論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

你地放產假時, bb餐夜奶會叫工人起身餵, 定係自己餵?

99成日千叮萬囑叫我多d叫工人餵, 唔好自己嚟

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我放產假時, 所有夜奶都係自己餵, bb咁細個我唔想咁快比工人揍, 若果聽99話多d比工人餵, 未朝早睇住工人餵囉, 唔好攪到大家都無覺好瞓嘛....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!
agl 該用戶已被刪除

翡翠宮

I did it myself becuase wanted the maid has enough sleep to ensure her daily job.

and I tented to quit baby's night milk before I went back to work.

禁止訪問

大宅

叫工人喂,最初幾次會係隔籬 (目弟) 住,如果無問題就會放心之後交俾工人自已喂。
自已要多d休息,因為仲有好多野要勞心勞力.....

大宅

而且妳放完產假要返工,到時又要工人喂,工人可能會覺得辛苦,不如一開始就俾她做,咁工人心理上容易接受d.......

男爵府

想問下你地會唔會當個工人要抱或比bb前需要他換件clean的衣服嗎?
因我個工人, 我見他早上會先清潔全屋的, 因我尚未夠鐘返工, 咁他會clean toliet, floor of all house..etc, 因我見他係跪係度抺地咁, 我成日都覺得他見衫會咁樣整dirty, 如果咁樣直接抱bb, 咪會令bb都會stick左少少塵或點, 所以我好想叫他每次要抱就換1件, 但我又係度想如果每次換1件又好似好麻煩, 而且如果他煮飯後, 是否又要換1件呢? 因煮飯會有好多油煙彈到個身上, 可能係我有潔癖啦
不知你地會點做呢? 請指教下, 謝謝

別墅

我叫她做嘢時穿圍裙..抱B就唔着..

大宅

原文章由 giant_japan 於 08-11-28 16:36 發表
想問下你地會唔會當個工人要抱或比bb前需要他換件clean的衣服嗎?
因我個工人, 我見他早上會先清潔全屋的, 因我尚未夠鐘返工, 咁他會clean toliet, floor of all house..etc, 因我見他係跪係度抺地咁, 我成日都覺得他 ...

我個工人會用條布墊住先抱, 佢件衫唔會直接接觸到bb

男爵府

原文章由 h9822532 於 08-11-28 17:00 發表

h9822532
我個工人會用條布墊住先抱, 佢件衫唔會直接接觸到bb

點用條布墊住呀? 同我又另一個問題, 當抱bb 時, 有時bb塊面會貼到個工人個頭髮, 面或衫領呀, 咁可以點呀? 但有時真的好難避免, 因當挽住個bb氹他瞓時, bb瞓左就會好自然個面就會倚住工人個膊的, 咁我可以點呀?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

放緊產假點解唔自己做? 返工需要充足時間休息至叫工人,仲有,可能你bb一個月就"界"到夜奶呢. 甘你就可以安心返工

原文章由 莎莎莉莉 於 08-11-28 14:03 發表
你地放產假時, bb餐夜奶會叫工人起身餵, 定係自己餵?

99成日千叮萬囑叫我多d叫工人餵, 唔好自己嚟

大宅

講到你個工人好似做倒垃圾甘
其實最緊要清潔雙手,買完餸出完街換衫至抱bb

原文章由 giant_japan 於 08-11-28 17:23 發表

點用條布墊住呀? 同我又另一個問題, 當抱bb 時, 有時bb塊面會貼到個工人個頭髮, 面或衫領呀, 咁可以點呀? 但有時真的好難避免, 因當挽住個bb氹他瞓時, bb瞓左就會好自然個面就會倚住工人個膊的, 咁我可以點呀? ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ookiinome 於 08-11-28 18:35 發表
放緊產假點解唔自己做? 返工需要充足時間休息至叫工人,仲有,可能你bb一個月就"界"到夜奶呢. 甘你就可以安心返工

我當然係諗住自己湊番啦
就算俾工人學湊, 都係日頭囉
半夜餵奶, 我真係唔想要搞來搞去
叫得佢起身, 又驚佢唔識, 又驚佢唔掃好風就俾bb訓
兼且, 佢日頭仲要照顧我個三歲大仔嘛
只係, 奶奶好得意囉,
成日都驚我請個工人返來唔駛佢做....
依家我姑仔果個b, 佢九個月, 個工人都仲要凌晨四五點餵個b食一餐奶架....但工人日頭仲要照顧個大女囉, 跟住又話佢執屋企唔乾淨, 人地真係鐵人咩...

跟住又投訴我個工人, 夜晚食完飯清潔完屋企就訓, 唔等埋我個仔訓. 但係, 我個仔三歲囉, 我沖完涼, 都會同個仔玩同講故事啦, 仲邊駛個工人啫, 但就俾奶奶話我縱容個工人囉...

唉, 總之有理說不清啦

大宅

好媽媽勳章

個陣我同工人係咁樣分工既: 晚上10點支奶佢餵, 我就食完飯即刻訓覺, 咁到半夜2點支奶就由我餵, 有時佢會起身幫手但我會叫佢返上床訓, 而到清晨6點支奶就由佢餵囉. 我覺得工人都係人, 都要有適當既休息, 如果佢唔夠精神既話陣間病鬼左咪仲麻煩!

大宅

原文章由 giant_japan 於 11/28/08 05:23 PM 發表

點用條布墊住呀? 同我又另一個問題, 當抱bb 時, 有時bb塊面會貼到個工人個頭髮, 面或衫領呀, 咁可以點呀? 但有時真的好難避免, 因當挽住個bb氹他瞓時, bb瞓左就會好自然個面就會倚住工人個膊的, 咁我可以點呀? ...

工人初嚟抱阿B時我係俾條紗巾隔開,等工人手臂唔好直接黏到阿B個頭同塊面,當時天氣好熱阿B又大汗,用紗巾可以吸汗,又可以唔直接掂到工人,佢見我做得多佢一抱起阿B就好自然咁做,膊頭嘅話我又會擺條巾响膊頭,因阿B可能會流口水。

男爵府

mommyisa
哦, 即係話,你都會再放一條大紗巾係工人手膊上隔一隔呀(即由膊至手板)?

大宅

我因為餵人奶,所以BB一路都係自己餵夜奶,好彩到我返工前就戒0左食夜奶.但係如果BB間唔中半夜責醒扭計,我都會叫工人起身湊.
工人每次抱BB之前,都會著一件乾淨衫0係面頭,抱完BB就除返件衫.餵奶我就教0左佢要墊住條紗巾0係bb頭仔下面,同埋工人要帶住個口罩.

首頁

尾頁

跳至