲有陪月同阿媽來幫手,自己全日湊,夜晚老公幫手,我都覺得人手只係剛剛夠!因為平時除咗湊佢地仲有好多家務要兼顧如洗衫洗奶樽同搞掂自己一日三餐。有時2個一齊扭吓計要人抱,真係抱到佢手軟都冇人可以輪流同你分擔吓㗎(如果你只得2個人湊佢地,何況仲有個大b)而且bb仲要飲夜奶時你會長期唔夠瞓,日頭未必有100%精力湊佢地。我同老公經歷過有2星期的夜晚時間只得我地2個湊佢地,覺得超級難捱!

複式洋房

回覆 blueaqua 的帖子

哇,,,如果你有多兩個人幫手都忙到咁,咁我到時咪更加......
而且如果開刀生,頭兩星期就更加照顧唔到,,,

我屋企人又要返工,好擔憂啊!!!!

大宅

suelee 發表於 16-11-14 15:30

哇,,,如果你有多兩個人幫手都忙到咁,咁我到時咪更加......

係呀!因為我夜晚冇乜得瞓,隔2個鐘就要起身餵奶,有時佢地一齊餓,有時分開餓,所以可能一搞又要搞2個鐘 (連餵奶掃風換片氹瞓覺)!所以日頭多人幫手時,我一餵完人奶就去瞓,補返夜晚冇得休息。

同埋你工人有冇湊初生b經驗?做野快唔快手?如果佢勁的話都可以幫輕吓,但你真係預咗自己會冇得休息冇得好好坐月。如果會餵人奶就仲辛苦!

大宅

MarionMama 發表於 16-11-11 09:18
有無人可以一打二?孖仔6個月,將會炒工人自己搞掂。想聽下成功例子鼓勵自己
...

我係一湊三,大嘅九歲,細嘅七個半月,有時候老公唔洗返工會幫下手

複式洋房

多謝大家留言。因為工人太差,雖然我唔駛佢幫手湊bb, 但連家務都做唔好兼且發我脾氣,叫佢做嘢又掉嘢,我真係唔想再貼錢買難受。
已經一個人湊孖仔差不多一星期,比想像中順利,掌握到佢地休息時間,我已經可以做到好多嘢,仲可以同佢地一齊瞓晏覺,夜晚煮飯。但我估大大下就無咁輕鬆啦,見步行步啦

複式洋房

我第一胎 自己坐月 自己湊孖女 老公放工返黎幫手
比想像中輕鬆好多 可能孖b有伴有安全感
孖女已經四個月大 佢地會講bb話溝通同轉身攬攬

大宅

我黎緊下年會1湊3,大囝到時3歲幾 ,bbs出世後5個月後先開學,會請兩個月陪月,99間中幫手,夜晚自己同老公,其實第1胎全人奶加新手,頭兩三個月夜晚都無乜訓,希望今次bbs乖乖地啦!

複式洋房

Coffeylai78 發表於 16-11-17 00:59
我第一胎 自己坐月 自己湊孖女 老公放工返黎幫手
比想像中輕鬆好多 可能孖b有伴有安全感
孖女已經四個月大 ...

你好勁!孖b 會一齊玩,仲成日握住手仔,好搞笑

複式洋房

MarionMama 發表於 16-11-17 14:40
你好勁!孖b 會一齊玩,仲成日握住手仔,好搞笑

話俾佢地知道飲奶沖涼換片要排隊
等佢地有個等待同忍耐嘅意識
如果我要入廚房煮飯
開cam放佢地係爬爬墊對望一齊玩練爬爬
唯一係買餸要老公放工幫手買

大宅

katiefan 發表於 16-11-17 08:26
我黎緊下年會1湊3,大囝到時3歲幾 ,bbs出世後5個月後先開學,會請兩個月陪月,99間中幫手,夜晚自己同老公 ...

加油呀!湊3個真係唔簡單!

但如果我係你我會請一個日間陪月同一個夜間!我而家個日間陪月基本上一個人可以搞得掂2個b, 反而夜晚得返自己同老公係最辛苦(尤其係老公要返工之後,成日都唔夠瞓),可能因為我其中一個b比較難湊成日唔肯瞓,有時佢地又一齊扭計,夜晚真係預咗冇乜得瞓

大宅

我陪月有做開24小時,我都同佢講定如果我到時夜晚頂唔順就叫佢留低,希望佢地生性,我就可以慳d喇,哈哈

大宅

katiefan 發表於 16-11-17 23:48

我陪月有做開24小時,我都同佢講定如果我到時夜晚頂唔順就叫佢留低,希望佢地生性, ...

我經歷過之後真係覺得有d錢係唔慳得!可能我其中一個b難湊啦所以我同老公喺頭一個月真係超辛苦!我地好後悔冇請多個夜間陪月 !以為bb滿月後會好d, 但都冇乜改善,只係而家夜晚多咗工人姐姐幫手同埋我地已經慣咗瞓2個鐘就要起一次的身,所以冇開頭咁痛苦!

希望你對孖b好湊d等你地冇咁辛苦!

大宅

回覆:blueaqua 的帖子

我對孖b今日滿月,我都好後悔冇請24小時陪月,因為bbs呢排成日唔瞓,係咁喊,我都冇得瞓。

別墅

我開頭都以為可以只係請一個月陪月,但最後我陪月幫左我3個月。其實我覺得好depends孖B出到黎易唔易湊,我大孖成日要人抱,小小聲都會醒,基本上姐姐只能全職照顧大孖+家務。完全唔敢想像無左姐姐既日子。

大宅

蚊菇 發表於 16-12-31 17:17
我開頭都以為可以只係請一個月陪月,但最後我陪月幫左我3個月。其實我覺得好depends孖B出到黎易唔易湊,我 ...

好明白!我同你一樣,其中一個b成日要人抱,我個陪月做咗個半月就完約,但bb反而係滿月後先愈來愈扭計,成日要人抱,一放低就喊,搞到姐姐成日都做唔到野!有時唔好彩大細孖一齊扭,我地真係連飯到冇得食!

珍珠宮

我有大女返全日班,婆婆會係我湊大女返學時幫我睇,我順便買埋餸,之後就一腳踢,婆婆就去街再接大女放學。其實搞得掂買餸同2隻唔打交,一打二其實ok,除左煮飯其他家務可以等佢地夜晚瞓左先做

大宅

回覆樓主:

我孖女9個月,全程自己湊,冇請陪月,得兩公婆自己攪掂,係3個月超辛苦,己人奶+奶粉,3個月介夜奶,第4個月分房瞓!主要係安排時間,洗奶樽,冲涼,食奶,洗衫煮反!
頭几個月用最多時間係飲奶同掃風!

首頁

尾頁

跳至