親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

見很多post都說到當地才撳錢,但都是說用銀聯,請問大家有沒有用匯豐的?Rate是否也是當地撳錢平啲?

珍珠宮

Biggie 發表於 17-2-19 23:28
見很多post都說到當地才撳錢,但都是說用銀聯,請問大家有沒有用匯豐的?Rate是否也是當地撳錢平啲?
...

我係用匯豐銀聯提款卡,其實銀聯唔係銀通唔好搞錯,所以匯豐一樣有銀聯提款卡,間間銀行嘅銀聯提款卡個rate都係一樣,分別只係唔同銀行收嘅手續費可能唔同,所以個rate先會有些微分別

子爵府

匯豐plus撳錢,又唔係攞一百幾十萬,實際差好少錢我都冇睇返個rate幾多

大宅

whyyou 發表於 17-2-20 00:02
我係用匯豐銀聯提款卡,其實銀聯唔係銀通唔好搞錯,所以匯豐一樣有銀聯提款卡,間間銀行嘅銀聯提款卡個rat ...

我知道不是銀通是銀聯,就是因為沒有銀聯,所以打上來問一下!謝謝妳啊!

大宅

LCHF 發表於 17-2-20 00:15
匯豐plus撳錢,又唔係攞一百幾十萬,實際差好少錢我都冇睇返個rate幾多

請問妳是在機場撳嗎?

別墅

Biggie 發表於 17-2-19 23:28
...
匯豐ETC 櫃員機卡(SAVING A/C),卡背後睇到只有銀聯同EPS LOGO(以前先係用PLUS),其他銀行就唔清楚了。 匯豐VISA信用卡,先係PLUS同EPS,所以要搵有PLUS 嘅櫃員機(有D人信用卡加咗儲蓄戶口),我建議用普通ETC 卡,因為聽過有人揀錯信用卡戶口攞錢,會當貸款,亦有人試過攞唔到錢。 平時D人成日話用銀聯卡攞錢最抵,係指儲蓄戶口嘅櫃員機卡呀! 匯豐銀行每次收$20手續費會計入匯率,最抵當然係攞足NT20000(每次最高提款額)。

珍珠宮

Biggie 發表於 17-2-20 14:45
我知道不是銀通是銀聯,就是因為沒有銀聯,所以打上來問一下!謝謝妳啊!
...
你張匯豐提款卡後面印住咩LOGO, 如果係PLUS或者CIRRUS照用啦, 學樓上講相差好少錢咋, 無必要特登出張銀聯提款卡

子爵府

Biggie 發表於 17-2-20 14:45
請問妳是在機場撳嗎?
我高雄漢臣巨蛋商場內撳的,係Visa咭加咗儲蓄戶,EPS & PLUS logo

如果銀聯logo撳錢會扣信用咭 account

大宅

my-angel 發表於 17-2-20 15:34
匯豐ETC 櫃員機卡(SAVING A/C),卡背後睇到只有銀聯同EPS LOGO(以前先係用PLUS),其他銀行就唔清楚了。 ...

謝謝妳!我係用信用卡連儲蓄戶口!有plus 同 eps logo

大宅

whyyou 發表於 17-2-20 15:34
你張匯豐提款卡後面印住咩LOGO, 如果係PLUS或者CIRRUS照用啦, 學樓上講相差好少錢咋, 無必要特登出張銀聯提 ...

謝謝妳的資訊啊!

大宅

LCHF 發表於 17-2-20 16:05
我高雄漢臣巨蛋商場內撳的,係Visa咭加咗儲蓄戶,EPS & PLUS logo

如果銀聯logo撳錢會扣信用咭 account

好清晰啊!明白哂了!即係我用返plus同eps logo嘅就可以撳錢謝謝妳啊

子爵府

Biggie 發表於 17-2-20 16:48
好清晰啊!明白哂了!即係我用返plus同eps logo嘅就可以撳錢謝謝妳啊
...
記得香港ETC機先開通海外提款功能,唔記得要24/48小時後生效

感覺ETC/PLUS機唔夠銀聯多,因試過幾部有銀聯但冇ETC/PLUS

大宅

LCHF 發表於 17-2-20 17:20
記得香港ETC機先開通海外提款功能,唔記得要24/48小時後生效

感覺ETC/PLUS機唔夠銀聯多,因試過幾部有銀聯 ...

謝謝妳提醒!嗰日行過銀行已經順便搞埋了!

珍珠宮

Biggie 發表於 17-2-20 16:46
謝謝妳!我係用信用卡連儲蓄戶口!有plus 同 eps logo

你要小心呀,如果部櫃員機冇得俾你揀提款戶口,部櫃員機會default咗喺你信用卡透支現金,利息好喇脷咖

子爵府

所以匯豐張儲蓄提款卡
我一路都冇加到個信用卡戶口 落去

張信用卡 就有埋儲蓄戶口
可以過數 還款

大宅

whyyou 發表於 17-2-20 20:26
你要小心呀,如果部櫃員機冇得俾你揀提款戶口,部櫃員機會default咗喺你信用卡透支現金,利息好喇脷咖
...

咁驚!但點解會無得揀儲蓄戶口呢?佢係link埋落張卡度個喎!如果係咁,我就用返EPS去撳錢喇!上次銀行仲問我駛唔駛開通埋EPS,我仲話唔駛,諗住都唔會用佢

琥珀宮

引用:Quote:whyyou+發表於+17-2-20+20:26+你要小

原帖由 Biggie 於 17-02-20 發表
咁驚!但點解會無得揀儲蓄戶口呢?佢係link埋落張卡度個喎!如果係咁,我就用返EPS去撳錢喇!上次銀行仲問 ...
去外國ATM提款,最好用張純存款戶口提款卡,唔好用信用卡link 存款户口果d!

子爵府

可能係關個提款機機種 setting問題

大宅

木土土 發表於 17-2-20 21:32
去外國ATM提款,最好用張純存款戶口提款卡,唔好用信用卡link 存款户口果d!

...

謝謝妳提醒!因為未試過喺國外提款,咁我聽日搞返張EPS先!

大宅

manu4211963 發表於 17-2-20 21:43
可能係關個提款機機種 setting問題

明白!好在上來問一下,唔係中招都唔知!

首頁

尾頁

跳至