自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

小朋友早上六點起身,廹船廹車返到學校,八點上課直到三點幾,烏眉瞌睡返到屋企,想瞓一陣都無時間。跟住又要做功課,又要温書,最慘要背默,生背死記,無十點都難得上床,請問一個成年人,工作時間都係八個鍾(而家無囉),放咗工可以去週圍去WET,點觧D五六歲既小朋友,朝六晚十咁捱十六個鍾,日日如是,唔講佢地無咗個童年,連想早瞓D都唔得,唔知你地有無同感,重有…… ,唔好意思,長得滞,分開討論會詳細D!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 葡萄仙子 於 08-12-30 00:08 發表
小朋友早上六點起身,廹船廹車返到學校,八點上課直到三點幾,烏眉瞌睡返到屋企,想瞓一陣都無時間。跟住又要做功課,又要温書,最慘要背默,生背死記,無十點都難得上床,請問一個成年人,工作時間都係八個鍾(而家無囉),放咗工可以去週圍去 ...

可以搵間近屋企附近的學校,
搵間唔洗成日默書。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

應該搵間近屋企附近的學校,點解要廹船廹車先返到學校???
原文章由 ZZdaphne 於 08-12-30 00:21 發表

可以搵間近屋企附近的學校,
搵間唔洗成日默書。
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 wong2323 於 08-12-30 00:24 發表
應該搵間近屋企附近的學校,點解要廹船廹車先返到學校???

住長洲,南丫島???

我女小一時,7時起床,
3時30分回家,
要睡3-4粒鐘才做功課,
我任她睡夠才做功課,無溫書,
晚上10-11時才攪拈功課上床睡,
默書多數星期六日才溫,
要到升3年級才適應唔使午睡。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-12-30 00:36 編輯 ]

伯爵府

其實佢地係學校都唔係全部時間上堂的, 有時會同同學仔玩下, 又有d堂係無壓力的, 唔好咁灰, 車船時間其實可以減少, 睇家長你的意願啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

這是你自已的選擇

男爵府

點解而家讀書咁辛苦

各位有點兒誤會了,所謂廹船廹車是形容用語,指的是一般返學情景,說句實話,相信你的小朋友上學,不用廹船,也得廹車。
至於不用默書的學校,我都想要!
有否相熟或資料?請予介绍。

伯爵府

但6點起床, 返8點喎, 學校都唔係近囉!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我的小朋友小一, 8点半就上牀了, 10小時睡眠一定要, 佢都要坐校車, 幾遠架, 都只係坐45mins
佢讀得好開心, 唔辛苦喎
小一英文冇默書

其實讀書辛苦與否好視乎家長架

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一間英文直資小學

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我覺得好辛苦係因為無晒親子時間,以前我女讀下午校,我放工番到屋企成十點鐘我都重可以同佢溫書,而家佢學校上下午分拆,佢下校去左好遠,同我簡直就係一頭一尾,佢上學期真係好似樓主0廿講,真係迫車迫到暈,連我奶奶都頂吾順,而家只好安排下學期搭校車,而我一定係頭車果班,佢6:50分就要上車,真係要6:00就起身,食埋早餐換埋衫就真係岩岩好時間,現在只好靠我呀媽同佢溫書做工課,如果無左我呀媽幫手,真係大家都吾駛訓囉 .

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我自問我的童年好唔開心, 好討厭返學, 老師說話尖酸刻薄, mami唔識教我, 好無助, 個人冇哂自信, 成日默書好低分, 惡夢呀

但見我仔仔日日返學好happy, 我仲以為今時今日的教學方法唔同左, 但你地的小朋友開心嗎?

大宅

原文章由 vet 於 08-12-30 01:26 發表
一間英文直資小學

我都想比d小朋友讀直資,但我住上水,最近o個間都要出到沙田,我唔想佢o地搭咁耐車,不過聽d讀直資o既媽咪講,佢o地d小朋友真係冇乜功課,冇乜默書,樓主可以考慮o下。

其實都唔係而家d小朋友讀書辛苦,我細個讀書都有多到做不完的功課,又多抄寫,感覺上而加d學校反而少o左抄寫,不過d小朋友就要十項全能,一星期7日都要學野(唔係我o個兩個),呢樣就真係辛苦啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至