自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

生完小朋友之後想睇下啲幼稚園..唔想俾佢讀N想直接K1
唔想讀名校,唔介意佢成績

但係edukingdom睇開既都係問點入名校
係度睇又係k2就讀英文之類
身邊啲人又會俾說話你聽話仔女一定要入到b1先有機成功
細路仔唔會知咩係壓力,佢地係白紙個啲

我認我可能係怪獸
我只想仔女有童年
因為我自己就係自細狂讀書,冇睇過電視漫畫,一年得好少機會去公園

可能呢個問題好奇怪,但我搵唔到答案..
北角有邊幾間幼稚園係happy school又係學券嫁?!
睇來睇去都係私校,仲要返學時間長過我返工
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lingfu 發表於 17-3-30 10:59

其實如果你自己揸定主意, 又洗咩理人地呢?
我3個小朋友, 冇補習冇玩各樣興趣班, 升中派到邊就讀邊, 又有咩問題呢? 星期六日有時間就同佢地去玩, 唔洗比D咩班咩班限住...小朋友, 最重要是父母陪伴, 而唔係去學到周身刀, 但冇張利。

St Paul Church 好似係happy school, 你上網睇睇資料, 佢係咪學卷我就唔清楚喇..

我之前幫朋友問過, 你可睇睇D回覆

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406128

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點選都好,一定要貫徹始終,happy school 就happy到尾,識太多人中途轉mode, 小朋友會好辛苦好可憐。

nyfng    發表於 17-3-30 12:07

子爵府

180 發表於 17-3-30 11:05
我3個小朋友, 冇補習冇玩各樣興趣班, 升中派到邊就讀邊, 又有 ...
暫時我都偏好呢間真係剩係識得呢間係好學校
聽講好多人爭,想有個後備選擇

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實,你想仔女有開心童年,只要堅持自己理念就得,唔使理風氣係點。

zjz    發表於 17-3-30 11:25
珍妮芙    發表於 17-3-30 11:25
lingfu    發表於 17-3-30 11:21

子爵府

ryan_mami 發表於 17-3-30 11:10
點選都好,一定要貫徹始終,happy school 就happy到尾,識太多人中途轉mode, 小朋友會好辛苦好可憐。 :me ...
我好立心要俾佢happy...但當身邊啲3姑6婆都問來問去
連自己呀媽都質疑自己時,
(自己母親係虎媽,由細嘈自己教育到大咗嘈仔女既教育)
感覺自己要真係好tough先頂到落去

而名校真係多人問資料,變相易知情況
好似我依家咁連research都難做

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

180 發表於 17-3-30 11:05
我3個小朋友, 冇補習冇玩各樣興趣班, 升中派到邊就讀邊, 又有 ...
3個, 要做虎媽, 可能你已經入咗青山。
我有個舊同學4個, 我問佢係咪好忙好癫, 佢話唔係呀, 好閒, 因為唔得閒理咁多...

是是但但    發表於 17-3-30 12:10
lingfu    發表於 17-3-30 11:46
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

回覆樓主:

我但求就手za,屋企樓下有邊間咪報邊間lor

wcpcelia    發表於 17-3-31 20:29

侯爵府

回覆樓主:

好似講到小朋友,學到幾樣野就係痛苦童年,咩都唔學就係快樂。。有無咁膚淺呀。Happy與否,睇個家長自己係咩心態。。只係單一話揾間happy學校俾佢,佢就happy..會唔會兒戲左D...自己心態要擺得堅定D...我從來唔buy happy或唔happy...我子女從來未痛苦過。。。我只係做佢想做,學佢想學,佢既快樂。。唔係單單揾個happy school就係。。佢可以係學習上掌握我自如,可以盡情發揮佢所長。。呢D都係快樂。。所以我咩都俾佢去學,學左唔鍾意就算,但我唔會話辛苦佢去學野,就同佢係屋企玩泥沙。。無人知佢係邊方面有天份。。試左就甘心。。呢個潛能,呢個天賦。。做父母係有責任去同佢發掘。。成日執住小朋友要學習,家長就係怪獸。。咁呢個世界生存本身已經係痛苦。。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

超級特務 發表於 17-3-30 11:24
3個, 要做虎媽, 可能你已經入咗青山。
我有個舊同學4個, 我問佢係咪好忙好癫, 佢話唔係呀, 好閒, 因為唔得 ...
因為唔得閒理咁多...<<---
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁入名校難咪需要問點入囉
而且叫得名校自然多人知多人有興趣, 自然多discussion.
認定自己方向就可以, 唔需要俾太多資訊影響自己

不過最緊要認定咗唔好後悔, 三心兩意要回頭太難

lingfu    發表於 17-3-30 11:58

大宅

返個N班報個興趣班讀名校唔代表無快樂童年

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

路係自己揀
唔好中途轉軚或後悔就得

珍珠宮

其實你只要堅持自己原則咪可以,大把幼稚可以選擇。
至於小學如果你話唔介意成績,其實讀邊間都會開心。
小朋友讀書開唔開心有無壓力唔係來自學校或其他人。係來自父母心態。我仔有同學幾年主科每次都唔合格,佢父母從來無打鬥,學校亦耐佢唔何。
亦有同學每次考頭三名,但父母要求每日補習唔同科目。
小朋友叻唔叻除天生外,後天影響一定係父母
小朋友心態開唔開心除天生性格外,其餘因素也來自父母要求。

好多父母明知自己仔女能力,或知道自己容忍力不足,但偏偏要搵吹谷既學校,然後又⋯⋯⋯⋯

我只知道早起鳥兒有鳥兒有蟲吃。人地明明比自己付出多,自己做唔到早起就無需要同人比較。
清楚知道自己想要乜就往哪裏去就是了。無得後悔亦無謂埋怨。

男爵府

回覆 lingfu 的帖子

聖保羅堂 + 衛理堂幼稚園都OK

侯爵府

回覆 lingfu 的帖子

我都認同快樂嘅童年好重要。人生漫長,以後有好多時間需要去拼搏、有無可避免面對種種嘅壓力嘅時候,何必要童年就提早開始佢有壓力嘅一生?
其實最緊要樓主夫婦有共識、意志夠堅定。

侯爵府

莫忘初衷,不要中途突然轉態就可以。

伯爵府

回覆樓主:

我覺得幼兒期應該得食,玩,瞓。返幼稚園係俾佢學吓社交,基本規矩,培養佢有興趣去探索同學習。其他既都係多餘

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我明呀,所以我主力揾全龍或半龍的幼稚園。

不過呢d幼稚園好搶手,小朋友都要“well trained”先多d機會

公爵府

睇你點揀啫,
又要入名校,又想happy係難啲.
如果你目標係寶校,點happy都得,駛鬼搞咁多,

首頁

尾頁

跳至