自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想K2同小朋友轉全日班, 但我囝好偏食, 唔食麵唔食意粉, 只食粥以及飯, 飯又要剪開D餸撈"暈"先肯食..........

你地有咩意見?

有無小朋友返咗全日班後, 反而偏食有改善呀? (註: 我囝超級硬頸)

珍珠宮

放心啦.... 全日班餐餐開餐前都介紹偏食既壞處架.. 實扭得掂佢.. 你少d理佢放學茶點就得架啦... 如果你仲配合佢.. 唔食午餐食茶餐...佢就更永遠都改唔到忝.

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-12-10 13:55 編輯 ]

男爵府

我大仔佢都係讀全日k2好偏食架,但係學校午餐有咩佢讀食,但夜晚反而番到屋企咩都唔食,所以你唔洗擔心。

翡翠宮

原文章由 tkkmama 於 08-12-10 13:53 發表
放心啦.... 全日班餐餐開餐前都介紹偏食既壞處架.. 實扭得掂佢.. 你少d理佢放學茶點就得架啦... 如果你仲配合佢.. 唔食午餐食茶餐...佢就更永遠都改唔到忝. ...

我家姐都係咁講, BUT NURSERY 時, 就係試過比佢返全日班, 佢C都唔肯食, 返屋企我就係唔比佢食茶餐代替, (老師都咁教我) 但返咗唔夠一個月, 瘦咗成個圈, 本來我想堅持, 但佢一瘦, 又成日病, 我屋企人係咁反對我咁做, 話我係咪想佢死, 我其實都心痛, 但想幫佢改啫, 個個講到我好似"若"待佢咁.

He望佢而家大個d, 會無咁硬頸啦!

你地覺得我係咪"若"待佢呢?

水晶宮

面對問題並不是逃避問題
返左全日分分鐘佢可以戒左偏食習慣
有群眾壓力架嘛, 放心啦
我屋企係開飯, 你食就食, 唔食就行埋一邊, 無零食無其他食物
佢地咪死死氣照食

子爵府

返到去佢見個個同學仔都係咁食,佢就會食架啦,呢個係一個好時機同佢介偏食,放心啦,一個人到好肚餓時就咩都食,唔駛驚佢會餓親,唔可以咩都就晒佢架麻,要長大架啦,唔可以下下就佢
原文章由 kc_01k 於 08-12-10 13:51 發表
想K2同小朋友轉全日班, 但我囝好偏食, 唔食麵唔食意粉, 只食粥以及飯, 飯又要剪開D餸撈"暈"先肯食..........

你地有咩意見?

有無小朋友返咗全日班後, 反而偏食有改善呀? (註: 我囝超級硬頸) ...
未經本人許可, 不得轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 kc_01k 於 08-12-10 14:00 發表

我家姐都係咁講, BUT NURSERY 時, 就係試過比佢返全日班, 佢C都唔肯食, 返屋企我就係唔比佢食茶餐代替, (老師都咁教我) 但返咗唔夠一個月, 瘦咗成個圈, 本來我想堅持, 但佢一瘦, 又成日病, 我屋企人係咁反對我咁做 ...

我覺得你做得岩架, 我其實都係咁諗, 但老公又係怕餓親佢, 所以個仔依然係食得好麻煩, 但係發脾氣果個人又係我老公喎, 自作孽~

翡翠宮

原文章由 上校車 於 08-12-10 14:01 發表
面對問題並不是逃避問題
返左全日分分鐘佢可以戒左偏食習慣
有群眾壓力架嘛, 放心啦
我屋企係開飯, 你食就食, 唔食就行埋一邊, 無零食無其他食物
佢地咪死死氣照食 ...

勁掂呀你, 不過如果我咁做(亦曾經試過), 係我有群眾壓力. (我媽, 我c6實痛恨我入骨la, 搵佢地個囝個孫教飛

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所有全日班既小朋友係無得偏食架,佢地會一一屈服係老師既手上,放心啦,

翡翠宮

原文章由 newcook 於 08-12-10 14:03 發表

我覺得你做得岩架, 我其實都係咁諗, 但老公又係怕餓親佢, 所以個仔依然係食得好麻煩, 但係發脾氣果個人又係我老公喎, 自作孽~

咪係囉, 個個得把口話佢唔食咩唔食咩(仲好似係我攪到佢咁), 又想佢改, 又唔比我狠心.......:;pppp:

珍珠宮

我囡係屋企又係呢樣唔食,果樣唔食,佢係學校就咩都食,佢話老師話咩都要食wor,仲一定唔會食唔晒 tim mouth:

又唔見咁聽我話
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

咁都叫虐待既話...你就俾佢食住你一世架啦.. 今年可以就, 上左小學又點先, 再上中學你就冇得改佢架啦.. 返全日係最好既時機.. 唔好理人up咩, 仔係你既, 你點教, 佢地點管得著呀??

翡翠宮

原文章由 jamieconnie 於 08-12-10 14:05 發表
所有全日班既小朋友係無得偏食架,佢地會一一屈服係老師既手上,放心啦,

好想我囝改倒呀 , 個衰仔真係十分硬頸, 有時我真係想老師惡d對付佢架 (註: 我係十分錫佢)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 kc_01k 於 08-12-10 02:05 PM 發表

勁掂呀你, 不過如果我咁做(亦曾經試過), 係我有群眾壓力. (我媽, 我c6實痛恨我入骨la, 搵佢地個囝個孫教飛

我都係要佢地食咩就食咩架!唔可以食多嘅就唔准食
我媽同我d阿姨咪話我刻薄囉! 我理得佢地,一定要有健康飲食習慣,唔係將來佢地又點教下一代呀!(諗到好遠添)
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

原文章由 kc_01k 於 08-12-10 14:05 發表

我做人老母好一言堂架, 邊個出來講野, 我連佢都罵埋, 我理得佢係我媽.. 唔合理都罵...

翡翠宮

原文章由 tkkmama 於 08-12-10 14:09 發表
咁都叫虐待既話...你就俾佢食住你一世架啦.. 今年可以就, 上左小學又點先, 再上中學你就冇得改佢架啦.. 返全日係最好既時機.. 唔好理人up咩, 仔係你既, 你點教, 佢地點管得著呀?? ...

我樣樣都攪得掂佢, 淨係"食"真係硬唔得軟唔得.

我屋企人話可能以前d工人唔知整古過比過d咩佢食嚇親佢(我自己都有咁諗, 而家無用工人先敢講), 因為佢1歲前咩都食架, 其實我都好痛心......

翡翠宮

原文章由
召藥師
08-12-10 14:11 發表

我媽同我d阿姨咪話我刻薄囉! 我理得佢地,一定要有健康飲食習慣,唔係將來佢地又點教下一代呀!(諗到好遠添) ...

原文章由 tkkmama 於 08-12-10 14:11 發表

我做人老母好一言堂架, 邊個出來講野, 我連佢都罵埋, 我理得佢係我媽.. 唔合理都罵...

所以咪話你地掂囉...........

珍珠宮

原文章由 召藥師 於 08-12-10 14:11 發表

我媽同我d阿姨咪話我刻薄囉! 我理得佢地,一定要有健康飲食習慣,唔係將來佢地又點教下一代呀!(諗到好遠添) ...

哈! 我 99 都話我囡好慘架,自己著鞋都話慘 wor,自己食飯又好慘!
呢一代 d 小朋友,要咩有咩,如果好好管教,大個都唔知變成點
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

等待驗證會員

返全日可能好大機會改到偏食習慣, 試下丫... 再大 d 重難改呀...
小朋友好鐘意望住隔離附近同學食, 要快過人、多過人先開心, 佢地會覺得好玩 d o架....而且老師好有經驗, 識處理o架哪...
睇你咁講, 你小朋友依家半日, lunch 一定係同你持相反意見o既家人煮o架啦... 咁 ~ 一定就住你仔喜好o黎煮, 咁咪繼續縱容佢囉... ... 而且係學校, 每餐都計過, 可能均衡過係屋企添....
我仔係學校, 唔揀食、食得多、湯都飲多 d , 又坐定定食... 係屋企, 相反呀 ~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至