自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩家係好朋友,常常一齊玩,我呢,係果種「凡我所愛我必管教」既人,唔理當眾又好定私下又好,總之,我仔有錯我一定會當場教佢。朋友呢,係果種自由放任政策,由得小朋友發揮。

有次,兩家小朋友又一齊玩,我仔好比心機砌左舊積木,朋友仔一手唔該撥散左,我仔當場眼紅紅la,我心知不妙,即刻上前鼓勵佢,朋友呢,好求其咁叫個仔唔可以咁架,要一齊玩呀。無耐,我仔又砌左一舊野出黎,說時遲那時快,朋友仔又一手撥爛左,我仔忍唔住喊左出黎,朋友例牌叫佢仔唔好咁曳,亦乘機叫佐佢仔去換片,離場。

朋友其實無野,只係我同佢家教唔同,問題響第三者身上,係另一班在場既朋友,呢d事久而久之,佢地label左我仔係好易喊既人,情緒唔好云云......相反,朋友個仔就成日笑。承認,我仔真係唔夠大方,亦唔夠堅強,佢阿媽我又鍾意響佢犯錯時指正佢,佢又喊多二錢重,唔似得朋友個仔成日開心笑,但佢阿媽樣樣就晒佢,佢邊使喊喱,佢曳,d人亦只係話,細路仔係咁架la。

我覺得有d委屈,係咪我真係太嚴﹖做到個仔形像咁差﹖但其實我個仔唔係喊包,只係情緒激動果陣,佢唔識表達,就只識喊咁lor,我仔4歲

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 阿西 於 08-12-8 12:48 發表
兩家係好朋友,常常一齊玩,我呢,係果種「凡我所愛我必管教」既人,唔理當眾又好定私下又好,總之,我仔有錯我一定會當場教佢。朋友呢,係果種自由放任政策,由得小朋友發揮。

有次,兩家小朋友又一齊玩,我仔好比心機砌左舊積木,朋友仔 ...

我覺得冇問題...
你朋友仔仲著片片...我估最多得2yrs未夠3yrs...講太多道理佢又唔係好明...拆玩具係佢地遊戲之一, 呢個年紀好易滿足, 成日笑都係正常
你仔仔4yrs...可以講邊理, 你又唔係當眾閙佢, 佢比人拆左好比心機砌o既積木梗係喊啦...係小朋友好正常o既情緒...係咪

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔好意思講句, 每人教小朋友方法都唔同。
照你咁講, 其實你仔仔比較薄皮、內向。

可能當面教導的方式並不適合他, 如果真的要教可以事後用輕鬆或故事型式教導, 令他有自信心。

多點讚賞他, 小朋友好簡單, 好正面, 不用和別人比較, 你緊張他是因為你都係一個好媽咪, 你朋友又未必是縱她的小朋友, 可能番厔企至教仔你唔知呢!

禁止訪問

子爵府

我都覺得你無問題.

遇著 d 比小朋友"自由發輝"既家長, 雖然唔敢講佢地教得岩唔岩, 但都好有保留. 小朋友個本性/自律好既就話比佢發輝啫, 但眼見唔少都唔係, 有時小朋友明知係錯都照做, 之後不過係比家長話一句半句, 話完又黎玩過.

但太大條道理既都係留返係屋企講, 可能你當住其他人面話佢誤會你係鬧佢, 重喊多幾錢重!

公爵府

好媽媽勳章

我覺得你個仔冇咩問題呀,佢只係得4歲啫,一個幾歲大的小朋友遇到不開心的事當然係會有咁的反應架啦,喊係一個好正常的動作啫!
相反,我覺得你呢個朋友嘛...第日佢就知道味道
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

珍珠宮

好媽媽勳章

鬧得多.話得多.
真係對小朋乜冇乜自信

所以我都盡量要學下多讚賞

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有次,兩家小朋友又一齊玩,我仔好比心機砌左舊積木,朋友仔 ...

唔駛唔開心喎, 我個仔都係咸包一名, 好多時成班小朋友一齊玩,
剩係得佢會咸.....我亦承認阿仔比較內向, 薄皮. 不過, 我相信會隨著成長而改變, 最重要父母如何協助他....

其實, 唔開心咸出嚟會舒服啲, 好過佢忍住忍住, 況且妳囝囝咁細.....

男爵府

每個人教仔方式唔同, 唔需要太在意其他人既想法, 最重要係有教佢地正確觀念, 我個女細都係喊包, 我會錫返佢再同佢講道理, 可能會好少少

大宅

係呀,你地講得好啱,我個仔真係好薄皮,好小事都喊,我覺得佢係唔識表達負面情緒,比如佢覺得受左委屈,總之有理說不清既時,多數都係喊,佢d情緒好易激動。我諗我會注意多d,盡量避開呢d「委屈」既場合la。

我兩公婆都真係嚴架,但絶唔會當眾教訓佢,我知小朋友都要面子既道理,我通常都係捉佢去無人既牆角位,慢慢同佢傾,但佢知自己錯左,佢又眼漏漏咁架la,講完道理,我都一定要佢say sorry,跟手big hug佢,讚佢係一個肯改過既好孩子,呢個時候,佢就由眼濕濕變大喊,所以....哎,佢都係薄皮仔黎,雖然佢可能比常人受責備機會多(due to佢個嚴父嚴母),但佢受既稱讚同鼓勵亦都唔會比常人少,我都老公都把握每一個讚佢鼓勵佢既機會既,至於喊,其實每次佢喊,我地都會攬住佢,任佢喊架,until佢心情平伏返我地先再講野,我都相信,一個會喊既男孩子其實係好勇敢咁面對自己既,我都唔想佢第日大個收收埋埋,只係想train佢唔好咁薄皮lor。

我朋友都唔係亂寵孩子果d父母,只係取向真係唔同,佢地讀番書大既,相信自由放任都可以教出自制既孩子,無錯,佢嫌我太惡,我嫌佢太寬架,我地之間只係良性討論,無損友情既。

anyway,多謝大家,我會多留意佢既負面情緒。

大宅

原文章由 Carol601016 於 08-12-8 14:07 發表
咁又唔好咁講,佢朋友個小朋友都係好正常既小朋友嗟,每個小朋友都有唔同既發展,好有媽咪話齊,或者個小朋友既媽咪有教佢呢,只不過唔係係大停廣眾度教先係有教仔既 ...

點講呢,我朋友識分事非黑白既,佢知自己個仔唔啱既,但就唔會罰佢,只會輕輕帶出個仔做得唔啱咁,屋企都唔會,呢個我知,因我有同佢討論過呢個問題,唔罰係佢既rational黎既。

複式洋房

我有咁既睇法,
小朋友在較為嚴格的父母手下長大,
因為聽道理聽得多,
有親事件都係自己錯,
唔係話你屈佢,
而係佢身心理上都未能明白好多問題,
你解釋比佢聽,
而佢接受了純係屈服於權下(父母的權力)
而唔係佢身心明白下接受的,
當佢做錯了, 認錯是在不情願的情況下,
自不甘心(即使有充足的解釋)
如果錯不在佢, 受委屈的味道便更濃了。

因此, 便會給人喊包的感覺,
因為有一有事就係佢錯的感覺!

我明白這個道理係因為我兩夫婦同你地一樣,
都係好嚴, 個女有錯就會鬧佢,
要求佢改正,
但我亦有了解西方放任管教孩童的理論,
我覺得兩者並用最好,
孩子在未能明白許多道理的時候,
給他們多點空間,
讓他們有快樂的身心,
重大的事情, 如會傷害到自己的,
便要嚴, 但一些小事,
一如你朋友對孩子的管教方法,
亦是可行的。
但年齡越大,
身教及說教的比重就越多。

大宅

原文章由 sulamita 於 08-12-8 15:45 發表
我有咁既睇法,
小朋友在較為嚴格的父母手下長大,
因為聽道理聽得多,
有親事件都係自己錯,
唔係話你屈佢,
而係佢身心理上都未能明白好多問題,
你解釋比佢聽,
而佢接受了純係屈服於權下(父母的權力)
而唔係佢身心 ...

好好好,我地又黎個良性討論

完全明白你所講,同意箇中道理,但唔同意聽得道理多就咩都自己錯。我就take呢個觀念既:我鍾意從小嚴,長大寬,即係未懂性前,同佢做母子,咁將大以後,就可以同佢做朋友。

夜晚pillow talk,我成日同仔講,媽媽對你咁嚴,係因為媽媽想你做一個對自己有要求既人,你而家唔識分辨對錯,媽媽樣樣都會過問你,教導你,你有錯,媽媽仲會鬧你甚至打你,但到有一日,你長大左,有自己正確既價值觀之後,媽媽就唔會再管住你,到時媽媽想同你做好朋友,希望到時同你有商有量。我甚至同佢講,你可能覺得阿xx個媽咪都唔鬧人,咁係因為人人既管教都唔同,媽媽揀左嚴既方法管教你,因為媽媽相信咁樣對你最有用,第日你做左人地daddy,你都可以揀教小朋友既方法,方法無分邊個對邊個錯,所以我地要尊重auntie,但亦要尊重媽媽.........呢段說話,好多個夜晚都係我同仔既對白,佢雖然仲細,但好彩佢係一個受教既細路,次次聽到只要而家乖乖地,第日可以同我做朋友,同我平起平坐,佢就好開心,我都好有信心,第日會同佢係好朋友。至於而家個問題,係train佢點樣可以唔好咁薄皮

複式洋房

有關同子女做朋友這個問題,
我問過自己好多好多次,
點樣我們大家才可以做到朋友呢?

我記得初次接觸教育法蒙特梭利時,
使我心裡很受感動的,
是 "
最重要的是她主張兒童有被做為獨立個體對待的權力,不可以把孩子統統壓抑成一個模子"

所以我從嚴厲的管教中走了出來,
這絕不是放任不管教她,
由於我們夫婦2人的作息生活很規律,
家中的每事都次序井然,
因此她也被教導成一個很守規章的小孩,
一個只有22個月大的小孩,
其自我控制的能力有時使我感到心痛,
所以我開始有限度的給她自主,
給她更多選擇的空間,
更重要的,
是我更深入的去理解她每一次發脾氣的動機及原因,
對於她的要求亦更用心去聽,
這讓我會選擇性的處罰她,
去挑選一些她真正需要改正的問題,
而一些純係年齡的限制而使她犯錯的,
我會輕輕帶過。

我同意這絕對在技術上會很複雜,
但每一個小朋友本身就是一個複雜的個體,
並沒有一種單一教育法能整全地幫助到他們,
所以我試用這個方式,
是希望她由有自我認知開始,
能夠在有限的認知中, 接納我的管束,
在長大的人生中, 分享她的喜與哀,
即使在長大成人後, 仍會在她人生有需要時,
尋求我的意見和幫助,
也給我提意見和幫助,
這樣(純為個人理想)我們便可以做一輩子的朋友吧!

複式洋房

原文章由 阿西 於 08-12-8 17:17 發表

好好好,我地又黎個良性討論

完全明白你所講,同意箇中道理,但唔同意聽得道理多就咩都自己錯。我就take呢個觀念既:我鍾意從小嚴,長大寬,即係未懂性前,同佢做母子,咁將大以後,就可以同佢做朋友。

夜晚pillow talk,我 ...

我建議你唔需要強調而家嚴,
將來同佢做朋友會點點點,
我相信你有你的時間表,
幾時到佢大d, 又寬鬆d, 再大d, 又再寬鬆d,
但小朋友唔會明白你的時間表,
(對於小朋友, 一年實在太長,
太過想像唔到啦!)
有時更唔會認同你比佢的評分,

這就是我說聽得太多道理的孩子,
會早熟的一個不太好的反應。

你而家嚴, 要比佢覺得係正常,
每一家人有每家人的處事方法,
你做的一定以愛佢為出發點,
對佢黎講係最好, 就足夠了。

大宅

小朋友可以有無限的空間與創意,但視乎大人俾幾多佢地。

嚴勵的管教
好處﹕可以讓孩子循規滔矩,不會犯錯,容易達標。
壞處﹕發揮的空間與創意會較少﹔同時各方面都易被大人影嚮,
結果可能只時你心目中希望的小朋友或你的複制品。

寬鬆的管教
好處﹕孩子有較多的自由空間與創意﹔用實踐去累積經驗、去
學習。
壞處﹕需要很多時間去引導,較難控制。容易犯錯。

我的做法是,在品行、安全及影嚮他人方面,我係絕對嚴勵的。
而興趣、遊戲、與人相處等方面,我都可以好寬鬆。

至於做朋友,只要你令佢感到你是可信任的,簡單的講通、親子關係可以好好!

大宅

睇樓主D回應 好似某個Topic

大宅

原文章由 charlielok 於 08-12-9 17:15 發表
睇樓主D回應 好似某個Topic

唔好意思,令你有咁既諗法。

我係真心上黎問意見既(當然我亦發表自己既諗法),大家既意見我一字不漏咁睇,我真係想討論下,聽多d人地既做法,雖然真係未全部照單全收,亦未必所有人做法一樣,但我多謝所有真誠既回應。

[ 本文章最後由 阿西 於 08-12-9 19:13 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至