嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近物色緊一架可以上機倉行李櫃 (不用推到閘口交俾空姐)嘅bb車,旅行用,睇咗以下幾款,想請教咁多位前輩嘅意見:
1. yoyo plus (2016 款)~3300-4100
2. babysing~17xx
3. Tavo~14××

大宅

我都想知有無媽媽用緊Babysing ,我考慮緊佢同Recaro,但我唔知香港邊度有得試Babysing

別墅

我見有架GB pockit , 好似係咁串,都可以收得好細又輕

複式洋房

PMMLUI 發表於 16-12-26 13:42
我見有架GB pockit , 好似係咁串,都可以收得好細又輕

Pockit 有睇過,但嫌佢都唔平,bb又坐得唔舒服,無得調低椅背

複式洋房

Mrs.Jay 發表於 16-12-24 23:34
我都想知有無媽媽用緊Babysing ,我考慮緊佢同Recaro,但我唔知香港邊度有得試Babysing
...

我最後買咗Babysing,等收貨
Babysing 嘅 design 好似 Yoyo,而且係法國品牌唔係淘寶嘢,我估都可靠,重點係平Yoyo 一倍,所以就試下

大宅

蚊蚊mama 發表於 16-12-26 20:18
我最後買咗Babysing,等收貨
Babysing 嘅 design 好似 Yoyo,而且係法國品牌唔係淘寶嘢,我估都可靠,重點 ...

我最後都訂左babysing,等緊收貨(emoji)

別墅

回覆 蚊蚊mama 的帖子

你係邊度訂banysing? 係咪初生嬰兒就訓carseat個個籃?

別墅

我想問babysing係邊個網買到架

複式洋房

PMMLUI 發表於 16-12-26 23:18

你係邊度訂banysing? 係咪初生嬰兒就訓carseat個個籃?

babysing 香港我未見過有得賣,只見過taobao有代購,平嘅 RMB 1180 有一架 (未計運費),我嚮facebook網店訂,送貨到屋企,Hkd $1749
今日收到貨啦! 上嚟報告一下,comment 係淘都應該一樣,爭在有無保養。我買呢間係澳門店嚟,話係正式代理,有2年保養,不過其實都唔會寄返去整...貴少少都幫佢買就諗住比淘寶安心d咁解

你facebook search “babysing”見到有 post 賣

關於架車,覺得係幾好推! 個人好欣賞佢個一鍵收車,佢個制就嚮扶手位,一按一壓就摺埋咗! 唔洗好似yoyo咁伸手入下面摷一大餐仲要盲摸個制嚮邊

複式洋房

PMMLUI 發表於 16-12-26 23:18

carseat 個籃係分開買
我無買,因為本身架車已經可以瞓平到 175度,如果newborn 我會搵被圍實照用,因為newborn我以我仔經驗,我係揹上身多過出車

別墅

我係fb搵到啦~
但香港無現貨睇,咁你覺得yoyo穩d定babysing穩d?摺左之後babysing會唔會輕d?

複式洋房

PMMLUI 發表於 16-12-29 14:10

我係fb搵到啦~

babysing 係輕好多,yoyo plus 6.2kg. babysing 4.9,都爭1kg有多
推上手babysing 感覺無yoyo咁穩(?重)呀可能因為本身較輕? 不過又未至於會反車嗰種唔穩

大宅

好媽媽勳章

Mountain buggy nano(emoji)

複式洋房

badts 發表於 16-12-30 00:47
Mountain buggy nano(emoji)

呢架摺起 54x31x51cm 比較大,我擔心可能上唔到機倉

大宅

好媽媽勳章

蚊蚊mama 發表於 16-12-30 11:10
呢架摺起 54x31x51cm 比較大,我擔心可能上唔到機倉

上到㗎,呢部車主要係sell 上到機,BB都仲可以瞓低,同埋部車都好紮實

複式洋房

badts 發表於 16-12-30 12:52
上到㗎,呢部車主要係sell 上到機,BB都仲可以瞓低,同埋部車都好紮實

要check返每間airline 嘅 hand carry size limit. 你有無試過邊間上到?

我自己剛剛再search hk airport. Even yoyo & babysing 都比呢個尺寸大

大宅

好媽媽勳章

蚊蚊mama 發表於 16-12-30 13:37

要check返每間airline 嘅 hand carry size limit. 你有無 ...

搭過Cx冇問題

大宅

好媽媽勳章

蚊蚊mama 發表於 16-12-30 13:37

要check返每間airline 嘅 hand carry size limit. 你有無 ...

你上YouTube 睇吓外國嘅比較先啦,原則上揸淨來做,冇一部上到哂所有機

大宅

回覆樓主:

我用緊tavo,除左重左小小之外,其他都好好呀
又慳位,又可以單手收車,又可以平訓

複式洋房

badts 發表於 16-12-30 14:28
你上YouTube 睇吓外國嘅比較先啦,原則上揸淨來做,冇一部上到哂所有機

我試過去北海道,入閘佢要我將個喼塞入佢個箱,突少少都唔俾過,所以我先咁緊張過唔過到,同埋我唔識機上嘅行李櫃maximum放到幾長幾闊,所以都盡量搵架貼近要求嘅 size ja...

首頁

尾頁

跳至