懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

BK Milk勳章

大家好,我諗咗好耐究竟出唔出呢個post好呢? 但為免再有人墮陷阱, 所以我決定post 出嚟。
話說喺上年年頭我有咗, 跟住我喺呢到搵咗一個陪月佢叫影姐約60歲, 初初interview覺得佢講野好正常, 覺得佢真係乜都識, 覺得佢好好, 咁我就即刻請咗佢, 我一而再再而三同佢講我產期,叫佢唔好再接其他媽媽,佢話佢識做。 佢收我一個月萬九蚊, 跟住要畀定六千蚊訂, 咁我就第日過咗數畀佢啦。
好啦到10月尾,11月頭我同佢講我有機會早產, 佢話點解會? 我話因為我係第二胎第二胎通常會早啲㗎嘛! 跟住佢話醫生有冇話我會早呀? 我話冇, 佢話咁咪係囉!之後11月中佢拎d野過我到,我再提多次我會早產,佢又話我肚高,邊會!
到我12月頭醫生話我有糖尿所以要催生, 佢先話俾我聽原來佢有個job接咗,可能提早唔到黎我到, 我當堂嬲咗! 佢話佢幫我搵個人頂佢, 好啦到到我催生嗰日啦, 佢講到好似係我錯咁樣話我早生咗,之後又話佢個僱主發燒,講到好似5想黎……到最後我出院後佢都有黎。但返咗一日,第二日拎咗半日假……
我晏少少打埋之後嘅內容仲恐怖!貪心,黑心, 認叻, 裝神弄鬼等,佢做d野一日比一日刺激!

複式洋房

ka302wing 發表於 17-1-9 23:43
大家好,我諗咗好耐究竟出唔出呢個post好呢? 但為免再有人墮陷阱, 所以我決定post 出嚟。
話說喺上年年頭 ...

擔凳仔,霸頭位

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

好喇我之前講到個陪月話我催生好似係我錯咁, 咁我出院嗰日我都同佢whatsapp咗咁我問佢係咪嚟, 佢答我係, 之後仲話佢一開工我要畀8000蚊佢, 佢話呢個係規矩, 我話ok! 但係到咗夜晚十點九佢send咗段message過嚟,內容如下:靓女,早上天氣比較凉,要小心以免凍親吖?唔好像我剛剛提早6天终止時凍親吖,她攪到好麻煩!又發燒,又頭暈,又嘔吐啦!總知比她激死了!她今天終於要入浸會醫院先得囉!我现在都唔知点做好?靓女妳這邊我無可能唔到嗎!现在我希望靓女妳自己小心以免凍親至好吖!
我睇完之後個心當堂勁驚佢5黎, 但因為太夜又費事打畀佢。 咁好啦第二朝佢就真係有到, 一入嚟已經同我講第二日要提早走, 佢話因為之前個太太病得好犀利, 佢要過去幫佢整d野, 佢話聽日唔計返工, 後日先計返佢。 跟住佢話買餸錢就日日要畀佢,我都話ok, 跟住佢就係咁拎張佢手寫嘅單出嚟, 問我拎番錢。 咁我望完之後都嚇親要成500蚊以上…… 咁我都覺得正常嘅, 佢又買咗石唇魚又買咗隻鮮雞, 咁好啦我就冇再check過佢啲數就照畀佢。 佢第一日返工係絕對正常,但除咗幫我仔沖涼時換片之外其餘時間都係我自己或我媽幫呀仔換,佢幫BB沖涼勁粗魯…… 第一日完,咁我身上面冇8000蚊就同佢講後日畀佢啦, 佢話ok。
好啦咁到第二日返工啦, 佢又係咁講呀太唔舒服咁佢又話佢早走真係覺得好唔好意思, 咁我都覺得冇所謂,佢整曬嘢,問我拎完d買餸錢$500以上, 之後佢又走咗喇。 到第三日, 佢返工, 頭嗰幾粒鐘佢都冇乜嘢咁, 好啦之後我啲屋企人全部出曬街, 得我同佢, 佢就嚟同我傾計, 無端端話我個女黑父母, 因為我個女額高, 佢話佢孫女都係額高黑住佢老逗, 又話佢女婿因為佢個孫女嘅關係, 差啲死, 佢話佢幫佢個孫女拜完神之後佢個女婿就冇事啦! 佢講到似氣層層咁, 但我同佢講, 我有個friend幫我個女改名, 話佢好聰明, 話佢好孝順 從來冇講過佢剋父母, 而且我師兄喺屯門 古廟 嗰度做,冇可能呃我!

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

好啦之後呢佢又冇端端隔咗一陣又講啦, 話其實我咁遠佢都好唔想黎, 佢住屯門, 搭車要成兩粒鐘過到黎, 不過佢見我咁慘所以就過嚟幫我囉! 好啦跟住又話一入到我間屋覺得個頭好痛呀好唔舒服周身唔聚財, 跟住佢話尤其是行入我間房, 佢話佢個頭痛到不得了, 跟住佢走入我間房, 我間房有塊鏡, 因為對住bb床頭咁我就用塊布遮住咗塊鏡, 跟住佢就話啦, 我奶奶係塊鏡裏面, 佢話佢想摸bb, 所以bb前晚半夜係咁扭計。 又話我奶奶走得好急, 好突然, 又話我哋唔拜佢搞到我奶奶冇衫著…… 總之佢又講到似氣層層,搞到我半信半疑, 因為 我屋企好少拜我奶奶…… 之後佢話我十二朝要倒碗薑醋解喺塊鏡前面,比我奶奶食先, 又叫我夜晚開盞長明燈帶我個仔床頭, 之後到我個仔滿月我要跪喺塊鏡前面倒杯茶比我奶奶飲。 好啦佢講完我奶奶同塊鏡之後佢行出咗我房門, 佢企咗喺我62房門口, 今次玩畀鬼上身, 跟住佢話我62間房好污糟好多嘢,叫我,我女,我仔同我老公最好唔好入我62房…… 跟住佢行左出廳, 我廳到有啲觀音像同佛像等, 咁佢幫我執好啲觀音像同佛像, 佢一路執一路我同我講話個觀音同佢講話佢自己開咗光,佢又叫觀音好好照顧我全家。 好啦執完之後佢又坐咗喺梳化到同我傾計,佢話我62 係佢69歲嗰年有過關要過, 跟住又話我姑仔會死於非命, 又話我31歲嗰年又有關要過…… 之後佢話我要拜神…… 好喇,我都5知點解當時我有d嚇,我居然有一下信咗……之後我屋企人返黎,佢就冇再係佢地面前講,我提佢, 千祈唔好喺我媽面前講, 我阿媽怕鬼神之說! 跟住佢話ok。
第三日完。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

補充下先,當第三日佢走之後我打比我師兄,同佢講呀影姐話我99困咗係塊鏡到,我師兄立刻粗口! 我師兄話究竟佢做陪月定係做神婆? 佢咁勁咁使乜做陪月姐? 話佢變態, 我師兄話坐月婆同 新生嬰兒嘅地方神鬼要迴避, 仲要講我99困喺塊鏡裏面簡直係白痴! 師兄話佢心地唔好, 想害到坐月婆有抑鬱! 好啦同我師兄傾完我個心都定啲, 我師兄教我喺bb床頭仔放米袋可以幫bb定啲, 嗰晚我照做,bb的確好訓咗。
到第四日, 佢一嚟到問我有冇開盞長命燈放喺bb床頭? 我答佢有當然有啦, 跟住佢就話係唔係呀我都話咁樣bb會瞓得好啲㗎啦, 跟住佢再講 都話夜晚你99 想出嚟摸你個bb, 先搞到你冇覺好瞓! 跟住佢即刻攞到付出嚟攝咗喺我個仔嘅枕頭下邊, 話咁樣可以鎮住d鬼。 跟住佢問我老公知唔知 我99困咗係塊鏡入面, 我話我冇講呀, 我老公信基督教, 佢都唔拜神! 跟住佢叫我唔好話畀老公聽。 佢話佢好驚我老公! 好啦之後我即刻叫我老公將道付拎走, 我再打畀我師兄同我師兄佢畀咗道付我,我師兄叫我將道付放係郵筒內, 當晚我即刻叫我阿媽去做。 之後佢成日都入我間房問我老公有冇發現道付? 我答佢話唔知 我冇特登同我老公講。 跟住佢話叫我同我老公信佛, 我同佢講我老公嘅信仰我冇辦法去阻止佢, 我同我老公係互相尊重! 跟住佢無嘢好講, 又攞返佢本買餸簿 問我拎番買餸錢, 我乜咁貴㗎,又500蚊以上, 佢話貴埋今日聽日就會平啲! 好啦我信佢啦, 之後我出去, 佢即刻同我阿媽講話我斤斤計較佢啲錢, 跟住我阿媽話我老公好好, 佢就話啦佢覺得我老公一啲都唔好, 下下同佢計錢, 又話去買餸貴, 講完之後叫我阿媽唔好話我哋, 跟住我阿媽每次行親入我房之後再出返去, 佢都會問係唔係話過我哋? 我阿媽話冇, 佢就扮好人咁叫我阿媽唔好話我哋。 跟住我阿媽同我講話佢好鍾意喺度挑撥離間, 同埋好鍾意明明我哋叫佢唔好講出嚟佢有專登講出嚟啲嘢!

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

例如佢明知我阿媽驚鬼神之說, 佢仲要一入到嚟專登同我阿媽講話佢一入到我間屋佢就頭痛唔舒服, 之後我媽同我講返我就勁嬲, 咁我哋唯有將計就計扮乜都唔知, 佢仲成日同我阿媽講叫我阿媽幫我坐月都得啦洗乜佢啫。 好啦我媽就唔識點樣應對佢因為我阿媽都唔係好識坐月,只好靠佢…… 第四日完

子爵府

ka302wing 發表於 17-1-10 09:02
例如佢明知我阿媽驚鬼神之說, 佢仲要一入到嚟專登同我阿媽講話佢一入到我間屋佢就頭痛唔舒服, 之後我媽同 ...
下,古靈精怪!
鏡對住床唔好我都有聽過!米袋我媽都有教我!
題外話,呢啲唔過夜既陪月幾好做喎!
成萬九一個月!
請問係咪煮埋飯煲湯?work hour實際上係幾點至幾點?

大宅

回覆 ka302wing 的帖子

追...

BTW, 你咁忍得ge? 俾我佢一講啲乜鬼神神怪怪我就踢佢走; and, 陪月真係要開頭俾晒全數? 咁唔滿意點算?

複式洋房

ka302wing 發表於 17-1-10 09:02
例如佢明知我阿媽驚鬼神之說, 佢仲要一入到嚟專登同我阿媽講話佢一入到我間屋佢就頭痛唔舒服, 之後我媽同 ...

要我俾萬九請佢講鬼故我會即炒佢,係咁無事生非,坐緊月已經好攰,仲要防埋佢。樓主你真係辛苦。

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我睇到佢開始話bb高額剋父母
又話奶奶乜果度已經skip哂無睇
一句:炒咗佢
佢博你炒佢攞錢/唔洗賠
佢根本就唔想做(又話屯門住得遠...
講完
唔好再聽佢老點.老吹

大宅

BK Milk勳章

JlIl 發表於 17-1-10 13:11
我睇到佢開始話bb高額剋父母
又話奶奶乜果度已經skip哂無睇
一句:炒咗佢

我係第九日已怒炒佢

miumiu1013    發表於 17-1-10 17:48

子爵府

簡直癡線,而家佢黎做陪月定神婆?!
陪月係要減輕媽媽的負擔,佢就掉返轉!
我個人勁憎啲人講神怪嘢,一律唔信!
我覺得唔使想咁多,即炒。

同埋買送錢一日$500,係幾多餐幾多人食?我都用緊陪月,一日兩餐,午餐和晚飯每餐2-3人食,平均每日百幾蚊而已!

男爵府

陪月勳章

1. 最怕o的陪月拉事拉非, 口不擇言, 其實做陪月應該好多野做好忙, 佢咁得閒講廢話應該一早炒Q左佢

2. 樓主又係要俾成$6k做deposit, 其實有冇需要俾咁多? 我o個個都係要我俾$6K做deposit又話係行規囉

3. 講真佢見工時都知你住邊, 嫌遠就唔好接啦

4. 我覺得佢應該係唔鍾意你媽o係度, 始終多個人o係度佢會覺得俾人監視住咁, 其實好多野佢驚俾人知佢打斧頭 / 帶走材料

大宅

回覆樓主:

我覺得其實佢睇中你有機會信佢講嘅野,
所以先咁過份。。

別墅

回覆樓主:

條友仔擺明博炒

別墅

回覆樓主:

好恐怖呀

伯爵府

咩 99 係鏡度一講就應該叫佢做好份內事其他無謂野唔需要講因爲產婦要休息!係人地屋企又鬼又神家下叫你黎問米啊!支持樓主爆佢名!
優悠在澳洲

大宅

ka302wing 發表於 17-1-10 14:01
我係第九日已怒炒佢

第9日先炒?樓主忍耐力都好高,比著我,我會叫齊我媽家姐s同佢一齊玩,第三日佢應該玩完

大宅

回覆樓主:

呢度搵既陪月真係好恐怖

男爵府

ka302wing 發表於 17-1-9 23:43
話說喺上年年頭 ...

第三日買餸都仲係貴?

首頁
12345...6

尾頁

跳至