樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果價錢一樣,我諗我會買私人樓。

居屋:
好處: 管理費平
壞處: 第日想放就好難

私人樓:
好處: 管理/隔離鄰舍會好d、有會所設備
壞處: 管理費較貴
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我鍾意私人樓多D,

好:D料比較好,管理好d,買賣自由d
壞:如果同一個價錢,肯定會比居屋細

居屋
好:應該會平d,實用
壞: d料無咁好,難易手

不過如果你買黎自住,居屋都ok 既,你住公屋,用綠表買,又唔洗資產審查,又唔洗補地價(暫時)...

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

如果用綠表唔使補地價,點都係居屋好d啦,個價錢唔會同私樓差唔多,應該會平好多至真,如果我有綠表,我都買居屋。

原文章由 ayaya86 於 08-12-27 12:19 發表
聽你地咁講 我反而中意居居多d
因為我買左應該都不會放 放都要廿幾年後
我囡出來做野
同埋我一定不用會所既 ^^

伯爵府

我上年都係用綠表買左2 手居屋, 價位比私樓平好多, 地方好實用, 雖然冇會所, 但都有籃球場, 網球場, 习习毛球場. 設施都ok架

原文章由 ayaya86 於 08-12-27 12:19 發表
我囡出來做野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

除左用料之外,我覺得居屋唔錯ga bor..
用黎自住,又唔洗理佢會升定跌幾多,地方又大d..
老實講會所d設施有幾何會用??

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

如果間公屋已買左就5可以用綠表買居屋, 綠表係比租用公屋人仕, 交返間公屋比房署就可以用綠表

原文章由 ayaya86 於 08-12-28 13:34 發表
我想問點先有綠表啊
我屋申請既入息超左申請房屋好少
我而家住既公屋其實係我父母買左的
所以我地先可以係度住

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章

如果價錢一樣, I will buy 居屋.
It is because there are only 2 possible reasons:
either 1) the 私人樓 is very small (less than 3xx sq feets),
or 2) the 私人樓 is very old (more than 3x years old)

原文章由 ayaya86 於 08-12-25 12:40 發表
如果價錢一樣
你地會買邊隻

同埋其實2隻樓既good andbad points係咩呢
因為我住緊公屋
想買樓

伯爵府

係呀, 即要買已補地價個D

原文章由 ayaya86 於 08-12-29 11:31 發表
咁如果我要買居屋咁就係地產公司以市價買嗎

大宅

你可以用白表申請居屋呀

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, 白表有入息限制.
And only can buy those new 居屋.

And 已補地價個D 無入息限制.

原文章由 ayaya86 於 08-12-30 12:33 發表
白表有無入息限制
我地一家3口既入息超過了公屋限制
教我,THX

伯爵府

你應該係自由市場買, 不是白表, 沒有入息限制的

原文章由 ayaya86 於 08-12-30 12:33 發表
白表有無入息限制
我地一家3口既入息超過了公屋限制
教我,THX

複式洋房

I own both 居屋and私人樓. Based on my experience,私人樓 is definitely preferred. The reason is the price for 居屋 is very very stable. If you buy a flat, you hope it will appreciate. There will be price fluctuation for 私人樓 but the price will definitely up much after 20 years.

買左應該都不會放 放都要廿幾年 - I have the same thinking 10 yrs ago when I bought my first 居屋. The market for 居屋 is very limited and the selling price is not good. The flat size may be larger than 私人樓 but this is also an investment apart from living. There will be limitation on 居屋mortgage and is not a good means for investment.
我囡出來做野

水晶宮

原文章由 我愛Corina 於 08-12-26 09:05 發表
我鍾意私人樓多D,

好:D料比較好,管理好d,買賣自由d
壞:如果同一個價錢,肯定會比居屋細

居屋
好:應該會平d,實用
壞: d料無咁好,難易手

不過如果你買黎自住,居屋都ok 既,你住公屋,用綠表買,又唔洗資產審查,又唔洗補 ...

yes, 100% agree

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

hi pat614,

有問題想請教 ;

我都有興趣買居屋, 但我唔係綠表,我睇中有個居屋(都有十幾年樓齡), 係房委既. 我問過地產, 話要補地價,補得來仲貴過私人樓. 地產話不如買私人樓喎, 不過我like居屋實用高.
我想問咩叫做自由市場呀 ?咁最少要比幾多首期呀 ? 但唔又係白表 ? 咁即係乜野 ?
我見早期政府都有推d居屋來賣, 不過地區唔0岩所以無抽到. 呢d 係唔係要比1 成首期便可 ?

謝謝
MIZU

原帖由 pat614 於 08-12-30 13:45 發表
你應該係自由市場買, 不是白表, 沒有入息限制的

首頁

尾頁

跳至