跳至

首頁

尾頁

別墅

1月30日響沖繩那覇郵便局用EMS(Express Mail Express)寄包裹(都係響沖繩買嘅手信)去Adelaide ,沖繩郵局話7日到Adelaide ,EMS有個號碼比我追蹤包裹,我上網查,個包裹真係用了7日(2月6日)到咗澳洲,但直至而家都收唔到,日本朋友幫我去日本郵局問,郵局職員上網查都話肯定個包裹6號已到Adelaide ,打電話去澳洲郵政問,澳洲郵政話上網顯示包裹6號已到,但佢地都唔知個包裹而家響邊,如果我要知包裹下落,一定要向日本郵便局申請調查,唉,估唔到成個10kg包裹會遺失!it's really ridiculous!

有無人有相關經歷,可以教吓我或分享吓,等我知有無機會揾得返個包裹。

公爵府

回覆樓主:

我朋友糸hk 寄快郵比我,有tracking number, 又系online check 到入左澳洲,但失踪,最后5x 天先到我手,個packing 仲要殘破。

冇嘢可做,等運到。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 17-2-20 06:22
我朋友糸hk 寄快郵比我,有tracking number, 又系online check 到入左澳洲,但失踪,最后5x 天先到我手,個 ...

Same here, we suppose have 2boxes in one go to Sydney, one is here, the other is missing or sent back to Hong Kong by mistake?

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 17-2-20 06:22
我朋友糸hk 寄快郵比我,有tracking number, 又系online check 到入左澳洲,但失踪,最后5x 天先到我手,個 ...

5x日?唔係呀嘛?!

別墅

當時你有無向香港郵政和澳洲郵政查詢郵包下落?你知道係香港定澳洲嗰邊出問題?我決定向日本申請調查,需時至少一個月,但我都想知點解咁。我好疑惑,就算我澳洲地址有誤,都有收件人電話號碼,打個電話就可以送到,真唔明,點解到而家都收唔到

別墅

JamesFoo 發表於 17-2-20 07:39
Same here, we suppose have 2boxes in one go to Sydney, one is here, the other is missing or sent ba ...

另一箱而家知道下落未?

別墅

最後收得到個郵包都好,我情願要返個包裹,都唔要賠償

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

幾年前我都試過, 從 HK空運10幾kg, 個幾月都收唔到包裹,
用 tracking number check 只知到達澳洲, 問完郵局又冇,
最後原來比海關抽查, 3-4個月後先收到一個支離破碎用索帶綑綁的包裹,
內裡有一封海關通知書.
而其中一個包裹有零食, 玩具, 中藥的包裹被銷毀.

如果係比海關抽查, 郵局係查不到.

公爵府

Lachelle 發表於 17-2-20 09:22
5x日?唔係呀嘛?!

朋友只可以系hk check hk post office 。其他乜都做唔到。我就唯有等,真系好彩最終都到手。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

wiiabcd 發表於 17-2-20 10:10
幾年前我都試過, 從 HK空運10幾kg, 個幾月都收唔到包裹,
用 tracking number check 只知到達澳洲, 問完郵 ...

我個包裹係衣服、零食(百力滋、薯片、蝦餅)、背囊、銀包,無禁止入口嘅嘢,應該唔會過唔到海關嘛

大宅

引用:Quote:wiiabcd 發表於 17-2-20 10:10 幾年

原帖由 Lachelle 於 17-02-20 發表
我個包裹係衣服、零食(百力滋、薯片、蝦餅)、背囊、銀包,無禁止入口嘅嘢,應該唔會過唔到海關嘛
...
可能見你有嘢食,所以扣留在包裹,要check完先要寄番比你。
我daddy上次寄快郵比我,但因為有嘢食,比海關扣留檢查,足足6個月後先收到。

別墅

car_li 發表於 17-2-20 14:14
可能見你有嘢食,所以扣留在包裹,要check完先要寄番比你。
我daddy上次寄快郵比我,但因為有嘢食,比海關 ...

我屋企人12月尾寄澳門鉅記手信比我,有脆豬肉乾,仲有杏仁餅,佢地寄船比我,我上星期都收到,無被拆開過。佢地次次都寄船,大概個零月收到,但今次響日本係寄空郵,仲要Express,但竟然3星期都未收到。就算地址有錯,都有聯絡電話,打電話都揾到我啦!奇怪!

男爵府

Lachelle 發表於 17-2-20 11:32
另一箱而家知道下落未?
have been returned to hongkong without any reason ^^"

別墅

JamesFoo 發表於 17-2-20 18:13
have been returned to hongkong without any reason ^^"

隔咗幾耐響香港收返嗰箱嘢?

大宅

Lachelle 發表於 17-2-19 14:29
1月30日響沖繩那覇郵便局用EMS(Express Mail Express)寄包裹(都係響沖繩買嘅手信)去Adelaide ,沖繩郵局話7 ...

上次由okinawa寄張postcard 去sydney 都寄咗3個月先到. 我覺得唔會唔見, 係慢姐

前幾日報紙話有個人由sydney 寄melbourne 寄咗二年先到, 佢要果D野都過曬期

別墅

christinenstar 發表於 17-2-21 16:42
上次由okinawa寄張postcard 去sydney 都寄咗3個月先到. 我覺得唔會唔見, 係慢姐

前幾日報紙話有個人由syd ...

3個月?2年?咁不如我自己帶過去無咁嬲!真係奇聞異事!

別墅

christinenstar 發表於 17-2-21 16:42

前幾日報紙話有個人由syd ...

咁我寄Express Mail Service 個Express 有乜意義!

別墅

10幾年前,寄信人寫嘅地址寫得唔太清楚,Australia Post 都有辦法將信送到去我朋友度,而家反而係咁?

大宅

Lachelle 發表於 17-2-21 16:49
咁我寄Express Mail Service 個Express 有乜意義!
Express 啲條款一般都寫到明唔包括清關時間, 因為唔係郵政可以控制到, 佢地只係保證空運同派送速度.

大宅

好媽媽勳章

car_li 發表於 17-2-20 14:14
我daddy上次寄快郵比我,但因為有嘢食,比海關 ...

真奇怪,我朋友家人經常寄食品給她,有些食品我覺得唔比入,但每次佢都順利準時收到,好好彩。

首頁

尾頁

跳至