自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

尼個資優生好出名的....唉...

伯爵府

現今嘅教育制度根本就唔掂,資優家長應要團結,站出來爭取,否則政府真係唔會理你咁多!

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 awah112 於 08-12-14 17:25 發表
中文老師認會作文叻就話係抄襲,似乎低估咗香港小朋友,我觀察過其他國籍小朋友,其實香港小朋友非常醒目,老積,始終係城市長大既,見識比較多。

常識科老師指黑人的曲髮是因被太陽曬得太多,似乎係常識科老師亳無常識,亂咁吹水。 ...

基因都係袓先因外在環境而進化,
我認為老師唔錯得哂,
但我係老師都會認同佢的想法和欣賞佢,
反而可能小朋友認為基因係絕對的答案。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-12-14 17:42 編輯 ]

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 EVA222 於 08-12-14 17:57 發表

黑人的曲髮是因被太陽曬得太多

我之前睇有線兒童台, 主特去參觀有關頭髮ga展覽有講點解黑人ga頭髮係曲的

因為黑人ga髮孔係呈月亮型, 所以生出嚟d頭髮就會好卷曲

禁止訪問

琥珀宮

呢件事件有兩面睇,只睇報導,似乎係老師一方面唔啱,但一個資優生,點解遭受到誤解?有時係態度問題,佢地能力係叻,但可能唔識得表達,如果遇上自尊心強既老師,會被老師誤會係權力挑戰。所以有時佢既家長應該教導呢D小朋友,有疑問可以落堂之後去搵老師傾。

呢個老師處理手法係有問題,其實只要與呢個同學仔講,既然係咁,不如等老師去搵一下資料,再同大家討論呢個問題,但當然事後要認真去摷資料,雙方都得益。

我好認同呢個爸爸,佢3個仔都係資優,但佢堅持唔俾兒子跳級,「知識可以跳級,但人生不能跳級」,因為不能賠童年給孩子。真係要為佢而拍掌 呢個王競峰小朋友真係好彩。

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

我都覺得老師個答案係啱...
但呢個問題咪好似有雞先定有旦先一樣 兩方面都有理據....
原文章由 ZZdaphne 於 08-12-14 17:36 發表

基因都係袓先因外在環境而進化,
我認為老師唔錯得哂,
但我係老師都會認同佢的想法和欣賞佢,
反而可能小朋友認為基因係絕對的答案。

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 EVA222 於 08-12-14 22:44 發表

作文事件已過去多時,仍忘不了話遭受「欺壓」,至今他仍希望可以討回公道,太有原則是性格缺陷,任你如何聰明絕頂難容社會,合作伙伴會對佢極度討厭,我係佢阿媽擔心多於歡喜. ...

我都有同樣感覺!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 roccomami 於 08-12-14 22:27 發表
不放任何人在眼內資優又如何

AGREE!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

資優生, 資優生, 資優生......

別墅

現今的社會,我不相信懷才不遇,無才得遇就大把,如果自己覺得甘叻,可以考慮考大學。

其實 IQ 139 都唔係十分特別,好多名學喇埋都有唔少,Sharon Stone 都有154 啦!

神童沈詩鈞 早一年寫好畢業論文
(星島)12月11日 星期四 06:30
(綜合報道)
(星島日報 報道)十歲數學神童沈詩鈞 現正忙於應戰大學考試,不過,現於浸會大學 數學系唸大二的詩鈞,已幾近完成畢業論文,其兄長、同為數學神童的沈怡謀也驚歎弟弟的表現,笑言弟弟或較他更快完成博士學位。
  今年九月以十七歲之齡入讀英國 牛津 大學數學系博士課程的沈怡謀,近日回港度聖誕假,他透露,弟弟詩鈞現已可自行上學,不用爸爸「陪讀」,令沈爸爸可重回職場。他透露,弟弟近日埋首研究有關微積分的題目,喜歡自行發掘數學解題方式。詩鈞更已經開始埋首撰寫學士課程的畢業論文,「他已經寫了三十頁,他給我看,內容全都正確。」
  沈怡謀笑言,其博士論文只寫了一頁,但只有他的名字,戲稱想找弟弟代勞,為他撰寫論文,更指說不定詩鈞會較他更快博士畢業。
  沈怡謀指,數學有三大地方教他着迷,就是能實際應用、答案美麗(beautiful answer)及優美的論證(elegant proof)。他回港後,三父子更不時討論有趣數學題,吃飯時更談得興高采烈,這亦令兩兄弟愈來愈喜愛數學。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

放過這位"資優生"吧!
期望越高,
壓力越大,
一山還有一山高!

禁止發言

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至